Σίμος Ιωάννου: Ε/κ επιθυμούν να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο υπό Τ/κ διοίκηση

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου ανησυχεί για τις επισκέψεις Ερτογάν στις 20 Ιουλίου αφού πιθανόν να ανακοινώσει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης

Υπάρχουν περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ανέφερε ο δήμαρχος Αμμοχώστου. Ο Σίμος Ιωάννου δήλωσε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι κάποιοι Ελληνοκύπριοι του λένε ότι αν δεν πάνε πίσω, τότε οι περιουσίες τους θα πάνε τελεσίδικα στα χέρια των Τούρκων.

Τόνισε ότι οι πιέσεις από ελληνοκυπριακής πλευράς πρέπει να είναι έντονες για να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι η επιστροφή Αμμοχωστιανών υπό τουρκική διοίκηση κρύβει παγίδες και μπορεί να επιφέρει χειρότερα αποτελέσματα για τον Αμμοχωστιανό που θα επιστρέψει. Όπως είπε πρέπει να ξέρει η κυβέρνηση πως να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη και να μιλήσουν με όσους ενδεχομένως θέλουν να επιστρέψουν. Σημείωσε μάλιστα ότι κάποιοι λένε ότι είχαν περιουσία και τώρα ζουν στην αυτοστέγαση ενώ άλλοι λένε ότι είχαν μια περιουσία αξίας 50 λιρών η οποία τώρα μπορεί να στοιχίζει εκατομμύρια.

Επίσης ο κ. Ιωάννου εκτίμησε ότι κάτι πρέπει να σχεδιάζει η Τουρκία και να γίνονται ξαφνικές επισκέψεις στα κατεχόμενα λέγοντας όμως ότι κανένας δεν ξέρει τι θα ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου για την Αμμόχωστο. Όπως είπε μπορεί να γίνει και το μεγάλο βήμα με τη διάνοιξη της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και να καλέσουν τους νόμιμους κατοίκους να επιστρέψουν.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν το παρόν τους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 19 Ιουλίου προκειμένου να σταλούν τα μηνύματα στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, ο Σίμος Ιωάννου θα δει σήμερα στις 11 το πρωί την Αμερικανίδα πρέσβειρα και στις 12:30 τον Έλληνα πρέσβη.

Κουκουμάς: Αν χαθεί η Αμμόχωστος ίσως χαθεί και η μισή Κύπρος

Η Κύπρος δεν είναι η Αμμόχωστος, αλλά αν χαθεί η Αμμόχωστος, αυτό σημαίνει ότι ίσως θα χαθεί και η μισή Κύπρος τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι στο χειρότερο σημείο από το 1974. Σημείωσε ότι όσα δρομολογεί η Τουρκία συνιστούν πρόκληση για τους Αμμοχωστιανούς ενώ έκανε λόγο για την αρχή του τέλους για την προοπτική επανένωσης της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται είναι οδυνηρό για τους Βαρωσιώτες γιατί αν δεν σταματήσουν όλα αυτά, τότε οι Βαρωσιώτες όχι μόνο θα χαθεί η πόλη τους αλλά θα βλέπουν να εξελίσσεται μια δεύτερη λεηλασία της πόλης τους από τουρκικές εταιρείες ανάπτυξης γης. Σημείωσε δε ότι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας κυμαίνονται από φραστικές καταδίκες μέχρι φλυαρότητα κάτι που είναι επικίνδυνο.

Ο κ. Κουκουμάς αναφέρθηκε στην πρόταση του ΑΚΕΛ για το κυπριακό λέγοντας ότι ο δρόμος για να σωθεί η Αμμόχωστος βρίσκεται στη λύση στο κυπριακό. Όπως είπε, πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Κάλεσε επίσης τον κόσμο να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αμμοχώστου και κυρίως την κινητοποίηση της 19ης Ιουλίου.

Σενέκης: Η Τουρκία επιχειρεί την εκτροχίαση της επίλυσης

Οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν στο να εκτροχιαστεί η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντρέας Σενέκης. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι δεν έχει υπόψη του αν υπάρχει σχέδιο β’ από πλευράς κυβέρνησης ως προς την πρόθεση κάποιων Ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου υπό τουρκική διοίκηση, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Σενέκης είπε ακόμα ότι το κομβικό σημείο ήταν η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο η Τουρκία πέρασε αλώβητη. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα που θα δημιουργούν πραγματικό κόστος στην Τουρκία. Σημείωσε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται από την ΕΕ, ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy