• Σίμος Ιωάννου: «Στόχος μας η λύση»
  • Şenel Elcil: «Η επίσκεψη αυτή ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μια λύση»

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους και τις οικογένειές τους, διοργάνωσαν την πρώτη τους επίσκεψη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και συναντήθηκαν με τους φίλους τους στην Αμμόχωστο, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η τ/κ εφημερίδα Yeni Duzen.

Στο ρεπορτάζ της η τ/κ εφημερίδα σημειώνει ότι οι ε/κ διέσχισαν το οδόφραγμα Δερύνειας και ακολουθώντας το συρματόπλεγμα, στην ιστορική εντός των τοιχών πόλη της Αμμοχώστου.

Η ε/κ αντιπροσωπεία της Αμμοχώστου και οι οικογένειές τους, που συναντήθηκαν με Τουρκοκύπριους φίλους στην πόλη της Αμμοχώστου, σημειώνεται επιθυμούσαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Βερολίνο από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ο Σίμος Ιωάννου δήλωσε στη Yeni Duzen ότι στόχος τους ήταν να επισκεφθούν την πόλη της Αμμοχώστου.

«Αν και πιστεύω ότι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία είναι η μόνη βιώσιμη λύση για όλους τους Κύπριους, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, πιστεύω ότι οι συνομιλίες στο Βερολίνο αποτελούν μια ευκαιρία να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αν στραφούμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο λύσης σημαίνει επίσης την κατάρρευση και των δύο κοινοτήτων», επεσήμανε.

Ο Σίμος Ιωάννου δήλωσε ότι ένας από τους στόχους του ταξιδιού ήταν δουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, που γεννήθηκαν το 1974, ζούσαν στο παρελθόν, όπου πήγαιναν στο σχολείο και τι είδους κοινωνικό περιβάλλον ήταν.

«Εμείς, ως μεγαλύτεροι, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κοινή μνήμη», είπε ο Ιωάννου. «Αυτές οι επισκέψεις αφορούν την ανθρώπινη ζωή», συμπλήρωσε.
Ο Σίμος Ιωάννου ανέφερε ότι γεννήθηκε και έζησε στον Άγιο Λουκά και, μεγάλωσε παίζοντας παιχνίδια με τους παιδικούς φίλους του και ότι έβλεπε τους τ/κ φίλους του ως φίλους παιδικής ηλικίας, ως αδέρφια του.

Ο Σίμος Ιωάννου υπενθύμισε ότι υπήρχαν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο δήμων κατά τη διάρκεια της «δημαρχείας» του Kayalp Oktay, ενώ υπογράφηκε και κοινή δήλωση το 2013,
Υπογράμμισε ότι η επίσκεψή τους αποτελεί την πρώτη οργανωμένη επίσκεψη του Δήμου Αμμοχώστου.

Μιλώντας στο YENİDÜZEN, ο Γενικός Γραμματέας της KTÖS Şener Elcil είπε ότι αυτή η επίσκεψη ήταν πρώτη και επεσήμανε ότι η επίσκεψη αυτή ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μια λύση.

Υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι δήμοι να συνεργάζονται μεταξύ τουςκαι ότι εάν συνεχιστεί η καλή σχέση μεταξύ των δύο δήμων, η συνεργασία αυτή θα εξελιχθεί περαιτέρω.

Ο Şenel Elcil, επεσήμανε ότί “σήμερα είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να συναντιούνται, να συνομιλούν και να εξαλείφουν το μίσος και τις προκαταλήψεις»