Αν και συμφωνούν, οι γιατροί του δημοσίου εκφράζουν επιφυλάξεις

Συμφωνούν οι γιατροί του δημοσίου με τη συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας, εκφράζουν ωστόσο επιφυλάξεις και διατυπώνουν πολλά ερωτήματα.

Ήδη η γραπτή απάντηση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) επί της κυβερνητικής πρότασης βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Υγείας, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι προς συζήτηση της εν λόγω πρότασης που αφορά το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων Αγίου Δομετίου, Ανθούπολης, Δευτεράς, Τσερίου, Γερίου, Στροβόλου II, Καλού Σαμαρείτη και στην αναβάθμιση των εξωτερικών ιατρείων Στροβόλου, Παλαιού Νοσοκομείου, Λακατάμειας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Λατσιών, Καϊμακλίου, τα οποία θα λειτουργούν μέχρι τις 8 το βράδυ και Σάββατο μέχρι το μεσημέρι.

Ουσιαστικά, τα επτά Κέντρα Υγείας που αναβαθμίζονται συμπλεγματοποιούνται/συγχωνεύονται με γειτονικά Κέντρα Υγείας που έχουν ένα ή δύο ιατρούς και όλοι οι ιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν κάποιες απογευματινές βάρδιες το μήνα και Σάββατο πρωί. Δομή, οργανογράμματα κέντρων υγείας, καθηκοντολόγιο, ωράρια λειτουργίας, κτιριακές ανάγκες, εξοπλισμός, περιοδείες, ασφάλεια, φάρμακα είναι μόνο μερικά από τα θέματα που εγείρουν οι γιατροί στην επιστολή τους.

Συγκεκριμένα, ερωτούν ποιος θα ασκεί διοικητικά καθήκοντα στα Κέντρα Υγείας, ενώ διερωτώνται τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιοι γιατροί «δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην απογευματινή βάρδια».

Σε ό,τι αφορά το καθηκοντολόγιο των Ιατρικών Κέντρων Υγείας οι γιατροί επισημαίνουν ότι «θα πρέπει να συμφωνηθεί ότι ο μέγιστος αριθμός ασθενών που δύναται να εξεταστεί και να αξιολογηθεί από κάθε ιατρό κατά τη διάρκεια του κανονικού του ωραρίου δεν θα ξεπερνά τους 30».

Ενδεικτικά σημειώνουν ότι κάθε νέο περιστατικό χρειάζεται σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίεςελάχιστο χρόνο εξέτασης και καταχώρισης 25-30 λεπτά, ενώ για παρακολούθηση 10-15 λεπτά. Υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι τα Κέντρα Υγείας δεν θα πρέπει να μετατραπούν τις απογευματινές ώρες σε κέντρα συνταγογράφησης, αλλά «να παραμείνουν κέντρα παροχής ουσιαστικής φροντίδας με την ταυτόχρονη αποσυμφόρηση και των ΤΑΕΠ».

Για την εισαγωγή του νέου ωραρίου η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι «θα πρέπει να αλλάξουν και οι όροι εργασίας των γενικών ιατρών και ως εκ τούτου να απαντηθεί το ερώτημα για παραχώρηση αποζημίωσης κατά αναλογία των ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας ιατρικής φροντίδας, οι οποίες αποζημιώνονται για εργασία μετά τις 3:00 και για τα Σαββατοκύριακα».

Ανησυχίες εκφράζει η ΠΑΣΥΚΙ και για την κτιριακή υποδομή προβάλλοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει και ο απαραίτητος αριθμός ιατρείων στα κέντρα που θα παραμείνουν σε λειτουργία.

Επισημαίνει εξάλλου ότι η απουσία μηχανογράφησης σε αστικά κέντρα και ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός στα πλείστα κέντρα αποτελεί τροχοπέδη στη βέλτιστη άσκηση της καθημερινής ιατρικής πρακτικής. Οι γιατροί του δημοσίου αναφέρονται και στις περιοδείες των γιατρών τις οποίες χαρακτηρίζουν ως «αναχρονιστική φροντίδα υγείας και θα πρέπει να καταργηθούν».

Εύλογα, στο μεταξύ, διερωτώνται και πώς «θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς τις απογευματινές ώρες και τα Σάββατα όταν δεν λειτουργεί κρατικό φαρμακείο».

Προβληματισμό εκφράζουν και για την ασφάλεια στα Κέντρα Υγείας, θεωρώντας αναγκαίο όπως «υπάρχει κάποιου είδους φύλαξη που θα διαφυλάσσει την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων».

Μαρίνα Κουμάστα