Συμβολή της Ρωσίας στο Κυπριακό ζήτησε ο ΠτΔ


Τη βοήθεια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κυπριακό, φέρεται να ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών στην εξοχική κατοικία του κ. Πούτιν, λαμβάνοντας τη θετική ανταπόκρισή του.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του κ. Πούτιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στις 9 Μαΐου εκ νέου τη Μόσχα για να παρευρεθεί στους πανηγυρισμούς για την επέτειο της ρωσικής νίκης στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ κατά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράσθηκε η πρόθεση του Ρώσου Προέδρου να αποδεχθεί την πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για επίσκεψή του στη Λευκωσία.

Η συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών χθες στην εξοχική κατοικία του κ. Πούτιν διήρκησε μία ώρα αντί των προγραμματισμένων 20 λεπτών.

Στη συζήτηση που έγινε για την ουκρανική κρίση ιδιαίτερη ήταν η εκτίμηση του Προέδρου Πούτιν για την εκφρασθείσα θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τη βοήθεια του Ρώσου Προέδρου όσον αφορά το Κυπριακό και έλαβε τη θετική του απάντηση να καταβάλει προσπάθειες προς αυτό το σκοπό με την Τουρκία.

Σε παρέμβασή του για το Κυπριακό, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση κάποιων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και την άποψη ότι ο Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Προέδρου Πούτιν θα γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις για ενίσχυση της συνεργασίας Ρώσων και Κύπριων επιχειρηματιών και στον αγροτικό τομέα. Η ρωσική Κυβέρνηση υποστηρίζει τις επενδύσεις Ρώσων στην Κύπρο, σημειώθηκε κατά τη συνάντηση.

Όσον αφορά τη νέα συμφωνία Κύπρου – Ρωσίας για συνεργασία στο ναυτικό τομέα, από ρωσικής πλευράς κατέστη ξεκάθαρο ότι οι συμφωνίες που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών δεν στρέφονται εναντίον κανενός.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κατ` ιδίαν συνάντησης των δύο Προέδρων, οι Υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών είχαν κατ` ιδίαν συνάντηση για διερεύνηση της πιθανότητας συνεργασίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντησή τους ο κ. Πούτιν έκανε δύο προσωπικά δώρα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μια εικόνα της Παναγίας του 17ου αιώνα και μια πρωτότυπη επιστολή του Γρίβα μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος δώρισε μια Παναγία οδηγήτρια.

Θέματα οικονομίας κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η ρωσική πλευρά ήγειρε το θέμα της πιθανότητας συνεργασίας στον τομέα των αερομεταφορών στην Κύπρο.

Στο γεύμα εργασίας εκτός από τους δύο Προέδρους και την επίσημη κυπριακή αντιπροσωπεία παρακάθισαν από πλευράς Ρωσίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, η Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, ο Υπουργός Ενέργειας, ο Υπουργός Άμυνας και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Πούτιν.

Συμφωνία για ελλιμενισμό ρωσικών σκαφών στην Κύπρο

Την ευγνωμοσύνη για τη στάση της Κύπρου σε ότι αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, στο πλαίσιο της χθεσινής κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην εξοχική του κατοικία, στη Μόσχα.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι μια εκ των συμφωνιών που υπογράφηκαν προνοεί τον ελλιμενισμό σκαφών της Ρωσίας σε λιμάνια της Κύπρου.

Πρόκειται για σκάφη μας που παίρνουν μέρος στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κατά της διεθνούς πειρατείας, είπε ο κ. Πούτιν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τη Ρωσία και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής του να εργαστεί έτσι ώστε να αποκατασταθεί η στρατηγική συνεργασία Μόσχας-Βρυξελλών, προς επίτευξη των κοινών στόχων αλλά και προς όφελος όλων των λαών.

Σε αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Πούτιν επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας σε θέσεις αρχών για μια συνολική και δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εκφράζει την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη ρωσική στάση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι «δεν είμαστε φίλοι εναντίον κάποιου αλλά για την υλοποίηση των πανεθνικών μας προβλημάτων για το καλό των λαών μας», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας δεν εμποδίζει κανέναν».

«Έχουμε δει σήμερα την υπογραφή μια σειράς κειμένων που αφορούν τη συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα», είπε, εξηγώντας ότι «αυτό αφορά παραδείγματος χάρη τον ελλιμενισμό των σκαφών μας στα λιμάνια της Κύπρου».

Πρόκειται, είπε, «για τα σκάφη μας που παίρνουν μέρος στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση της διεθνούς πειρατείας».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας συνέχισε λέγοντας ότι η ενέργεια «αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος της συνεργασίας μας».

«Υπάρχουν προοπτικές. Γνωρίζουμε ότι ξένες εταιρείες, αμερικάνικες, ευρωπαϊκές και ασιατικές εργάζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε.

Πολλοί από τους εταίρους μας, πρόσθεσε, «περιλαμβανομένης και της ηγεσίας της Κύπρου, ενδιαφέρονται για πιο δραστήρια συνεργασία και με τις ρωσικές εταιρείες». Θα μελετήσουμε αυτές τις δυνατότητες, είπε, «και δεν αποκλείουμε ότι θα γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο». Εξέφρασε παράλληλα την προθυμία του «να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία».

Από την πλευρά του, σε ερώτηση για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «από την αρχή ήμασταν υπέρ του διπλωματικού διαλόγου για επίλυση της κρίσης». Ως θέμα αρχής, τόνισε, «υποστηρίζουμε βεβαίως την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας”, αναφέροντας ότι αυτό έπραξε και ο Ρώσος Πρόεδρος στις συναντήσεις που έγιναν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Πιστεύουμε, επεσήμανε, «ότι η διπλωματία πρέπει να δώσει την απάντηση και όχι τα στρατιωτικά μέσα».

«Την ίδια ώρα ήταν και παραμένει θέση μας – παρά το γεγονός ότι ως κράτος μέλος της ΕΕ είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε μια κοινή πολιτική, αλλά έχουμε τις δικές μας απόψεις, τη δική μας φωνή προτού καταλήξουμε στα τελικά συμπεράσματα – ότι όποιες κυρώσεις στη Ρωσία θα είχαν αντανάκλαση και στα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η μικρή μου πατρίδα, η οποία εξαρτάται πολύ από τη Ρωσική Ομοσπονδία, είτε αυτό αναφέρεται στην οικονομία, είτε στις υπηρεσίες, είτε στον τουρισμό, είτε στην άμυνα, είτε στη συμπαράσταση στο Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «σταδιακά γίνεται αντιληπτό πιστεύω από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους ότι μέτρα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε μια μεγάλη χώρα, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, θα έχουν αντίμετρα ή τις αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για σειρά χωρών της ΕΕ, των μεγάλων βιομηχανικών χωρών μη εξαιρουμένων».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις προκαλούν ζημιά και σε εμάς και τους εταίρους μας και αυτό καταδεικνύουν και οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που θεωρούν ότι η ίδια η ευρωζώνη έχει ζημιές που υπολογίζονται σε δεκάδες δις ευρώ».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται στη βάση και των εθνικών συμφερόντων και όχι στη βάση ιδεών γενικού χαρακτήρα, όπως η Κύπρος και άλλες χώρες που υπερασπίζοντας τη θέση τους υπερασπίζουν τα συμφέροντα όλης της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πώς μπορεί να συμβάλει η Ρωσία στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι Κύπριοι πρέπει να λύσουν το πρόβλημα χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις.

«Η αποστολή μας είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών που θα οδηγήσουν σ` αυτή τη λύση», είπε, προσθέτοντας ότι «αυστηρά τηρούμε τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, έχοντας ως γνώμονα τα υφιστάμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Αυτή η θέση, διαβεβαίωσε ο κ. Πούτιν, «δεν είναι συγκυριακή».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση θα καταστεί κατορθωτή η επίτευξη λύσης, με στόχο να επωφεληθεί ο λαός της Κύπρου και ολόκληρη η Ευρώπη. «Με κάθε τρόπο θα επιδιώξουμε να το πετύχουμε. Η θέση μας γνωρίζετε δεν έχει αλλάξει ποτέ», επεσήμανε..

Όσον αφορά το τί μπορεί να κάνει η Κύπρος για βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι «γνωρίζουμε ότι η Κύπρος δεν είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και από αυτή την άποψη η φωνή της έχει την ίδια σημασία όπως και οι φωνές των άλλων κρατών μελών της ΕΕ».

«Γι` αυτό η στάση της Κύπρου, την οποία δηλώνει ανοιχτά η Κύπρος πάνω σε μια σειρά από θεμελιακά θέματα, προκαλεί την ευγνωμοσύνη μας», ανέφερε.

Σε ερώτηση για διαφορά που υπάρχει μεταξύ Γκαζπρόμ και Ουκρανία,ς ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε εκτενώς στην ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και στο ότι οι αρχές της Ουκρανίας έχουν διακόψει τη ροή φυσικού αερίου εκεί, επικαλούμενες βλάβες σε αγωγούς.

Ανέφερε επίσης ότι η Γκαζπρομ κινείται σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και ότι αν δεν προχωρήσει το Κίεβο στην προπληρωμή φυσικού αερίου, όπως προβλέπεται, τότε θα σταματήσει η ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, γεγονός που μπορεί να απειλήσει και την παροχή στην Ευρώπη.

Είπε ότι καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες από πλευράς Ρωσίας για να μην φτάσουν τα πράγματα στα άκρα αλλά το θα γίνει εξαρτάται και από το Κίεβο.

Σε αναφορά του για τις συμφωνίες του Μινσκ είπε ότι έχουν σημειωθεί και σε ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και με αυτόν τον τρόπο έχουν αποκτήσει την ιδιότητα μιας διεθνούς πράξης που πρέπει να τηρηθεί. Εξήγησε ότι στις συμφωνίες υπάρχει πρόνοια που αφορά την αποκατάσταση της οικονομίας και της κοινωνικής σφαίρας ορισμένων περιοχών, αυτών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Στις αρχικές δηλώσεις του κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις για όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, για τα θέματα κλειδιά, διεθνή και περιφερειακά και χαράξαμε προσανατολισμούς για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας».

Αναφορά έκανε και στην επέτειο τον Αύγουστο 55 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι ρωσοκυπριακές σχέσεις «πάντοτε ήταν φιλικές και αμοιβαία επωφελείς», είπε, προσθέτοντας ότι «η σημερινή συνάντηση το επιβεβαίωσε πλήρως».

Ο κ. Πούτιν είπε επίσης ότι η μείωση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας «προκλήθηκε βασικά από συγκυριακούς παράγοντες, από πτώση τιμών πετρελαίου και ειδών πετρελαίου». Αναγνώρισε ότι αρνητική επίδραση είχαν και οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και τα αντίμετρα, αφού «μειώθηκαν κατακόρυφα οι προμήθειες των κυπριακών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά».

Όμως, σημείωσε, «είμαι πεπεισμένος ότι δρώντας από κοινού και έχοντας ένα κοινό στόχο μπορούμε να διορθώσουμε την κατάσταση και να επαναφέρουμε τις κοινές μας ανταλλαγές στην τροχιά της ανάπτυξης. Στον τομέα της επενδυτικής συνεργασίας παραδοσιακά έχουμε ψηλούς δείκτες, χωρίς να πω πάρα πολύ ψηλούς δείκτες», είπε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος παίρνει τη δεύτερη θέση ως προς τον όγκο των επενδύσεων στη ρωσική οικονομία, 65 δις δολάρια».

Πρόσθεσε ότι «οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο ανέρχονται στα 33 δις δολάρια, πάνω από το 80% όλων των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο». Ανέφερε ακόμη ότι συμφωνήθηκε «πως θα ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο τις τράπεζες και τις εταιρείες μας για να διευρύνουμε τη συνεργασία μας. Από αυτή την άποψη υπολογίζουμε να δουλεύει δραστήρια η διακυβερνητική επιτροπή και το επιχειρηματικό συμβούλιο»,

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα «θίξαμε και τα θέματα των ανθρωπιστικών επαφών και υπογράφτηκε πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και του πολιτισμού, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται η ετοιμασία συμφωνίας για αμοιβαία αναγνώριση πτυχίων.

Πρόσθεσε ότι στα περισσότερα θέματα που συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «συμπίπτουν οι θέσεις μας». Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, είπε, ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «η Ρωσία είναι προσηλωμένη στη θέση αρχών της για συνολική και δίκαιη διευθέτησης του Κυπριακού πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τέλος κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «στους εορτασμούς με την ευκαιρία της αντιφασιστικής νίκης που θα γίνουν το Μάιο στη Μόσχα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι «διαβουλεύσεις έχουν εξαιρετικά σημαντική πολιτική και κοινωνικοοικονομική σημασία, και, πέραν των άλλων, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα που η Κύπρος και Ρωσική Ομοσπονδία αποδίδουν στο μεταξύ τους διάλογο και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων τους».

Σχέσεις, σημείωσε, «που δεν επηρεάζονται από στρατηγικές συνεργασίες είτε της μίας είτε της άλλης χώρας, καθώς είναι αμοιβαία κατανοητό ότι τέτοιες επιλογές δεν στρέφονται εναντίον καμίας τρίτης χώρας, τουναντίον αποσκοπούν στο να ενισχύσουν περαιτέρω τις παραδοσιακές και διαχρονικά ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ανάμεσα στις χώρες που παραδοσιακά στηρίζουν έμπρακτα τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση αρχών, οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω και δημόσια τη βαθιά ευγνωμοσύνη τόσο εμένα του ίδιου προσωπικά όσο και του κυπριακού λαού για αυτή την αταλάντευτη και ανιδιοτελή στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό, η οποία επιβεβαιώνεται και με την πρόσφατη δήλωση σε σχέση με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, αλλά και πιο πρόσφατα με τις εποικοδομητικές της παρεμβάσεις στις διεργασίες για την έκδοση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ», επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να τηρεί ενήμερη τη Ρωσία για τους στόχους και επιδιώξεις της Κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης.

Είμαι βέβαιος, πρόσθεσε, «πως η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».

Μια λύση που να δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας στην άστατη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ανέφερε.

Με το φίλο Πρόεδρο συζητήσαμε το ευρύ φάσμα των διμερών μας σχέσεων, σημείωσε, και πρόσθεσε πως η επιπλέον υπογραφή 10 συμφωνιών αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη του κοινού μας στόχου για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των διαχρονικών και ιστορικών μας σχέσεων.

Την ίδια ώρα, μου δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την αναδιάρθρωση των όρων του διακρατικού δανείου προς την Κύπρο από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και τη χθεσινή επικύρωση του από την ολομέλεια της Ρωσικής Δούμας. Αυτό αποτελεί και ένα συμβολισμό της φιλίας που μας συνδέει, επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην ουκρανική κρίση και τη θέση της Κύπρου υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου για εκτόνωσή της.

«Έχω μεταφέρει στον Πρόεδρο Πούτιν την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε το συντομότερο να αποκατασταθεί η στρατιωτική συνεργασία Μόσχας-Βρυξελλών προς επίτευξη των κοινών στόχων», είπε.

Υπογράφηκαν οκτώ διακρατικές συμφωνίες

anastasiadis - poutin

Οκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015 – 2017 με σαφή αναφορά στο Κυπριακό, επικαιροποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας αλλά και μιας νέας συμφωνίας συνεργασίας στο ναυτικό τομέα με διευκολύνσεις για ρωσικά πλοία σε κυπριακά λιμάνια υπoγράφηκαν μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην εξοχική κατοικία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τις υπόλοιπες διακρατικές συμφωνίες υπέγραψε από πλευράς Κύπρου ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Την πλειοψηφία των συμφωνιών από πλευράς Ρωσίας υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ.

Παράλληλα, υπογράφηκαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia).

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Οι υπογραφές έγιναν μετά από συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με το Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Οι Συμφωνίες και τα Μνημόνια που υπογράφηκαν

1. Κοινό Πρόγραμμα Δράσης Κυπριακής Δημοκρατίας – Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2015 – 2017. Πρόκειται για επικαιροποίηση της κοινής δράσης των δύο χωρών για τα επόμενα τρία χρόνια. Η συμφωνία θέτει το διμερές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας. Προβλέπει ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των υφιστάμενων διμερών πολιτικών, ανθρωπιστικών, κοινωνικών, νομικών, οικονομικών, επιστημονικοτεχνικών και πολιτιστικών σχέσεων.

Στο Κοινό Πρόγραμμα Δράσης υπάρχει και ξεκάθαρη αναφορά για το Κυπριακό, στη μορφή λύσης, της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό, ο ρόλος της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κτλ

2. Επικαιροποίηση της Συμφωνίας για Στρατιωτική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1996. Η συμφωνία αφορά ανάπτυξη της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της διεθνούς ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για στρατιωτικο-πολιτικά θέματα, στρατιωτική εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορα θέματα. Η Συμφωνία συμπεριλαμβάνει πρόνοια για τη χρήση των κυπριακών αεροδρομίων σε περίπτωση ανθρωπιστικών περιπτώσεων.

3. Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας που προβλέπει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών και εκπαιδευτικά προγράμματα.

4. Συμφωνία Συνεργασίας στην Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών και Παράνομων Ψυχοτρόπων Ουσιών.

5. Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασίας των δύο Υπουργείων Άμυνας στο Ναυτικό Τομέα. Το Μνημόνιο προσδοκεί στην ανάπτυξη της ναυτικής συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και περιλαμβάνει διάφορες πτυχές μεταξύ άλλων, αυτής της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, καθώς και διευκολύνσεις για τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

6. Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών για Συνεργασία στους Τομείς Έρευνας και Τεχνολογίας.

7. Πρωτόκολλο της 8ης Συνόδου της Κυπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία. Το Πρωτόκολλο αφορά τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας στους τομείς του Εμπορίου, της Ενέργειας, των Μεταφορών, της Γεωργίας, του Τουρισμού και του Πολιτισμού.

Προσβλέπει στην προσπάθεια των επιχειρηματιών των δύο χωρών για ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας και δραστηριότητας με τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

8. Πρόγραμμα Συνεργασίας στους Τομείς της Επιστήμης της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού 2015 – 2018. Το Πρόγραμμα αναφέρεται συγκεκριμένα σε συνεργασία μεταξύ διάφορων ερευνητικών κέντρων, στην παροχή υποτροφιών από πλευράς Ρωσίας, συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού, των Οργανισμών Νεολαίας και Αθλητικών Οργανισμών των δύο χωρών.

9. Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας την οποία από πλευράς Κύπρου υπέγραψε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου.

Το Μνημόνιο επικαιροποιεί προηγούμενο Μνημόνιο του 2008 και δημιουργεί το πλαίσιο και τις διαδικασίες στενής συνεργασίας που διευκολύνουν την μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών για την καλύτερη εποπτεία των δραστηριοτήτων στον τομέα της Κεφαλαιαγοράς.

10. Υπογράφηκε επίσης Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia). Από πλευράς Κύπρου το Μνημόνιο υπέγραψε ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

ΚΥΠΕ

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News