Πέντε Επίτροποι θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον περιορισμό της εξάπλωσης παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της ξενοφοβικής, ρατσιστικής ή ρητορικής μίσους, προειδοποιώντας ότι, αν χρειαστεί, θα προτείνει εξειδικευμένη νομοθεσία για το θέμα.

Η συνάντηση θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για μια ειλικρινή και ανοικτή ανταλλαγή σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε και τα διδάγματα που αντλήθηκαν. Ο Αντιπρόεδρος Άντρους Άνσιπ, οι Επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ελζμπίετα Μπιενκόσκα, Βέρα Γιούροβα, Τζούλιαν Κινγκ και Μαρίγια Γαβριήλ εξέδωσαν πριν από τη συνάντηση ανακοίνωση σημειώνοντας πως “η τρομοκρατική προπαγάνδα και το περιεχόμενο που υποκινεί τη βία και το μίσος on line αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Απαιτεί μια συλλογική απάντηση – από όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας Διαδικτύου”.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα τελευταία χρόνια οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν αυξήσει σημαντικά τους πόρους που αφιερώνουν στην κατάργηση του βίαιου και εξτρεμιστικού περιεχομένου το συντομότερο δυνατόν, συμπεριλαμβανομένης της αυτοματοποιημένης απομάκρυνσης, με κάποια αποτελέσματα. Ωστόσο, ακόμη και αν έχουν αφαιρεθεί δεκάδες χιλιάδες παράνομες αναρτήσεις, προφανώς υπάρχουν άλλες τόσες. Κατά την Κομισιόν, η απομάκρυνση πρέπει να είναι γρήγορη: όσο το παράνομο υλικό παραμένει online, τόσο μεγαλύτερη είναι η εμβέλειά του, τόσο περισσότερο μπορεί να εξαπλωθεί και να αναπτυχθεί. Με βάση την τρέχουσα εθελοντική προσέγγιση, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες και να σημειωθεί πρόοδος.

Η Κομισιόν ζητά από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτών των απειλών, συμπεριλαμβανομένης της στενότερης συνεργασίας με τις εθνικές αρχές και τις αρχές επιβολής του νόμου, την αύξηση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των διαδικτυακών παικτών και την περαιτέρω ανάληψη δράσης κατά της επανεμφάνισης παράνομου περιεχομένου.