Συνεχιζόμενο «ιερό» έγκλημα στο δάσος της Πάφου

Παράνομη κτηνοτροφική μονάδα λειτουργεί στην τοποθεσία «Γκρεμοί του Χανουτάρη», σε γη που ανήκει στη Μονή Κύκκου

Του Ανδρέα Ριρή

Παράνομη κτηνοτροφική μονάδα με αιγοπρόβατα λειτουργεί ιδιώτης σε γη που ανήκει στην Ιερά Μονή Κύκκου, στο δάσος της Πάφου. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και την κτηνοτροφική μονάδα ανακάλυψαν τυχαία πέρσι μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Λευκωσίας, τα οποία είχαν εκδράμει εκεί και είδαν έκπληκτοι τα υποστατικά να αποκόπτουν το μονοπάτι της φύσης στην τοποθεσία, η οποία είναι γνωστή ως «Γκρεμοί του Χανουτάρη».

XANOUTARIS

Τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου προ- έβησαν σε καταγγελίες και διαβήματα στα αρμόδια κρατικά τμήματα, ενώ το γεγονός έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Πολίτης» τον περασμένο Ιούνιο. Παρά το γεγονός ότι πέρασαν επτά μήνες, η μονάδα εξακολουθεί να λειτουργεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Όπως πληροφορείται η «Χ», η αίτηση παραχώρησης άδειας κατά παρέκκλιση, η οποία υποβλήθηκε από το 2015, δεν έχει ακόμα εξεταστεί. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, όλα τα αρμόδια τμήματα του κράτους -Δασών, Περιβάλλοντος, Κτηματολογίου, Πολεοδομίας και Αρχαιοτήτων- εξακολουθούν να τοποθετούνται αρνητικά για την αδειοδότηση της κτηνοτροφικής μονάδας.

Η καθυστέρηση του κλεισίματος της υπόθεσης, όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως, οφείλεται στην κωλυσιεργία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, του κοινοτικού συμβουλίου Μηλικουρίου και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να υποβάλουν τα τελικά τους σχόλια επί της αίτησης. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν αδιανόητο, από τη στιγμή που όλοι οι τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες του κράτους αντιτίθενται στη λειτουργία της κτηνοτροφικής μονάδας, το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων να αδειοδοτήσει τη μάντρα.

Τα αρμόδια κρατικά τμήματα ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι οι δυνητικές συνέπειες από τη λειτουργία της μονάδας στην περιοχή φυσικής καλλονής και ζώνης ειδικής προστασίας θα είναι ανεπανόρθωτες. Σημειώνεται ότι στην περιοχή διαβιούν αγρινά, τα οποία, όντας εξαιρετικά ευάλωτα στη συνύπαρξη με οικόσιτα ζώα, κινδυνεύουν να μολυνθούν με παρασιτικές ασθένειες λόγω της βόσκησης αιγοπροβάτων.

Ενδεχομένως, αυτό να εννοούσε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος όταν έλεγε από τηλεοράσεως πως τα «αγρινά πεθαίνουν στις κοινότητες λόγω του ότι κάνουν αιμομιξίες», μερικούς μήνες πριν και ενώ το κυβερνών κόμμα προσπαθούσε να ανοίξει τη συζήτηση για μερική νομιμοποίηση της θήρευσης του σπάνιου κυπριακού τράγου. Τα αγρινά προφανώς δεν πεθαίνουν στις κοινότητες, καθώς ζουν στα δάση και δεν προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές.

Υποθέτουμε, πως αν ο κ. Δίπλαρος είδε ποτέ νεκρό αγρινό στην τοποθεσία «Γκρεμοί του Χανουτάρη», πολύ πιθανόν αυτό να είχε μολυνθεί από τη βόσκηση των αιγοπροβάτων στην περιοχή.

XANOUTARIS

Παραβίαση εννέα νομοθεσιών
Επί του θέματος τοποθετήθηκαν έντονα τον περασμένο Αύγουστο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σε κοινή τους επιστολή μαζί με τον Ορειβατικό Σύλλογο, τον Σύνδεσμο Αρχαιολόγων, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, τον Παγκύπριο Οργανισμό Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και το Κυπριακό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, η Περιβαλλοντική Κίνηση, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, οι Φίλοι της Γης, οι Φίλοι του Ακάμα, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, η ΠΟΑΚ και το Terra Cypria ζητούν από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, Σωκράτη Χάσικο, Νίκο Κουγιάλη και Μάριο Δημητριάδη, άμεσο τερματισμό της παρανομίας και διαφύλαξη της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Στην κοινή επιστολή τους, οι 12 οργανώσεις κάνουν λόγο για παραβίαση σειράς νομοθεσιών:

  • του «περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου [Ν.153(Ι)/2003]»,
  • του «περί Προστασίας και Διαχείρισης των Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου [Ν.152(Ι)/2003]»,
  • του «περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου [Ν.140(Ι)/2005]»,
  • του «περί Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου [Ν.22(Ι)/2012]»,
  • του «περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών Νόμου [Ν.106(Ι)/2002]»
  • του «περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμου [Ν.79(I)/2010)»
  • του «περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου [Ν.90/1972]»
  • του «περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου [ΚΕΦ.96]» και
  • του «περί Αρχαιοτήτων Νόμου [ΚΕΦ.31]».

1

Πέραν των αγρινών, η περιοχή αποτελεί ζωτικό βιότοπο και για άλλα σημαντικά ενδημικά είδη και υποείδη, καθώς και για αποδημητικά και αρπακτικά άγρια πτηνά, όπως ο γύπας (Gyps fulvus), το διπλογέρακο (Buterufinus), ο σπιζαετός/το περτικοσιάχινο (Aquilla fasciata) και το διπλοσιάχινο (Accipiter gentilis).

«Θεωρούμε ότι τυχόν ανοχή ή αδειοδότηση της παράνομης κτηνοτροφικής μονάδας, αποθήκης, κατοικίας ή/και άλλου υποστατικού (λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές είχαν απορρίψει σχετικό αίτημα) ή άλλης αυθαίρετης επέμβασης στην εν λόγω περιοχή, όπως και τυχόν ασφαλτόστρωση δασικού δρόμου ή διάνοιξη κτηνοτροφικού μονοπατιού, κατά παρέκκλιση της πολεοδομικής νομοθεσίας και κατά παράβαση του περιβαλλοντικού κεκτημένου, δεν μπορεί να αιτιολογηθεί/δικαιολογηθεί για κανένα λόγο. Αντίθετα, μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει πολύ κακό προηγούμενο για τη νομιμοποίηση μίας σοβαρότατης παρανομίας και περιβαλλοντικής ζημιάς, με αλυσιδωτές επιπτώσεις για πληθώρα άλλων παρόμοιων περιπτώσεων» υπογράμμιζαν στην επιστολή τους οι 12 οργανώσεις.

«Τονίζουμε ότι το αγρινό, ο γύπας, το διπλογέρακο, ο σπιζαετός/το περτικοσιάχινο και το διπλοσιάχινο αποτελούν ίσως τα πιο επιβλητικά και εμβληματικά είδη της άγριας πανίδας της Κύπρου και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου του νησιού μας. Οι ζωτικοί βιότοποι και οι εναπομείναντες πληθυσμοί των συγκεκριμένων ειδών πρέπει να διαφυλαχθούν και να διατηρηθούν ως κοινά αγαθά και φυσική κληρονομιά ολόκληρης της κοινωνίας και να τεθούν υπεράνω οποιωνδήποτε οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών σκοπιμοτήτων» συνέχιζε η επιστολή για να καταλήξει με την προτροπή προς τους αρμόδιους Υπουργούς να άρουν την παρανομία

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy