«Συνεχίζουμε μαζί την αναβάθμιση της Πόλης Χρυσοχούς»

ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ: Με όπλο την πείρα τού χθες επεκτείνουμε με τους δημότες το όραμα για διάνοιξη νέων δρόμων ανάπτυξης

Συνέντευξη στον Νικόλα Νικόλα

Με όπλο την εμπειρία του και τη θέλησή του για περαιτέρω αναπτυξιακά έργα που θα αναβαθμίζουν το δήμο διεκδικεί την ψήφο των συνδημοτών του, υπογραμμίζει στη «Χ» ο Αγγελος Γεωργίου Οδυσσέως, δήμαρχος της Πόλης Χρυσοχούς και υποψήφιος για επανεκλογή στις δημοτικές εκλογές του Δεκέμβρη. Ο δήμαρχος αναφέρεται στα έργα που διεκδικήθηκαν, υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται την τελευταία 15ετία και θέτει τις προτεραιότητές του για πολύπλευρη αναβάθμιση της ζωής των δημοτών, του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και της περιβαλλοντικής προστασίας. Ανάμεσα σε άλλα δίνει έμφαση στη διεκδίκηση κοινοτικών κι άλλων κονδυλιών και τονίζει ότι πρέπει επιτέλους να κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης και να ενισχυθεί από την πολιτεία το Νοσοκομείο της πόλης, προειδοποιώντας παράλληλα με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Είστε υποψήφιος για τέταρτη θητεία στη δημαρχία της Πόλης Χρυσοχούς. Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχετε να παρουσιάσετε;

Διεκδικώ ξανά τη δημαρχία της Πόλης γιατί πιστεύω ότι με περισσότερες εμπειρίες και περισσότερη γνώση μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους τους συνδημότες και συνδημότισσές μου, σε όποιο πολιτικό χώρο και εάν ανήκουν. Υπόσχομαι ότι με πείρα τη γνώση του χθες, θα συνεχίσουμε την υλοποίηση του οράματος να ανοίξουμε νέους δρόμους για την Πόλη μας και είμαστε στον σωστό δρόμο για να το πετύχουμε. Καλώ, λοιπόν, τους συνδημότες μου να συστρατευθούν μαζί μας σε αυτόν τον όμορφο αγώνα.

Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την εκτέλεση σημαντικών αναπτυξιακών έργων και βελτιώσαμε όσο ήταν αυτό εφικτό τις υποδομές μας:

 • Eπέκταση του αλιευτικού καταφυγίου στο Λατσί.
 • Κατασκευή Δυτικού Παρακαμπτηρίου της Κεντρικής Πλατείας.
 • Διαμόρφωση του χερσαίου χώρου νέας λιμενολεκάνης.
 • Ανέγερση του Δημοτικού Σταδίου Πόλεως.
 • Αναβάθμιση/Επέκταση του Νοσοκομείου.
 • Εργα ακτοπροστασίας στον Κόλπο Χρυσοχούς.
 • Την κατασκευή και το φωτισμό του παραλιακού πεζόδρομου από τη Δημοτική Ακτή μέχρι τον κατασκηνωτικό χώρο εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας τις υποδομές και το τουριστικό μας προϊόν.
 • Διαμόρφωση Πάρκων/Εμπλουτισμός χώρων πρασίνου όπως διαμόρφωση του Πάρκου «Γιατροί του Κόσμου» σε Παιχνιδούπολη. Ακόμη, η δημιουργία χώρου πρασίνου στην περιοχή του Λατσιού έναντι «Χαράπολις» και η διαμόρφωση του Πάρκου Βυζακιάς και άλλων χώρων πρασίνου.
 • Ανακαίνιση Εξωραϊσμός και Μετατροπή του παλιού Δημοτικού Σφαγείου σε γραφεία και αποθήκες για τις ανάγκες της εργατικής υπηρεσίας του δήμου.
 • Πετύχαμε και με δικές μας ενέργειες την ανέγερση από το κράτος Νέου Αστυνομικού και Πυροσβεστικού Σταθμού, τη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη και του Γραφείου Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Πόλη Χρυσοχούς.
 • Εγκατάσταση Καινοτόμου Συστήματος Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρίες στη θάλασσα στην περιοχή της δημοτικής πλαζ στο Λατσί.
 • Κατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων, Μέτρα Κυκλοφοριακής Υφεσης.
 • Εξοπλίσαμε το Πολιτιστικό Κέντρο.

Υπάρχουν και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη:

 • Εναρξη της Β’ Φάσης των έργων ακτοπροστασίας στη θαλάσσια περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς με την κατασκευή των υπόλοιπων δέκα κυματοθραυστών για ανακοπή της διάβρωσης και βελτίωσης των παραλιών μας.
 • Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η ανέγερση του Πολυδύναμου Κέντρου Τρίτης Ηλικίας «Η Ελεούσα του Κύκκου».
 • Αποκατάσταση διατηρητέας οικοδομής του παλιού δημοτικού σχολείου.
 • Αναπαλαίωση παλιού αστυνομικού σταθμού που έχει παραχωρηθεί στο δήμο με μακροχρόνια σύμβαση.
 • Εξωραϊσμός και αναβάθμιση κατασκηνωτικού χώρου.
 • Γραμμικό Πάρκο κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Χρυσοχούς από κατασκηνωτικό χώρο μέχρι το Σκούλλη. Εχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που περιλαμβάνει ποδηλατοδρόμους, πεζόδρομους, καθιστικά, τεχνητές λίμνες με παρατηρητήρια πουλιών, καθώς και την αναβάθμιση, συντήρηση και εμπλουτισμό του πρασίνου.
 • Εξωραϊσμός και ανακαίνιση Δημοτικής Αγοράς.

Ποια ζητήματα μπαίνουν στο πρόγραμμά σας σαν προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία;

Οι προτεραιότητές μου την επόμενη πενταετία είναι πάρα πολλές. Οι πιο σημαντικές όμως θα είναι:

 • Η περαιτέρω εξυγίανση των οικονομικών του δήμου.
 • Κατασκευή αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς. Θα διεκδικηθεί η ένταξή του στα χρηματοδοτούμενα έργα από την ΕΕ. Ο υφιστάμενος δρόμος είναι εντελώς ανεπαρκής. Είναι γεγονός ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την πολιτεία δεν τηρήθηκαν ποτέ, γι’ αυτό και θα διεκδικήσουμε πιο δυναμικά την ολοκλήρωση του εθνικού οδικού δικτύου, αφού το έργο αυτό είναι καθοριστικό για την οικονομική τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την ευημερία των κατοίκων της.
 • Κατασκευή υπαίθριου αμφιθεάτρου 800 θέσεων. Μετά τα γνωστά προβλήματα που προέκυψαν με την καταψήφιση του έργου από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και την απώλεια της χορηγίας των €403.000 από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ετοιμαζόμαστε να υποβάλουμε αίτηση για χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
 • Συνέχιση του ποδηλατοδρόμου πεζόδρομου από τη διασταύρωση Δρούσιας μέχρι τα γραφεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου.
 • Δημιουργία παραλιακού πολυπάρκου στο Λατσί.
 • Κατασκευή και Λειτουργία του Αποχετευτικού Συστήματος. Καταβάλλουμε προσπάθειες για ένταξη του αποχετευτικού συστήματος Πόλης Χρυσοχούς στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την ΕΕ της περιόδου 2014-2020. Θέλω να επισημάνω ότι έχει ληφθεί πρόνοια να ενταχθούν στο αποχετευτικό και οι γύρω κοινότητες με πρώτη προτεραιότητα τις κοινότητες του παραλιακού μετώπου του κόλπου Χρυσοχούς (Νέο Χωρίο, Αργάκα, Γιαλιά, Αγία Μαρίνα), ώστε να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση των ακτών μας και γενικά του περιβάλλοντος και να διασφαλιστεί η προστασία της θαλάσσιας ζωής και του βιότοπου και ιδιαίτερα του προστατευόμενου είδους της χελώνας, αφού η περιοχή θεωρείται υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ενταγμένη στο σχέδιο Natura.

Η υποψηφιότητά σας στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, αλλά και από άλλα κόμματα. Ποιος είναι ο λόγος που συγκεντρώνετε την εμπιστοσύνη αντίπαλων πολιτικών κομμάτων;

Μέχρι σήμερα η υποψηφιότητά μου στηρίζεται από ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και Συμμαχία Πολιτών, όπως πιστεύω και από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων των υπόλοιπων κομμάτων αλλά και των ανένταχτων πολιτών, όχι τυχαία, αλλά αφού έγινε αξιολόγηση του έργου που παράξαμε τα τελευταία χρόνια και κρίθηκε πετυχημένο παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Θέσαμε τις βάσεις για μια ανοδική πορεία, ώστε ο δήμος να συνεχίσει με δυναμισμό και αποφασιστικότητα να διεκδικεί αυτά που δικαιούται και αυτά που του αξίζουν.

Η Πόλη Χρυσοχούς μοιάζει με διαφορετική πολιτεία την καλοκαιρινή σεζόν. Ποια είναι η κατάσταση το χειμώνα;

Είναι γεγονός ότι την καλοκαιρινή περίοδο η Πόλη Χρυσοχούς και η ευρύτερη περιοχή σφύζουν από ζωή, αφού οι φυσικές ομορφιές, το κλίμα και οι καλές υπηρεσίες που προσφέρονται κάνουν την περιοχή μια από τις πιο αγαπημένες και ελκυστικές τουριστικές περιοχές της χώρας μας. Δυστυχώς το χειμώνα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, η τουριστική κίνηση είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα οι τουριστικές επιχειρήσεις και η οικονομία της περιοχής να αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες.

Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για συντονισμό και οργάνωση όλων των εμπλεκομένων στην τουριστική μας βιομηχανία, ώστε να βρεθούν τρόποι επανάκαμψης με την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Σημαντική εξέλιξη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής θα αποτελέσει και η αναβάθμιση-επέκταση του λιμανιού του Λατσιού και η αξιοποίησή του για την προώθηση και την ανάπτυξη του θαλάσσιου και ναυτικού τουρισμού. Εξέλιξη όμως που αναμένεται να δημιουργήσει πολύ ευνοϊκές προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας είναι η ανάπτυξη στην περιοχή της Λίμνης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2017.

Ποια είναι η δική σας θέση για το ζήτημα με το κάμπινγκ;

Η θέση μου είναι ότι τα οφέλη από την αναβάθμιση και τον εξωραϊσμό του κατασκηνωτικού χώρου θα είναι άμεσα και πολλαπλά. Είναι ένας από τους πλέον χαρισματικούς κατασκηνωτικούς χώρους, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη που με σωστή διαμόρφωση μπορεί να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τον σημαντικό του ρόλο στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Τέτοιες αναπτύξεις επίσης δημιουργούν πρόσθετες θέσεις εργασίας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει σήμερα ο τόπος μας. Γι’ αυτό αφού επιτέλους έχει εξασφαλιστεί η Πολεοδομική Αδεια θα προχωρήσουμε τάχιστα στην ολοκλήρωση των εγγράφων για την προκήρυξη του διαγωνισμού για εξασφάλιση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών και τη διαχείριση του χώρου. Παράλληλα καταβάλλουμε προσπάθειες για συγχρηματοδότηση του έργου από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, κυρίως από το Life και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.


Δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν ενισχυθεί το Νοσοκομείο

Aggelos Odysseos

Ενα φλέγον ζήτημα για την Πόλη Χρυσοχούς είναι τα προβλήματα και η υποστέλεχωση του Νοσοκομείου. Ποια είναι η θέση σας και πώς σκοπεύετε να διεκδικήσετε το καλύτερο για τους δημότες σας, αλλά και τους κατοίκους των γύρω περιοχών;

Πράγματι τα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς και η υποστελέχωσή του είναι από τα πλέον φλέγοντα προβλήματα που μας απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια. Ζητούμε επιτακτικά την ενίσχυση του Νοσοκομείου σε ιατρικό και άλλο προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει ικανοποιητικού επιπέδου ιατρική φροντίδα στους κατοίκους του διαμερίσματος.

Ζητούμε επιτέλους η πολιτεία να μας αντιμετωπίσει σαν ισότιμους πολίτες και όχι σαν πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Υγείας, τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και τον Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών. Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι σύντομα τα προβλήματα θα επιλυθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.