Συνέδριο αποδήμων: Κυπριακό, Τουρκία και δράση ομογενών στο επίκεντρο

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Στη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού, στον απόηχο του πραξικοπήματος στην Τουρκία και στις επιπτώσεις του στο Κυπριακό καθώς και στη σημασία της δράσης των αποδήμων σε χώρες που είναι κέντρα λήψεως αποφάσεων, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων στη διάρκεια των εργασιών της 26η συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Πρώτα δόθηκε ο λόγος στον Λίνο Παπαγιάννη, βουλευτή του ΕΛΑΜ ο οποίος είπε ότι απευθύνεται ως νέος προς νέους βλέποντας τα προβλήματα που ταλανίζουν τελευταία την πατρίδα όπου χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να ακολουθήσουν το δρόμο της ξενιτιάς λόγω της οικονομικής αντιξοότητας στην Κύπρο.

Η πατρίδα μας, είπε, μοιάζει να αιμορραγεί αφού έχει απωλέσει τη νεολαία της. Εχουμε, είπε, υποχρέωση να στηρίξουμε τους απόδημους γιατί αυτοί είναι το πρόσωπό μας στο εξωτερικό και είναι έκδηλος ο πατριωτισμός που “σας διακατέχει”.

Είπε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε σωστά ότι η Κύπρος δεν είναι μοιρασμένη, ότι δεν είναι πρόβλημα μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά ότι η Τουρκία εισέβαλε και από τότε κατέχει παράνομα τα εδάφη και να ζητούμε την απελευθέρωση των εδαφών μας.

Πρέπει, είπε, να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο και δεν ζητιανεύουμε ελευθερία, αλλά απαιτούμε αυτό που μας αξίζει.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης καλωσόρισε τους απόδημους στην Κύπρο, με αισθήματα αγάπης και ευθύνης σημειώνοντας ότι όλοι “φέρουμε ευθύνη γιατί η πατρίδα μας παραμένει κατεχόμενη και ο λαός μας πρόσφυγας και διαιρεμένος. Η παρουσία σας μας θυμίζει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής και όχι πρόβλημα μεταξύ των Ε/Κ και Τ/Κ.

Ανέφερε ότι η προσπάθεια για λύση του Κυπριακού “έχει ξεφύγει προ πολλού από αυτό το πλαίσιο” και οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με αργό ρυθμό χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα, κινούνται στο πλαίσιο του διαμοιρασμού δηλαδή της εξουσίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Παράλληλα είπε ότι η Τουρκία κατάφερε να θέσει τους δικούς της όρους στις διαπραγματεύσεις και επιδιώκει να εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου μέσω της ανάδειξης της ελεγχόμενης τ/κ κοινότητας σε ισότιμο εταίρο. Η Τουρκία γλιστρά, συνέχισε, στο μονοπάτι του Ισλαμισμού, απομακρύνεται από την Ευρώπη κι οραματίζεται τη δεύτερη περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τόνισε ότι για το λόγο αυτό δεν θα έπρεπε να είναι για την πολιτική ηγεσία στόχος μας η επιστροφή λίγων χιλιάδων Ελληνοκύπριων προσφύγων και κάποιων τετραγωνικών χιλιομέτρων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση (όπως λέγεται), αλλά η υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας, έναντι της τουρκικής βουλιμίας και του επεκτατισμού.
Έχω την άποψη ότι στον αγώνα αυτό μπορούμε να βρούμε πολλούς συμμάχους, αρκεί να παρουσιάσουμε και να πείσουμε για την υπόθεση μας ανέφερε.

Τέλος είπε ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Κύπριους και να τελειώσει αυτή η αδικία.

Ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλήκαρος, είπε ότι η παρουσία στην Κύπρο των αποδήμων “και η αφοσίωσή σας, κρατούν ζωντανό τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου”, σημειώνοντας ότι είναι οι κήρυκες στον αγώνα για απελευθέρωση και δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού για απαλλαγή από την κατοχή” και τους κάλεσε να εντατικοποιήσουν τη δράση και αγώνες τους εναντίον επικίνδυνων υποχωρήσεων απέναντι στις ιταμές απαιτήσεις της Τουρκίας.

“Δεν πρέπει να δεχθούμε λύση του Κυπριακού η οποία θα υλοποιήσει το στόχο της Τουρκίας για ύπαρξη δύο λαών και δύο κρατών στην Κύπρο”, είπε ο κ. Παλλήκαρος προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να δεχθούμε λύση η οποία θα καταστήσει την Κύπρο τουρκικό προτεκτοράτο και εσαεί όμηρο της Αγκυρας”.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και όχι σε καλή φάση, προσθέτοντας ότι το Κίνημα Αλληλεγγύης προειδοποίησε και εξακολουθεί να προειδοποιεί για τα επικίνδυνα ολισθήματα που γίνονται στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ενώ είπε ότι οι “τραγικές υποχωρήσεις και κάκιστοι χειρισμοί” που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια δυστυχώς επαναλαμβάνονται μέσα από `υποτιθέμενες συγκλίσεις` στις συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί” αφού ο πρώτος συνεχίζει ταυτιζόμενος πλήρως με την πολιτική του ΑΚΕΛ στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Παλλήκαρος είπε ότι η εφαρμογή διεκδικητικής πολιτικής στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αλλαγή στρατηγικής.

Απευθυνόμενος στους απόδημους, είπε “σας ζητούμε τη βοήθεια και τις γνώσεις σας γιατί εσείς είστε αυτοί που παλεύουν να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις χώρες διαμονής σας, εσείς είστε αυτοί που ακόμα χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως `απελευθέρωση` που κάποιοι εδώ στην Κύπρο, δυστυχώς έχουν εγκαταλείψει”.

Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνου
είπε ότι ως Συμμαχία Πολιτών, πιστεύουμε πως οι απόδημοι μας, πέραν της συμμετοχής και δραστηριοποίησης τους στις διάφορες κυπριακές οργανώσεις και σωματεία του εξωτερικού, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ενεργά στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα στους πολιτικούς σχηματισμούς των χωρών στις οποίες ζουν. Η συμμετοχή αποφέρει πρόσβαση και δυνατότητα επηρεασμού των κέντρων αποφάσεων. Πρέπει ακόμη, ενωμένοι και δυναμικά να στηρίζουμε την εκλογή Κυπρίων που διεκδικούν θέσεις σε εκλογές για το Κοινοβούλιο ή για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφατες εξελίξεις με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύουν πόσο χρήσιμη και σημαντική μπορεί να είναι μια ενωμένη παροικία.

Για το Κυπριακό, είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών κρίνει ότι η πολιτική που εδώ και τέσσερις δεκαετίες ακολουθούμε στο Κυπριακό, αποδείχθηκε αναποτελεσματική. Αν στόχος μας είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και της διχοτόμησης, τότε η ακολουθούμενη διαχρονική πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων απέτυχε παταγωδώς.

Τα πρόσφατα γεγονότα και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία εγκυμονούν περαιτέρω κινδύνους για το Κυπριακό. Δημιουργούν όμως και ευκαιρίες. Η επικράτηση δια πυρός και σιδήρου, ενός αυταρχικού και απρόβλεπτου ηγεμόνα στην Τουρκία πρέπει να αξιοποιηθεί, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε περίοδο όπου οι διαφοροποιήσεις και τα νέα δεδομένα αφορούν περισσότερο τις περιφερειακές εξελίξεις και λιγότερο την πορεία του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Ανέφερε ότι τα όσα επακολούθησαν του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνουν ακόμα περισσότερο τους φόβους για τη συμπεριφορά του τουρκικού κράτους και καθιστούν τον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του, άκρως επικίνδυνους και αναξιόπιστους συνομιλητές. Για το Κυπριακό, είπε ότι “παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις της πλευράς μας, δεν υπήρξαν τα ανάλογα ανταλλάγματα από την τ/κ πλευρά αλλά αντίθετα παρατηρήθηκε και αναβάθμιση των διεκδικήσεων της” ενώ η πρόοδος ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ αγωνίζεται για λύση που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του παρελθόντος και “διεκδικούμε λύση δημοκρατική, λειτουργική, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμό των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός Κύπριου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ”. Δεν θα αποδεχθούμε, είπε, σε καμία περίπτωση “λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

Τέλος είπε ότι για το θέμα της ψήφου των αποδήμων, η ΕΔΕΚ συμφωνεί και έχει καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο πρόταση ότι μόνο όσοι είναι νόμιμοι Κύπριοι πολίτες να έχουν δικαίωμα ψήφου σε ένα μόνο δημοψήφισμα.

Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Μάρκος Κυπριανού τόνισε την βοήθεια και στήριξη της ομογένειας στον αγώνα για την επίλυση του εθνικού προβλήματος, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νεολαία, την ΝΕΠΟΜΑΚ, που αποτελεί το μέλλον και τη συνέχιση μέχρι την δικαίωση του λαού μας.

Για το Κυπριακό, είπε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε διαδικασία συνομιλιών αλλά δεν μπορεί να αναφερθεί πόσο πιο κοντά σε λύση αφού δεν έχουμε δει δείγματα γραφής από την Τουρκία ότι είναι έτοιμη να κάνει έστω και τις ελάχιστες αναγκαίες παραχωρήσεις επί των ζωτικών για εμάς ζητημάτων να υπάρξει συμφωνία.

Αντίθετα, είπε, υπάρχει σκλήρυνση στις θέσεις της για το εδαφικό αλλά και το περιουσιακό όπου θέλουν τον χρήστη να έχει τον πρώτο λόγο. Ανέφερε ότι αν και συνομιλούμε με τους Τουρκοκύπριους, τον τελικό λόγο πάντα τον έχει η Τουρκία και γι`αυτό οι εξελίξεις στην Τουρκία μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν και “δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των συνομιλιών ειδικά στα θέματα όπου θα πρέπει η Τουρκία να κάνει θετικές κινήσεις”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το Κυπριακό χρειάζεται λύση και όχι κλείσιμο και επανέλαβε τη δέσμευση του ΔΗΚΟ για αδιάλειπτες και συνεχείς προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού , προσθέτοντας ότι “δεν θεωρούμε την σημερινή κατάσταση αποδεκτή, ούτε καν υποφερτή”.

Ο Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ ΑΚΕΛ, ευχαρίστησε τους απόδημους για την πολύτιμη βοήθεια και συνδρομή τους, τονίζοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου και να συμβάλουν σημαντικά στη διεθνοποίηση του Κυπριακού.

Ως ΑΚΕΛ, είπε, “σας διαβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ότι πρώτιστος στόχος μας παραμένει η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, της ΕΕ και του συμφωνημένου πλαισίου που ακολούθησαν όλοι ανεξαιρέτως εκλελεγμένοι Προέδροι από το 1974 και μετά.

Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι ζήτημα επιβίωσης του λαού είπε και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο να προχωρήσει με αποφασιστικότητα, με εμμονή στις αρχές λύσης και το συμφωνημένο πλαίσιο, όχι με εξ υπαρχής διαπραγμάτευση αλλά με συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που είχε μείνει.

Ο κ. Τσιελεπής είπε ότι η εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι ότι οι συνομιλίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κομβικό σημείο και αν δεν φθάσουμε σε ακτίνα σύγκλισης μέσα στους επόμενους μήνες στο περιουσιακό, η τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία, που συνεχίζεται εδώ και οκτώ χρόνια, θα κινδυνεύσει με κατάρρευση.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι οι απόδημοι νέες και νέοι αποτελούν τους πλέον αγνούς και αφοσιωμένους πρεσβευτές της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα και ένα εκλεκτό κομμάτι του Κυπριακού Ελληνισμού για τα τόσα πολλά ανιδιοτελώς προσφέρουν.

Ανέφερε ότι η δράση τους και δημιουργία στις χώρες που φιλοξενούνται είναι καθοριστική στις προσπάθειες της πατρίδας μας για να διατηρήσουμε το διεθνές ενδιαφέρον ζωντανό αλλά και για να πετύχουμε ένα έντιμο συμβιβασμό που θα επανενώσει την πατρίδα μας.

Το φετινό συνέδριο, είπε, πραγματοποιείται σε ακόμη μια κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα και σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, απαιτείται να βάλουμε την Κύπρο πάνω από κομματικές ιδεολογίες, αντλώντας παραδείγματα από εσάς. Χρειαζόμαστε, συνέχισε, ενότητα και συνεργασία, όχι διχασμό, μετριοπάθεια, όχι φανατισμό και πραγματισμό, όχι δογματισμό. Οφείλουμε, συνέχισε, να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που καταβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Είμαστε, σημείωσε, “αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προκειμένου να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια¨ και δουλειά όλων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό είναι να αποδείξει η Τουρκία τις πραγματικές της προθέσεις και να πιέσουμε και να πείσουμε για τις μεγάλες ευκαιρίες που θα δημιουργήσει ο δρόμος της ειρήνης στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy