Συνέντευξη: Στο Υπουργείο Παιδείας η μπάλα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Μια σχολική χρονιά τελειώνει και μια νέα αρχίζει, η λύση στα προβλήματα, ωστόσο, επείγει.

Συνέντευξη στην Ελένη Κωνσταντίνου


Ιδιαίτερα έντονη ήταν η δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών σε ό,τι αφορά στα θέματα Παιδείας. Με τη σχολική χρονιά να έχει φθάσει στο τέλος της, οι οργανωμένοι καθηγητές Μέσης και οι οργανωμένοι δάσκαλοι σκιαγραφούν τα όσα έχουν γίνει αλλά και τα ανοικτά θέματα, όπως είναι αυτό της ασφάλειας και υγείας. Όπως και να ‘χει, απαίτηση όλων είναι να ρυθμιστούν τα ζητήματα που εκκρεμούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Χάρης Χαραλάμπους, Γ.Γ. της ΠΟΕΔ και Γιάννος Σωκράτους της ΟΕΛΜΕΚ απαντούν στα ερωτήματά μας και μέσα από την «Κυριακάτικη Χαραυγή» στέλλουν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Ερωτήσεις:

1. Ακόμη μια σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος. Πώς αξιολογείτε την πορεία σας ένα χρόνο μετά;


2. Ασφάλεια και υγεία. Ένα τεράστιο κεφάλαιο με το διάλογο να ανοίγει. Εκτιμάτε πως θα εφαρμοστούν μέτρα ή πάλι θα παραμείνουμε στις επισημάνσεις και τις αξιολογήσεις επιτροπών;

3. Ιδιαίτερα έντονη η εβδομάδα που έχουμε διανύσει αλλά και οι σχέσεις σας με τους οργανωμένους γονείς. Θα βρεθεί η χρυσή τομή για το καλό της Παιδείας;

Χαρησ Χαραλαμπουσ

Χάρης Χαραλάμπους: Πρέπει να αλλάξουν οι νομοθεσίες στο θέμα της αξιολόγησης


1. Η ΠΟΕΔ προσπάθησε από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς να είναι σε επαφή με τον διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε να είναι όλα έγκαιρα όπως πρέπει. Επισημάνθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά θέματα, αρκετά από τα οποία δεν γνωρίζουμε ποια πορεία έχουν πάρει και αναμένουμε τη στελέχωση της φετινής σχολικής χρονιάς για να δούμε εάν έχουν επιλυθεί κάποια από αυτά και αν θα μπορέσουν να στελεχωθούν ομαλά τα σχολεία. Ο διάλογος είναι σε εξέλιξη με τον νέο Υπουργό Παιδείας και συμφωνήθηκε με ποιο τρόπο προχωρούν κάποια θέματα, όμως απ’ εκεί και πέρα προέκυψαν άλλα ζητήματα, τα οποία είναι ανοικτά.

2. Διορίστηκε μια επιτροπή με επικεφαλής εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας. Εμείς, ως οφείλαμε, καταθέσαμε τεκμηριωμένα τις απόψεις μας για το θέμα με πολυσέλιδα έγγραφα. Αναμένουμε η Επιτροπή να τα επεξεργαστεί για να προχωρήσουμε. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει σύντομα, γιατί ως ΠΟΕΔ ξεκαθαρίσαμε πως πρέπει κάποια ζητήματα να γίνουν άμεσα και να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβρη. Ως ΠΟΕΔ ζητήσαμε να επιθεωρηθούν όλα τα σχολεία και οι εγκαταστάσεις τους και να λάβουν πιστοποιητικά καταλληλότητας. Πρέπει να τηρούν τους κανονισμούς ασφάλειας και υγείας. Η μπάλα είναι τώρα στο Υπουργείο Παιδείας για να λάβει αποφάσεις και να πάρει μέτρα. Η ΠΟΕΔ από την πλευρά της ό,τι ήταν να πράξει το έπραξε. Πέραν από αυτό, υπάρχουν ζητήματα, για παράδειγμα, που αφορούν την έγκριση κονδυλιών για ανέγερση κλειστών αιθουσών σε σχολεία όπου δεν διαθέτουν σήμερα. Επίσης και ζητήματα που αφορούν την τροποποίηση σχετικών νομοθεσιών. Για παράδειγμα όταν το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, φάνηκε ότι όλοι οι βουλευτές προκρίνουν να αλλάξει η σχετική νομοθεσία που προνοεί ότι οι μαθητές είναι επισκέπτες στα σχολεία. Δεν είναι δυνατόν οι μαθητές και οι μαθήτριες να αντιμετωπίζονται σαν επισκέπτες και ο νόμος να καλύπτει μόνο τους εκπαιδευτικούς. Άλλα θέματα, όπως η αξιολόγηση και άλλα, μπορούν να περιμένουν λίγο. Η ΠΟΕΔ όχι μόνο δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση, αλλά εδώ και χρόνια επισημαίνει ότι νοσεί και πρέπει να αλλάξουν οι νομοθεσίες. Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν φθάσαμε σε λύση, δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στην ΠΟΕΔ.

3. Είναι καθαρά με ευθύνη των γονιών που δημιουργήθηκε όλο αυτό το κλίμα. Μας ξένισε η στάση που τήρησαν έναντι της ΠΟΕΔ, η οποία στάθηκε υπεύθυνα και ενώ προκλήθηκε από την επίσημη πλευρά, που είναι το Υπουργείο Παιδείας, δεν δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα. Το μόνο μέτρο που λάβαμε είναι η απόφαση ότι στο παρόν στάδιο συζητούμε με τον Υπουργό Παιδείας μόνο τα θέματα ασφάλειας και υγείας. Αντί οι οργανωμένοι γονείς να συμπορευθούν μαζί μας, προχώρησαν σε διάσκεψη Τύπου όπου κατηγόρησαν την ΠΟΕΔ, τους εκπαιδευτικούς, τους συνδικαλιστές κ.ά. Δηλαδή ασχολήθηκαν με οτιδήποτε άλλο πέραν της ουσίας του προβλήματος. Εδώ να πω ότι πριν δύο μήνες με πρωτοβουλία δική μας έγινε πολύωρη συνάντηση μαζί τους, όπου συζητήσαμε το θέμα της αξιολόγησης. Μας βρήκε απροετοίμαστους η επίθεση από πλευράς Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων, γιατί δεν τεκμηριωνόταν με κανένα τρόπο.


Sokratous OelmekΓιάννος Σωκράτους: Αν θέλουμε όλοι το καλό της εκπαίδευσης, πρέπει να αντιληφθούμε τα όριά μας.

1. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα προσωπικά και ομολογουμένως μια πολύ δύσκολη, κοπιαστική και απαιτητική, σε πολλά επίπεδα, χρονιά. Αναλαμβάνοντας τα ηνία της ΟΕΛΜΕΚ πρωταρχικό μου μέλημα ήταν με τις ενέργειες και τις συμπεριφορές μου να ενώσω την οργάνωση και με τη συνέργεια των συνεργατών μου στη Γραμματεία να αναδείξουμε μια σειρά από ζητήματα που θα έπρεπε να προωθηθούν άμεσα προς όφελος της οργάνωσης και ασφαλώς των μελών της. Το πρώτο που επιδιώξαμε και πετύχαμε ήταν η δημιουργία ενός ισχυρού εκπαιδευτικού μετώπου μεταξύ των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ). Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν, μεταξύ άλλων, η υπογραφή μιας Συμφωνίας Πλαίσιο με τον Υπουργό Οικονομικών. Τα αποτελέσματά της άρχισαν ήδη να φαίνονται (σταδιακή αποκατάσταση των μισθών, συζήτηση για δημιουργία Ταμείου Προνοίας κ.λπ.). Ταυτόχρονα, ανοίξαμε το θέμα της άρσης των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων και επιμείναμε στα θέματα της μείωσης του όγκου της διδακτέας ύλης. Με καλά επεξεργασμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις εμπλουτίσαμε το διάλογο σε διάφορους τομείς της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης και όχι μόνο (αξιολόγηση μαθητή, αναδιαμόρφωση αναλυτικών προγραμμάτων, αναθεώρηση κανονισμών λειτουργίας σχολικών μονάδων, θέματα ασφάλειας και υγείας, βίας και παραβατικότητας κ.λπ.)

Επιπρόσθετα, αντιμετωπίσαμε σε ικανοποιητικό βαθμό το πρόβλημα της αδιοριστίας που δημιουργήθηκε σε συγκεκριμένες ειδικότητες, εξαιτίας της νέας δομής του λυκείου και του νέου ωρολογίου προγράμματος, ενώ προτάξαμε και τα θέματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου (αναμένονται εξελίξεις σε λίγες μέρες), αλλά και το νέο θεσμό που αφορά στους διορισμούς στη Δημόσια Εκπαίδευση. Παράλληλα, οργανώσαμε ή συνδιοργανώσαμε μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως συνέδρια, ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα, ενώ ενισχύσαμε και τις σχέσεις μας με τις τουρκοκυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις. Συγχρόνως, ασχοληθήκαμε και με τα «μικρά» που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς στην καθημερινότητά τους και προσπαθήσαμε άμεσα να επιλύσουμε προβλήματα. Τέλος, στις 21 Ιουνίου 2018 προχωράμε σε Καταστατική Γενική Συνέλευση για εκσυγχρονισμό του καταστατικού μας, το οποίο τροποποιήθηκε για τελευταία φορά το 2002. Αυτά είναι μερικά από τα πολλά θέματα που διαχειριστήκαμε αυτή τη χρονιά.


2. Η ΟΕΛΜΕΚ, όπως ήδη προανέφερα, στη συνεδρία της 29ης Μαΐου 2018, που συγκάλεσε ο Υπουργός Παιδείας, κατέθεσε σχετικό υπόμνημα είκοσι τριών (23) σελίδων. Μέσα από αυτό το υπόμνημα θέτουμε προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συγκεκριμένα ερωτήματα, για τα οποία θα αναμένουμε απαντήσεις, ενώ καταθέτουμε, επίσης, συγκεκριμένες εισηγήσεις. Τέλος, προσθέτουμε πέρα από τη διάσταση των υποδομών και την κτιριολογική και τρία συναφή ζητήματα που άπτονται γενικότερα θέματα ασφάλειας και υγείας, όπως αυτό της βίας και της παραβατικότητας, των εξωσχολικών αλλά και αυτό των ψυχοδραστικών ουσιών. Θέλω να πιστεύω ότι η Επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτό το θέμα θα προχωρήσει τάχιστα σε έναν καλά δομημένο και συγκροτημένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ότι αυτός ο διάλογος θα δώσει σύντομα απτά δείγματα γραφής για το καλό των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών. Σε αντίθετη περίπτωση, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα μείνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο.

3. Ο καθένας θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να υπάρχουν όρια. Δεν πρέπει να συγχύζουμε τους ρόλους και δυστυχώς το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες δηλώσεων οι οποίες προκαλούσαν τον εκπαιδευτικό κόσμο και επιχειρούσαν να πλήξουν το κύρος των εκπαιδευτικών. Αν θέλουμε όλοι το καλό της εκπαίδευσης, πρέπει να αντιληφθούμε τα όριά μας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.