Σύνοδος λεπτών ισορροπιών στη Ρίγα με την ΕΕ να κοιτάζει προς Ανατολάς

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας, η Σύνοδος Κορυφής των «28» αναζητεί τρόπους να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας με φόντο την εμπρηστική κατάσταση στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες.

Αν και εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει -εκτός από το ελληνικό ζήτημα- η ουκρανική κρίση, η Σύνοδος της ΕΕ εξετάζει τη συνεργασία με Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία. Η Μόσχα παρακολουθεί τα μηνύματα των «28», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να πληγούν τα ρωσικά συμφερόντα».

Η τελευταία Συνοδος επί λετονικής προεδρίας έχει θέμα την Ανατολική Εταιρική Σχέση: Οι ηγέτες καλούνται να αξιολογήσουν την πρόοδο στις σχέσεις με την Ουκρανία, την Μολδαβία και την Γεωργία και να εξετάσουν τρόπους εμβάθυνσης των σχέσεων με την Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Λευκορωσία.

Από τη μέχρι τώρα προσέγγιση που θα αξιολογηθεί, η πιο εμπρηστική αποδείχθηκε προφανώς η ουκρανική: Η ξαφνική υπαναχώρηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την υπογραφή της συμφωνίας εμπορικής διασύνδεσης είχε βγάλει στο Κίεβο τους διαδηλωτές και -συνοπτικά- κατέληξε, μετά την ανατροπή του, στην απόσχιση της Κριμαίας και την σημερινή πολύνεκρη κρίση σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Οι έξι χώρες που προσέρχονται έχουν αρκετά διαφορετική στάση απέναντι στην ΕΕ: Για παράδειγμα, το Κίεβο ελπίζει ακόμη και σε ένταξη ενώ οι πάγοι έχουν αρχίσει μόλις ελάχιστα να λιώνουν με τη Λευκορωσία του Λουκασένκο (ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, δεν θα είναι στη Ρίγα).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, ακόμη και η προεργασία για το κοινό ανακοινωθέν ήταν δύσκολη καθώς Λευκορωσία και Αρμενία δεν συμφωνούσαν σε αναφορές στο ζήτημα της Κριμαίας.

Ο σουηδός Καρλ Μπιλτ, που από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών είχε βάλει την υπογραφή του στην στροφή της ΕΕ προς τα ανατολικά, περιέγραψε την κατάσταση σε άρθρο του την Τετάρτη λέγοντας πως, όσο κι αν αποκλείονται μεγάλα βήματα, «και μόνο το ότι θα διατηρηθεί η μέχρι τώρα πορεία είναι, δεδομένης της κατάστασης, ισχυρότατο σημάδι επιτυχίας».

Αφανής συμμετέχων στις συναντήσεις στη Βαλτική θα είναι η Μόσχα. Μιλώντας στην ρωσική Δούμα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία «δεν βλέπει ως τραγωδία τις επιδιώξεις των γειτόνων μας να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν για να εξελιχθεί θετικά αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να πλήξει τα ρωσικά συμφέροντα».

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy