Συντεχνίες Cyta: Εκσυγχρονισμός και παραμονή ως δημόσιος οργανισμός

Στην ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και αλλαγών στη Cyta συμφώνησαν Υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωποι των εργαζομένων σε συνάντηση που είχαν σήμερα, φάνηκε ωστόσο ότι διαφωνούν σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό μέλλον του οργανισμό με τον Υπουργό Οικονομικών να εμμένει στη θέση της Κυβέρνησης για μετοχοποίηση-μερική αποκρατικοποίηση της Cyta και συντεχνίες να ζητούν όπως διατηρηθεί το καθεστώς της Cyta ως οργανισμός δημοσίου δικαίου.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι συντεχνίες έχουν εγείρει μια σειρά από επιμέρους θέματα τα οποία ο ίδιος έχει ήδη συζητήσει με το νέο ΔΣ και η προώθηση των οποίων αποτελούν ευθύνη του ΔΣ.

Το σημαντικό, εξήγησε, είναι πως η προσπάθεια για αλλαγές και εκσυγχρονισμό στις δομές και τις διαδικασίες της Cyta δεν αναιρεί τον στόχο της πιο ουσιαστικής μεταρρύθμισης και κίνησης εκσυγχρονισμού που δεν είναι άλλη από την προσέλκυση ενός στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή μέσα από τη μετοχοποίηση και μερική αποκρατικοποίηση της Cyta.

Και πρόσθεσε πως αυτή η θέση εκ μέρους της Κυβέρνησης εξακολουθεί να ισχύει και πρόκειται για κάτι που αυτή την περίοδο επανεξετάζεται. «Θεωρούμε δηλαδή πως δεν μπορεί η Cyta να παραμείνει ο μόνος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός στον ευρωπαϊκό χώρο που να λειτουργεί ως προέκταση της Δημόσιας Υπηρεσίας, θεωρούμε πως ο στόχος του εκσυγχρονισμού που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους και είναι κοινός υπηρετείται πολύ καλύτερα και διασφαλίζεται και η αξία και η προοπτική του οργανισμού μέσα από την μετοχοποίηση, την μερική αποκρατικοποίηση για την προσέλκυση ενός στρατηγικού συνεργάτη επενδυτή» σημείωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο η Κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει ένα νέο νομοσχέδιο προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτή την περίοδο σε τεχνοκρατικό επίπεδο και στη συνέχεια σε πολιτικό επίπεδο επανεξετάζεται το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις και τις ανησυχίες και τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί στη Βουλή.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο οργανισμός χάνει από την αξία του ενόσω το όλο θέμα παραμένει ανοιχτό ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι «αν πάμε 10 ή 15 χρόνια πίσω θα δούμε πως η Cyta κατείχε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και συνεπώς και μεγαλύτερη αξία» και πρόσθεσε ότι «είναι αυτή την αξία και αυτή την προοπτική του μεγάλου σημαντικού αυτού που πρέπει να διαφυλάξουμε».

Ανέφερε ακόμη πως με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ουσιαστικά συμφώνησαν πως η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αλλαγών πρέπει να είναι συνεχής και διαρκής όποια και αν είναι η τελική απόφαση όσον αφορά το μέλλον ή το καθεστώς του οργανισμού, υποδεικνύοντας ωστόσο πως ο ίδιος θεωρεί ότι καμιά προσπάθεια εκσυγχρονισμού δεν μπορεί να είναι πλήρης και ικανοποιητική αν διατηρεί τη Cyta ως προέκταση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

«Για να είναι πραγματικός και ουσιαστικός ο εκσυγχρονισμός πρέπει να αποτολμήσουμε ένα βήμα το οποίο σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και χρόνια έχουν πραγματοποιήσει, ειδικά σε ένα τομέα τόσο ανταγωνιστικό και εξεζητημένο όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες» τόνισε.

Εκ μέρους των συντεχνιών ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ Ηλίας Δημητρίου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης οι συντεχνίες ενημέρωσαν τον Υπουργό Οικονομικών για την πορεία εκσυγχρονισμού του οργανισμού και παράλληλα ζήτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών, ως πολιτικό προϊστάμενο, όπως είπε, της Cyta, να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθεια των εργαζομένων να κρατήσουν και να μεγιστοποιήσουν την αξία του οργανισμού «παραμένοντας οργανισμός δημοσίου δικαίου».

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, οι συντεχνίες ζήτησαν από τον Υπουργό Οικονομικών όπως προχωρήσει με το ξεπάγωμα των 35 θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού για στελέχωση των Cytashop, όπως δώσει οδηγίες στο νέο ΔΣ για διενέργεια μελέτης αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη Cyta Hellas, όπως δώσει οδηγίες στο ΔΣ να προχωρήσει με την προκήρυξη της θέσης του Εκτελεστικού Διευθυντή, όπως δοθούν οδηγίες για μη παραχώρηση των βασικών δραστηριοτήτων του οργανισμού στον ιδιωτικό τομέα και τέλος όπως δοθούν τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας έτσι ώστε να σταματήσουν οι παραλήψεις οι οποίες καταγράφονται κατά συρροή τα τελευταία χρόνια στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Και πρόσθεσε πως οι συντεχνίες αναμένουν από το νέο ΔΣ με το οποίο θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, να πάρει τις σωστές αποφάσεις έτσι ώστε να είναι συνοδοιπόρος με τους εργαζόμενους στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι ο Υπουργός αντιμετωπίζει θετικά τα περισσότερα από τα αιτήματα που κατέθεσαν και πως θα έρθει σε επαφή με το ΔΣ και απ` εκεί και πέρα θα ενημερώσει ανάλογα τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Κυβέρνησης για μετοχοποίηση του οργανισμού, ο Ηλίας Δημητρίου είπε ότι για τους εργαζόμενους το θέμα αυτό έχει κλείσει με την απόφαση της προηγούμενης Βουλής. «Ό,τι και να πάει από την πλευρά της Κυβέρνησης θεωρούμε ότι είναι χαμένο χαρτί. Έχουμε δει τα κόμματα, έχουν τοποθετηθεί τα κόμματα, θα δούμε αύριο και τον ΔΗΣΥ και πιστεύουμε ότι θα πείσουμε και τον ΔΗΣΥ να έρθει μαζί μας στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του οργανισμού και τη διατήρηση του ως οργανισμός δημοσίου δικαίου και όχι στη μετατροπή του σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου» είπε και πρόσθεσε πως με βάση αυτά οι εργαζόμενοι θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα να προχωρήσει σε μετοχοποίηση/αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση η Cyta.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αίτημα διατήρησης της Cyta ως οργανισμού δημοσίου δικαίου ο κ. Δημητρίου είπε ότι η θέση του Υπουργού, η οποία είναι σεβαστή, είναι διαφορετική. «Ο Υπουργός λέει ότι θεωρεί ότι ο οργανισμός θα πρέπει να γίνει ιδιωτικού δικαίου και μετά να γίνει αποκρατικοποίηση με στρατηγικό επενδυτή. Σεβαστή η θέση του Υπουργού Οικονομικών αλλά εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους ως συνδικαλιστικό κίνημα και όπως έχω πει τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι μαζί μας άρα θεωρούμε ότι τον αγώνα αυτό τον έχουμε κερδίσει» δήλωσε.

Σε ερώτηση αναφορικά με τα επόμενα βήματα των συντεχνιών ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως οι συντεχνίες θα κλείσουν τον κύκλο επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα με τις συναντήσεις με τον ΔΗΣΥ (24/8), το ΕΛΑΜ (26/8) και την ΕΔΕΚ (εντός της ερχόμενης βδομάδας) και απ` εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την προσπάθεια εκσυγχρονισμού με στόχο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να κλείσουν τα 34 κεφάλαια εκσυγχρονισμού.

«Άρα για μας η περίοδος μέχρι το τέλος του χρόνου θεωρείται πολύ κρίσιμη για να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι αυτό που έχουμε πιστέψει το έχουμε καταφέρει» συμπλήρωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy