Τους επιβάλλουν περισσότερες εισφορές από το εισόδημά τους!

Τη δέσμευση ότι το συντομότερο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα άρει την αδικία εις βάρος κατηγοριών εργαζομένων (πιστοποιούντες υπάλληλοι κ.α.) οι οποίοι καταβάλλουν ψηλές Κοινωνικές Ασφαλίσεις ως αυτοτελείς εργαζόμενοι χωρίς τα ποσά να είναι συνυφασμένα με αυτά που λαμβάνουν, έδωσε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας το αρμόδιο Υπουργείο.

Σχολιάζοντας την αργοπορία κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου μετά την αδικία που επέφερε η κυβέρνηση εις βάρος των συγκεκριμένων ανθρώπων, ο Διευθυντής του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας εργάζεται σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία για σύνταξη του νομοσχεδίου. Ωστόσο, όπως είπε, αυτό καθυστέρησε γιατί δεν είναι απλό. Ο κ. Τρύφωνος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να είναι συνταγματικά ορθό και από την άλλη να μην ανοίγει τις πόρτες για εκμετάλλευση από κάποιους αυτοτελώς εργαζομένους που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες που αδικούνται σήμερα.

Ζητούν περισσότερες εισφορές από τις αμοιβές των εργαζομένων

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι ότι δεν γνώριζαν πως θα έπρεπε να δηλωθούν ως αυτοτελώς εργαζόμενοι, όπως οι πιστοποιούντες υπάλληλοι, ορισμένοι προπονητές του ΚΟΑ, σχολικοί συνοδοί και άλλοι.

Οι Υπηρεσίες του ΤΚΑ απαίτησαν από τους εργαζόμενους αυτούς την αναδρομική καταβολή (6 χρόνια) των εισφορών τους, δηλαδή οφειλόμενα ποσά που φτάνουν μέχρι και τις 20.000 ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που τα πραγματικά συνολικά εισοδήματα πολλών εξ αυτών είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα σχολικής συνοδού, η οποία έλαβε 700 ευρώ για ένα χρόνο που προσέφερε υπηρεσίες και το ΤΚΑ ζήτησε εισφορά 800 ευρώ!

Συνεχίζονται οι ποινικές διώξεις

Ο Α. Φακοντής επέκρινε το Υπουργείο Εργασίας γιατί ενώ είχε δεσμευτεί πως μέχρις ότου να διευθετηθεί με νέο νομοσχέδιο το ζήτημα δεν θα υπάρξουν ποινικές διώξεις για τους εργαζόμενους, εντούτοις υπάρχουν υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου. Ο κ. Τρύφωνος αρχικά είπε ότι δεν ασκούνται ποινικές διώξεις και ύστερα παρέπεμψε στη Νομική Υπηρεσία, η εκπρόσωπος της οποίας είπε στην Επιτροπή πως εάν οι δικαστικές διώξεις δεν επιλύονται με αναβολές, πρέπει να αποταθούν στον Γενικό Εισαγγελέα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιούντων Υπαλλήλων Λευκωσίας χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός να παίρνουν δικαστήριο ανθρώπους που λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από αυτά που τους επιβάλλει ως εισφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Είπε ακόμα ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε πως μετά τις εκλογές θα τροποποιήσει τη νομοθεσία, έτσι ώστε το λειτούργημα του πιστοποιούντος υπάλληλου να μετατραπεί σε επάγγελμα.

Η εκπρόσωπος των Πιστοποιούντων Υπαλλήλων Λεμεσού ανέφερε ότι στις 8 Μαρτίου είναι ορισμένες οι δίκες για πέντε εργαζομένους. Είπε ακόμα ότι απέστειλε πριν ένα μήνα επιστολή για αναστολή των διώξεων στον Γενικό Εισαγγελέα, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Σπύρος Σωτηρίου