Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελευταία προσπάθεια μεταξύ κράτους και της εταιρείας Helector για να καταλήξουν σε συμφωνία για μεταφορά των σκουπιδιών της χωματερής του Κοτσιάτη στο εργοστάσιο απορριμάτων της Κόσιης. Στην σύσκεψη αναμένεται ότι θα παραστεί και ο Γενικός Εισαγγελέας για νομικά ζητήματα που αναμένεται να προκύψουν.

Όπως πληροφορούμαστε, πέραν του Υπουργείου Γεωργίας και των διευθυντών της Ηelector, μέρος θα λάβουν στη συνάντηση η Ελεγκτική Υπηρεσία και η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι η γεφύρωση των διαφορών κυρίως στο κομμάτι των οφειλών του κράτους προς τη Helector, ώστε να καταστεί εφικτή η υπογραφή συμφωνίας. Στο τραπέζι πάντως βρίσκεται σε περίπτωση ναυαγίου και η καταγγελία της συμφωνίας και η επίταξη του εργοστασίου από το κράτος.

Έντονα επικριτικός ήταν χθες ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος εν πολλοίς έκανε λόγο για μεθόδευση δύο χρόνων ώστε να παραμείνει ως διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου στην Κόσιη η Helector. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, με τους ρυθμούς που κάποιοι χειρίζονται τα πράγματα είναι αμφίβολο αν τον Απρίλιο του 2020 θα υπάρχει νέος ανάδοχος να αναλάβει το σταθμό. Φαίνεται, ανέφερε, ότι κάποιοι μεθοδεύουν την παραμονή της Helector.

Ο Φ. Φαίδωνος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι τον Μάρτιο του 2016, αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, σε σύσκεψη στο Υπ. Εσωτερικών υπό τον τότε Υπ. Εσωτερικών και στην παρουσία του Γ. Εισαγγελέα, έγινε σαφής εισήγηση ότι πρέπει να τερματιστεί η σύμβαση κράτους – εταιρείας Helector, στη βάση των προνοιών της που αφορούν δωροδοκία είτε από τον ανάδοχο είτε και από μέλος του προσωπικού του. Προς τούτο, ανέφερε, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε δώσει δύο ημέρες πριν από την αναφερόμενη σύσκεψη γνωμάτευση με την οποία τεκμηρίωνε ότι με μόνο τις καταθέσεις που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορούσε να προχωρήσει ο τερματισμός της σύμβασης. Έκανε ακόμα λόγο για υπερπληρωμές στη Helector, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι έφτασε να πληρώνεται για τον κάθε τόνο απορριμμάτων που επεξεργαζόταν 89 ευρώ ανά τόνο. Σήμερα, πρόσθεσε, γίνεται διαπραγμάτευση για να δεχτεί η εταιρεία αυτή με 37 ευρώ ανά τόνο, αφού βέβαια εξασφαλίσει και τις επιπλέον ποσότητες από τον Κοτσιάτη, κάνοντας λόγο για νέο σκάνδαλο. Η μόνη επιλογή, κατέληξε, είναι ο τερματισμός της σύμβασης.

Δημήτρης Στρατής