Σιβηρία: Δέκα βαθμούς πιο πάνω από την κανονική για την εποχή η θερμοκρασία τον Ιούνιο

Τόσο ο αριθμός όσο και η ένταση των πυρκαγιών στη Σιβηρία και σε τμήματα της Αλάσκας έχουν αυξηθεί από τα μέσα ΙουνίουΟι θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο τον Ιούνιο σε μεγάλο μέρος της Σιβηρίας, που είναι γεμάτη από μόνιμα παγωμένο υπέδαφος το λεγόμενο permafrost, ανακοίνωσε την Τρίτη το  δίκτυο παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρεκόρ ωριαίας θερμοκρασίας της Αρκτικής για το μήνα – 37 βαθμοί Κελσίου – καταγράφηκε στις 21 Ιουνίου κοντά στο Verkhoyansk στη βορειοανατολική Ρωσία. Οι τιμές αυτές ήταν ένα έως δύο βαθμούς πιο πάνω από τα υψηλότερα επίπεδα θερμοκρασιών της Αρκτικής που είχαν καταγραφεί στο 1969 και το 1973.

Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός σε μεγάλες περιοχές της Σιβηρίας από τον Ιανουάριο, σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία του εδάφους, συνέβαλαν στην επανεμφάνιση πυρκαγιών που κατέστρεψαν την περιοχή το περασμένο καλοκαίρι.

Τόσο ο αριθμός όσο και η ένταση των πυρκαγιών στη Σιβηρία και σε τμήματα της Αλάσκας έχουν αυξηθεί από τα μέσα Ιουνίου, με αποτέλεσμα τις υψηλότερες εκπομπές άνθρακα για το μήνα – 59 εκατομμύρια τόνους CΟ2 – από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 2003.