Συζήτησαν για την ισότητα των φύλων σε μια ενωμένη πατρίδα

Τη σημασία της ένταξης των ζητημάτων ισότητας των φύλων και κοινωνικής πολιτικής στους ομοσπονδιακούς νόμους μια μελλοντικής ενωμένης Κύπρου, επεσήμαναν οι ομιλήτριες στη συζήτηση με θέμα “Η ισότητα των φύλων σε μια ενωμένη πατρίδα” που διοργάνωσαν τα τμήματα Εργαζόμενων Γυναικών των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, μελών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, ΠΕΟ, DEV-IS, BES, KTAMS, KTOS, KTOEOS και KOOPSEN.

Η Αναπληρώτρια ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους και η Τ/κ κοινωνιολόγος, μέλος του φεμινιστικού εργαστηρίου ΦΕΜΑ, Ντογούζ Ντεριά αναφέρθηκαν τόσο στη σημερινή θέση των γυναικών σε κοινωνικό, ταξικό και οικονομικό επίπεδο, όσο και στα όσα οι γυναίκες βίωσαν στο διαχωρισμό και τη θέση που θα πρέπει να έχουν σε μια ενωμένη Κύπρο. Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι η λύση πρέπει να περιλαμβάνει εφαρμογή ενιαίου συστήματος εργασιακών σχέσεων και απασχόλησης, ενιαίου συστήματος μισθών και απολαβών και ενιαίου σχεδίου κοινωνικής ασφάλισης. “Με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης και επιλογής απασχόλησης και εργοδότη, σε οποιαδήποτε περιοχή της Κύπρου”.

Στα κοινά χαρακτηριστικά των γυναικών και στις δύο κοινότητες, η κ. Χαραλάμπους ενέταξε το ψηλό μορφωτικό επίπεδο, την αξιοπρόσεκτη συμμετοχή στην οικονομική ζωή, τη χαμηλή συμμετοχή σε δημόσια αξιώματα, ένα καλό επίπεδο νομοθεσιών που κατοχυρώνουν την ισότητα, σημαντικές ανισότητες στις απολαβές, σοβαρές ελλείψεις στις πολιτικές στήριξης των οικογενειών κά Το σύνταγμα της ομόσπονδης Κύπρου, είπε, πρέπει να ενσωματώνει τη θεμελιώδη αρχή ότι τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να τυγχάνουν προστασίας και σεβασμού. Το μελλοντικό ομόσπονδο κράτος οφείλει να έχει μηδενική ανοχή με πράξεις και έργα σε κάθε μορφής βίας και σεξισμού, συμπλήρωσε, λέγοντας ότι η παιδεία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από το μίσος, τον εθνικισμό, στοιχεία διαίρεσης και να είναι παιδεία της ισότητας. Οι γυναίκες, κατέληξε, πρέπει να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η λύση του Κυπριακού θα δώσει μια νέα δυναμική σε αυτό το κεφάλαιο.

Η Ντογούζ Ντεριά μίλησε για την οικονομική, σεξουαλική και κοινωνική εκμετάλλευση Ε/κ και Τ/κ γυναικών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους και γι` αυτό το λόγο “για εμάς η ενωμένη Κύπρος και η ειρήνη που θα κτιστεί δεν είναι μια τεχνική διαδικασία πάρε-δώσε”. Αναφέρθηκε στις γυναίκες που έχουν αγνοούμενους συγγενείς και σε αυτές που εκτοπίστηκαν “από όλους τους χώρους στους οποίους βασιζόταν η ζωή και ο κόπος τους ως γυναίκες”, στις γυναίκες που έχασαν συγγενείς τους ή έχουν αγνοούμενους και έγιναν αντικείμενα των επίσημων τουρκικών ή ελληνικών θέσεων. Ανέφερε ότι οι βιασμοί γυναικών κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν “θέμα τιμής” και λογοκρίθηκε μετατρεπόμενο σε εθνικό ταμπού. Ήταν – είπε – ντροπή τους που τις άφησαν να αντιμετωπίσουν μόνες τους τον πόνο τους. Σημείωσε δε ότι οι θύτες είναι ακόμη στη ζωή αλλά στο θέμα υπάρχει μια βαθιά και σκόπιμη αποσιώπηση.

Σύμφωνα με την κ. Ντεριά, στις συνομιλίες συζητείται μια χαλαρή ομοσπονδία που είναι κοντά στη συνομοσπονδία και το κέντρο της είναι αδύναμο, τα ομοσπονδιακά υπουργεία μειωμένα και εκτός από τα υπουργεία εξωτερικών και οικονομικών, οι άλλοι τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η κοινωνική πολιτική αφήνονται στις συνιστώσες πολιτείες. Οι γυναίκες, είπε, με την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να είναι πιο ενεργές στο τραπέζι των συνομιλιών στη βάση τεσσάρων αρχών, της προστασίας, της συμμετοχής, της πρόληψης και της προώθησης. Έφερε δε ως παράδειγμα ότι στην ομοσπονδιακή νομοθεσία πρέπει να δοθεί προσοχή στην ισότητα, να δημιουργηθεί υπουργείο ισότητας και κοινωνικής πολιτικής σε ομοσπονδιακό επίπεδο, να δημιουργηθεί ειδικό γραφείο καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων και λαθρεμπορίου στην ομοσπονδιακή αστυνομία κά.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης τόνισε ότι ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου απαιτούν ισότητα και την απαιτούν σε μια επανενωμένη κοινή πατρίδα. Ο αγώνας ενάντια στις διακρίσεις, πρόσθεσε, είναι ταυτόχρονος και παράλληλος με τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου. Σημείωσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει προχωρήσει και διατυπώσει από κοινού τις αρχές που επιθυμούν να διέπουν την κοινωνία στα θέματα εργασίας και κοινωνικής πολιτικής σε μια επανενωμένη κοινή πατρίδα και τις έχουν διαβιβάσει ως πανσυνδυκαλιστικό φόρουμ απευθείας στους δύο ηγέτες με την απαίτηση να τις υιοθετήσουν και να τις ενσωματώσουν σε μια πιθανή συμφωνία. Μια από τις θεμελιώδεις αρχές που διεκδικούν, είπε, είναι η κατοχύρωση της ισότητας μέσα από το σύνταγμα του ομόσπονδου κράτους, κάτι που προϋποθέτει διασφάλιση του νομοθετικού πλαισίου που θα καλύπτει τις αρχές ισότητας και της μη διάκρισης, του δικαιώματος στην εργασία και την ανάπτυξη πολιτικών στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας.

Στο δικό του χαιρετισμό ο αναπληρωτής πρόεδρος της συντεχνίας DEV-Is, Χασάν Φελέκ ανέφερε ότι από τους βασικούς στόχους της συντεχνίας είναι ο αγώνας ενάντια σε κάθε είδους βία, διάκριση και εκμετάλλευση της γυναίκας σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής και κυρίως στον εργασιακό χώρο, στη βάση της ισότητας των φύλων και η δημιουργία σχετικών πολιτικών. Στο μελλοντικό σύνταγμα του ομόσπονδου κράτους, πρόσθεσε, πρέπει να διασφαλίζεται και η οικουμενική διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλες διεθνείς σχετικές συμβάσεις και συμφωνίες. Οι αρχές της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης θα διέπουν όλους τους τομείς της ζωής και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διασφαλίζει την πρακτική εφαρμογή του νομικού πλαισίου που θα προστατεύει αυτές τις αρχές, σημείωσε. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει αγώνα ενάντια σε κάθε είδους βία, συμπεριλαμβανομένης της ενδο-οικογενειακής, της σεξουαλικής και της βίας στον εργασιακό χώρο”.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy