Συζήτηση για τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους

Τη σαφή τοποθέτηση ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει τον οποιοδήποτε ρόλο στη διαμόρφωση λύσης του κυπριακού προβλήματος αλλά και στη μετά τη λύση εποχή, διατύπωσε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου, ενώ, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος, είπε ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να εκφράζει την άποψή της για το εθνικό θέμα, συναισθανόμενη πως αυτό είναι που αναμένουν οι πολίτες να πράξει.

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως και ο πρώην Υπουργός Παιδείας συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono και ανέπτυξαν τις απόψεις τους σε έξι άξονες συζήτησης γύρω από το θέμα σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Εκ των χορηγών επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι τοποθετείται στους άξονες συζήτησης περισσότερο ως εξελικτικός ψυχολόγος παρά ως πρώην Υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας πως δεν είναι θεμιτό να αναμειγνύεται η Εκκλησία στα θέματα του κράτους γιατί έχουμε ένα Σύνταγμα που δεν το επιτρέπει και ένα σύστημα Νόμων που δεν αποδίδει στην Εκκλησία ρόλο ανάμειξης στα του κράτους.

Επί του ιδίου θέματος, ο Επίσκοπος Νεαπόλεως είπε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει ρόλο στα του κράτους επειδή ακριβώς τα πολιτικά κόμματα διαιρούν την κοινωνία σε διάφορες αποχρώσεις ενώ η Εκκλησία είναι αυτή που ενώνει τους ανθρώπους, λειτουργώντας υπεράνω κομμάτων διότι όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά της Εκκλησίας τα οποία και αγκαλιάζει με την ίδια στοργή από τους άθεους ως τους πιο ευλαβείς.

Αναφορικά με την εμπλοκή της Εκκλησίας στην πολιτική, ο Επίσκοπος Πορφύριος είπε ότι μετά τον θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου και την εκλογή του Σπύρου Κυπριανού στην προεδρία της Δημοκρατίας ο ρόλος της Εκκλησίας διαφοροποιείται, έχει όμως άποψη για το εθνικό θέμα, διότι είναι κάτι που αφορά το σύνολο του λαού και τοποθετείται υπεύθυνα έχοντας τη συναίσθηση ότι ο λαός προσδοκά και προσβλέπει στο λόγο της Εκκλησίας, λόγος γνήσιος για το καλό του συνόλου του λαού.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι καμιά Εκκλησία ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής είτε είναι η ελληνορθόδοξη είτε είναι η μουσουλμανική δεν πρέπει να εμπλέκεται καθ` οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία λύσης και εάν κατ` ευχή καταλήξουν τα πράγματα εκεί που πρέπει, στη λειτουργία του κράτους την επόμενη μέρα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ήταν μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τη σχέση Εκκλησίας και Παιδείας, ο κ. Δημητρίου είπε ότι προφανώς, ναι, θα έπρεπε η θρησκεία να διδάσκεται στα σχολεία και μάλιστα σε κάθε ηλικία η έμφαση να είναι διαφορετική.

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως είπε ότι ανέκαθεν η Εκκλησία έδινε και δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε θέματα Παιδείας και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος όταν πήγαινε να διδάξει στην Ήπειρο και αλλού, τόνιζε την προτεραιότητα οικοδόμησης σχολείων και μετά Εκκλησιών γιατί ήταν σημαντικό να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα μαζί με το ορθόδοξο ήθος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy