Σιζόπουλος και Διομήδους διεκδικούν την Προεδρία της ΕΔΕΚ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Ο νυν Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους θα διεκδικήσουν την Προεδρία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 7 Μαΐου.

Μαρίνος Σιζόπουλος και Διομήδης Διομήδους υπέβαλαν σήμερα τις υποψηφιότητες τους στα γραφεία του κόμματος, στη Λευκωσία.

Υπεβλήθησαν παράλληλα τέσσερις υποψηφιότητες για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου από τους νυν Αντιπρόεδρο Μαρία Βασιλειάδου, νυν Γραμματέα ΚΕ Χρυσό Τουλούπη, Ξένιο Ξενοφώντος και πρώην Υπουργό Παιδείας και Βουλευτή Λευκωσίας Ανδρέα Φιλίππου.

Εξάλλου, για τις θέσεις των Αντιπροέδρων υπέβαλαν υποψηφιότητες οι Έλενα Λυμπουρή, ο Βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Έλενα Περικλέους και ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου Λευτέρης Ανδρέου.

Ενότητα προτάσσει ο Σιζόπουλος

Με σύνθημα την ενότητα και στόχο να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015, όταν ανέλαβε την Προεδρία της ΕΔΕΚ, ο νυν Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος υπέβαλε σήμερα την υποψηφιότητα του για την θέση του Προέδρου της ΕΔΕΚ.

«Με αίσθημα ευθύνης έναντι της ιστορίας του τιμημένου μας κόμματος, αλλά και της πατρίδας μας, η οποία διέρχεται μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της, αποφάσισα να διεκδικήσω στις εκλογές της 7ης Μαΐου την επανεκλογή μου στη θέση του Προέδρου του κόμματος», ανέφερε σε δήλωση του αμέσως μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας του ο κ. Σιζόπουλος.

«Ως συλλογική ηγεσία, παρά τα τεράστια προβλήματα τα οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε, μετά την ξαφνική παραίτηση του τέως Προέδρου και των όσων είχαν επακολουθήσει, αισθάνομαι ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε μεγάλο βαθμό στις υποχρεώσεις που είχαμε επωμισθεί», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι στο χρονικό διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων, η ηγεσία της ΕΔΕΚ έδωσε σκληρές και άνισες μάχες και δέχθηκε υπονόμευση από κύκλους εκτός, αλλά και εντός του κόμματος, καταφέρνοντας ωστόσο να επιβιώσει και να ανασυντάξει το Κίνημα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε επίσης ότι το αρνητικό, αλλά υπό τις περιστάσεις αναμενόμενο, κακό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, δεν πτόησε και δεν έκαμψε την αγωνιστικότητα του κόμματος, το οποίο ορθοπόδησε, όπως ανέφερε, κατορθώνοντας να ανακάμψει στις δημοτικές εκλογές και να καταγράψει τα ίδια εκλογικά ποσοστά με αυτά των δημοτικών εκλογών του 2011, αλλά με 2 περισσότερους Δημάρχους και με περισσότερους σχολικούς εφόρους και κοινοτάρχες.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος προέβη παράλληλα σε μια σύντομη αποτίμηση, υποδεικνύοντας ότι υλοποίησε τα όσα υποσχέθηκε όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος τον Μάρτιο του 2015.

Συγκεκριμένα, είπε ότι υλοποίησε τη δέσμευση του για «επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης και η δημιουργία κλίματος ενωτικής δημιουργικής συμπόρευσης όλων των στελεχών», καθώς κανένα από τα στελέχη που είχαν αντιταχθεί στην υποψηφιότητά του, ή και που διατύπωσαν διαφορετικές απόψεις δεν διώχθηκε, αντίθετα τα πλείστα αξιοποιήθηκαν ακόμα και με εκλογή σε πολιτειακά αξιώματα.

Συνέχισε λέγοντας ότι υλοποίησε επίσης τη δέσμευση του για «αναβάθμιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, οι συνεδρίες των οποίων θα συνεχίσουν να είναι ανοικτές εκτός από αυτές που θα αφορούν θέματα τακτικής και στρατηγικής του κόμματος», με την ΕΔΕΚ, όπως είπε, να είναι το μόνο κόμμα του οποίου οι συνεδρίες των συλλογικών οργάνων είναι ανοικτές ακόμα και στα ΜΜΕ

Συνέχισε λέγοντας ότι υλοποιήθηκε η δέσμευση για «άμεση υλοποίηση της απόφασης της Κ.Ε για σύγκληση Πολιτικού, Προγραμματικού και Καταστατικού Συνεδρίου» με το εν λόγω συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2015 να υιοθετεί την πρόνοια για περιορισμό των θητειών στα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε στη συνέχεια ότι υλοποιήθηκε η δέσμευση για «δημιουργία προϋποθέσεων για κομματική και όχι μόνο ανέλιξη της νέας γενιάς στελεχών», υποδεικνύοντας ότι στο πλαίσιο αυτό και ανεξάρτητα με διατάξεις του καταστατικού θα διεκδικήσει εκλογή στην προεδρία του κόμματος μόνο για δύο θητείες. Σημείωσε επίσης επ`αυτού ότι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές η πλειοψηφία των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων και Σχολικών Εφόρων είναι ηλικίας μικρότερης των 40 χρόνων, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε κομματικό επίπεδο για εκλογή νέων στελεχών τόσο στις Επαρχιακές Επιτροπές, όσο και στην Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο.

Ανέφερε επίσης ότι υλοποίησε τη δέσμευση του για «κάθε δυνατή προσπάθεια για επιστροφή στο κόμμα παλιών στελεχών και μελών τα οποία για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί», καθώς υπήρξε επιστροφή στην ενεργή δραστηριότητα αριθμού παλιών στελεχών και μελών. Σημείωσε ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά περιθώρια για την επαναδραστηριοποίηση ακόμα μεγαλύτερου αριθμού.

Συνεχίζοντας την αποτίμηση του ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα με σκληρή δουλειά επιτεύχθηκε στην ΕΔΕΚ ένα μικρό οικονομικό θαύμα, καθώς παρά την οικονομική κρίση, τη μείωση της κρατικής χορηγίας κατά 106 χιλ. ευρώ το χρόνο, αλλά και την αρνητική στάση που επέδειξαν έναντι του κόμματος χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το χρέος του κόμματος μειώθηκε κατά 66% και συγκεκριμένα από 1 και πλέον εκ. ευρώ που ήταν το Μάρτιο του 2015, σήμερα περιορίσθηκε στις 340 χιλιάδες ευρώ, με προοπτική και στόχο το Δεκέμβριο του 2018 να μηδενισθεί. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, τα μηνιαία έσοδα του κόμματος αυξήθηκαν με τρόπο καθαρό κατά 120%, στοχεύοντας η αύξηση το Δεκέμβριο του 2017 να φθάσει το 150%.

Υποβάλλοντας την υποψηφιότητα του ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι η πορεία προς το 13ο Παγκύπριο Συνέδριο, η οποία ουσιαστικά αρχίζει σήμερα, δεν θα πρέπει να οδηγήσει το κόμμα σε πρόσθετη εσωστρέφεια, εξηγώντας ότι σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς ο ίδιος συνειδητά θα αποφύγει οποιαδήποτε προεκλογική δραστηριότητα που είναι δυνατόν να προκαλέσει εσωκομματική ένταση και θα αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αναβαθμίζουν τόσο την ενότητα όσο και το κομματικό ήθος και ύφος.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα παραμείνει σταθερά επικεντρωμένος στο Κυπριακό και τα μείζονα θέματα της εσωτερικής πολιτικής, όπως η οικονομία, η άμυνα και η παιδεία. «Το κόμμα θα πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί για τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να επιβεβαιώσει την εκλογική του ανάκαμψη, αλλά και τις δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης στην κυπριακή κοινωνία» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το μεγάλο στοίχημα για την ΕΔΕΚ δεν είναι η εκλογή Προέδρου, αλλά η εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης με ταυτόχρονη αποτροπή μιας κακής και διχοτομικής λύσης, καθώς και η αποφασιστική στήριξη των ευάλωτων ομάδων του λαού που πλήττονται από την οικονομική κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Κάλεσε τέλος τα μέλη του κόμματος να δώσουν μαζικά το παρών τους στην εκλογική διαδικασία, «να κλείσουν τα αυτιά σε πιθανούς ψιθύρους, να συνεχίσουν να λειτουργούν υπεύθυνα όπως το έπραξαν μέχρι τώρα και να ψηφίσουν ελεύθερα εκείνον τον υποψήφιο που κατά την άποψή τους μπορεί να υλοποιήσει καλύτερα τις προσδοκίες τους».

Πρόταση συλλογικότητας καταθέτει ο Διομήδους

Πρόταση ενότητας, συλλογικής ηγεσίας και προοπτικής αποτελεί η υποψηφιότητα του για την Προεδρία της ΕΔΕΚ ανέφερε σήμερα, καταθέτοντας την υποψηφιότητα του ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους.

Σε δήλωση του αμέσως μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Διομήδους σημείωσε ότι η πρόταση του αφορά μια ΕΔΕΚ πρωτοπόρο με δράση και πράξη, για απελευθέρωση της Κύπρου, για προοδευτική οικονομική ανάπτυξη, ευημερία, κοινωνική συνοχή και κοινωνική αλληλεγγύη.

«Όλοι μαζί μπορούμε για την ΕΔΕΚ της επόμενης πενταετίας», είπε.

Στο πλαίσιο της δήλωσης του ο Διομήδης Διομήδους επικεντρώθηκε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, που είναι, όπως είπε, «εκείνο που πραγματικά προέχει και ενδιαφέρει όλο τον κυπριακό λαό» είναι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως μέλος της Κοινωνικής Συμμαχίας, απηύθυνε δημόσια έκκληση προς όλους να μην χαθεί και αυτή ευκαιρία, λέγοντας ότι η κυπριακή κοινωνία δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση του ΓεΣΥ.

«Ελπίζω και αναμένω ότι η ΕΔΕΚ, που πρωτοστάτησε και αγωνίστηκε για αυτή τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση, θα παραμείνει σταθερή στην πάγια και διαχρονική της θέση για άμεση και πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ χωρίς εκπτώσεις και χωρίς σκιές» δήλωσε και κάλεσε δημόσια τον νυν Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο «ξεκάθαρα και υπεύθυνα να ταχθεί υπέρ της άμεσης ψήφισης των δύο νομοσχεδίων που συζητούνται στη Βουλή, για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και το ΓεΣΥ».

«Έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε στην πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ που τόσο πολύ έχει ανάγκη η κυπριακή κοινωνία, ιδιαίτερα τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο η υποψηφιότητα του έχει να κάνει και με μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που έχει σήμερα το κόμμα στο Κυπριακό, ο κ. Διομήδης απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι οι θέσεις της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό για λύση, απαλλαγή από την κατοχή, εγγυήσεις και ξένους στρατούς «είναι καθαρές και κρυστάλλινες».

«Ναι θέλουμε λύση και η λύση που θέλουμε είναι η λύση της αξιοπρέπειας και της απαλλαγής από την κατοχή», πρόσθεσε, αναφέροντας πως απ` εκεί και πέρα η ΕΔΕΚ πρέπει να ασχοληθεί επίμονα, καθημερινά και πρακτικά με όλα τα άλλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα όπως το ΓεΣΥ, η ανεργία, οι χαμηλές συντάξεις και όλα όσα ταλαιπωρούν καθημερινά του πολίτες.

«Σε αυτό το πεδίο θα δείτε την ΕΔΕΚ να αναδιπλώνεται και να βρίσκεται καθημερινά στη ζωή και δίπλα από την κοινωνία» δήλωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο συμφωνεί με την απόφαση της ΕΔΕΚ να αποκηρύξει τη ΔΔΟ ως μορφή λύσης του Κυπριακού ο κ. Διομήδους είπε ότι πρόκειται για συνεδριακή απόφαση του κόμματος, η οποία θα τύχει απόλυτου σεβασμού.

Σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι η θητεία του στη ΔΕΟΚ ολοκληρώνεται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της ΕΔΕΚ, αναφέροντας ότι έχει προ πολλού ανακοινώσει εντός της ΔΕΟΚ ότι δεν θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο της τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Είκοσι χρόνια υπηρέτησα ΓΓ της ΔΕΟΚ και ήρθε η ώρα να παραδώσουμε τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.