Σιζόπουλος/Προϋπολογισμός: Κάποιοι επιδιώκουν το ΓεΣΥ να έχει την τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών και του Συνεργατισμού

Κάποιοι επιδιώκουν το ΓεΣΥ να έχει την τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών και του Συνεργατισμού, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2023.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ τόνιζε την αναγκαιότητα οι προϋπολογισμοί να αλλάξουν φιλοσοφία και να αποσκοπούν στην επίτευξη ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Ακόμη, έκανε λόγο για την αύξηση του κόστους στέγασης, τις εκποιήσεις, τη μείωση των μισθών, και την αυστηροποίηση της διαδικασίας δανειοδότησης, που καθιστούν την απόκτηση κατοικίας από τα νεαρά ζευγάρια «σχεδόν αδύνατη».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ πρότεινε να ετοιμαστούν προγράμματα και να γίνουν επενδύσεις για ποιοτική αναβάθμιση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, ώστε η Κύπρος να αποκτήσει σχετική επάρκεια καταναλωτικών αγαθών και να μειωθεί η εξάρτηση από τα εισαγόμενα. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ετοιμασία προγράμματος ανάπτυξης ειδικών καλλιεργειών για την παραγωγή προϊόντων στη βάση των εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών.

«Η ΕΔΕΚ διαχρονικά καταθέτει προτάσεις οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», υπογράμμισε ο κ. Σιζόπουλος. Οι προτάσεις, συνέχισε, στοχεύουν στην ενίσχυση του στεγαστικού προγράμματος προς όφελος των νεαρών ζευγαριών και των ευπαθών οικογενειών, στην αξιοποίηση των αγροτεμαχίων για στέγαση των ιδιοκτητών τους, στην παραχώρηση δυνατότητας στους πρόσφυγες για μεταφορά συντελεστή δόμησης, και στην προικοδότηση του ταμείου στήριξης των προσφύγων.

Ακόμη, ο κ. Σιζόπουλος έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη βραδύτητα» των κρατικών υπηρεσιών, η οποία «επιτείνει τη γραφειοκρατία» και έχει ως αποτέλεσμα «η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα». Είναι σημαντικό, τόνισε, «να αξιοποιηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων από την ΕΕ και να γίνουν νέοι σχεδιασμοί που να οδηγούν σε ουσιαστική βελτίωση της οικονομίας, σε αποτύπωση της πραγματικής οικονομίας με επιστημονικό τρόπο και η βελτίωση των αριθμών να αντανακλά και στο βιοτικό επίπεδο του λαού».

«Για ακόμα μια χρονιά ο προϋπολογισμός είναι κατά βάση διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι το κόμμα κατέθεσε προτάσεις για αύξηση της ρευστότητας, μείωση της φοροδιαφυγής και περιορισμό της παραοικονομίας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, πρότεινε μείωση των συντελεστών φορολογίας, μείωση του χρόνου που μεσολαβεί από τη λήξη του φορολογικού έτους και υποβολής της φορολογικής δήλωσης, δραστική μείωση του χρόνου εξέτασης των φορολογικών δηλώσεων, παραχώρηση κινήτρων για έγκαιρη αποπληρωμή οφειλών προς το κράτος.

Ακόμη, επεσήμανε ο κ. Σιζόπουλος, η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε παραχώρηση κινήτρων για επενδύσεις σε μονάδες υψηλής τεχνολογίας, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας, πολεοδομική αμνηστία για μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της υπέρβασης και προκήρυξη νέου εσωτερικού κρατικού ομολόγου με διαβάθμιση χρόνου και επιτοκίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την κατανομή του εθνικού εισοδήματος. Από την οικονομική ανάπτυξη ευνοείται ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, ενώ το 24% περίπου του πληθυσμού βρίσκεται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, είπε. «Η Κύπρος έχει τον υψηλότερο ιδιωτικό δανεισμό και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων», υπέδειξε.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι υπήρξαν αποφάσεις προς την ορθή κατεύθυνση. Σε αυτό, πρόσθεσε, συνέβαλαν και προτάσεις της ΕΔΕΚ, όπως -μεταξύ άλλων- η καθιέρωση κατώτατης σύνταξης, η σύνταξη χηρείας στους άνδρες, η επέκταση κατά 2 εβδομάδες της γονικής άδειας, η άδεια πατρότητας και η παραχώρηση του επιδόματος ασθενείας σε εργαζομένους 63-65 ετών που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί. Ο κ. Σιζόπουλος απηύθυνε έκκληση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κυριάκο Κούσιο, για παραχώρηση έκτακτου κονδυλιού σε όσους δεν έχουν λάβει το επίδομα λόγω ηλικίας.

Επιπλέον, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει καταστεί η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας και η πηγή μεγιστοποίησης των κοινωνικών προβλημάτων, προσθέτοντας ότι λειτούργησε αυταρχικά σε βάρος των πολιτών. Τόνισε ότι η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων επιβάλλεται να επιμεριστεί ισόποσα μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη.

Μιλώντας για την άμυνα της Κύπρου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να επιδιωχθεί η περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς και της αναβάθμισης του αξιόμαχου του ανθρώπινου δυναμικού της.

Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ, ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε ότι οι καταχρήσεις σε εργαστηριακές, παρακλινικές εξετάσεις, αναλώσιμα και φάρμακα, λόγω της πολιτικής του ΟΑΥ, επέφεραν «επικίνδυνη αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού». Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την ΕΔΕΚ ότι δεν θέλει το ΓεΣΥ, είπε ότι το κόμμα από την ίδρυσή του διεκδικούσε το ΓεΣΥ και διερωτήθηκε τι έπραξαν οι κατήγοροι της ΕΔΕΚ από την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου το 2001 και μετά. «Είναι προφανές ότι κάποιοι επιδιώκουν το ΓεΣΥ να έχει την τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών και κάποιοι την τύχη του Συνεργατισμού. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε λύση ΝΑΤΟϊκής έμπνευσης και τουρκικής προέλευσης». Θα αγωνισθούμε για μια δημοκρατική λύση που θα διασφαλίζει το τρίπτυχο «ένα κράτος – ένας λαός – μία κυριαρχία», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy