AKEΛ – ΠΟΓΟ : Απαράδεκτες οι συλλήψεις για άμβλωση

Να προχωρήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις εισηγείται η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά. 

 

Με αφορμή το χθεσινό γεγονός που αφορά σε σύλληψη γυναίκας και γυναικολόγου της για την απόφασή της να προβεί σε άμβλωση, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Γενική Γραμματέας του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, κάνει λόγο σε γραπτή ανακοίνωσή της, για ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις.

Αυτούσια η ανακοίνωση

«Το γεγονός ότι στην Κύπρο του 2017 μία γυναίκα και ο γιατρός της τέθηκαν υπό κράτηση επειδή διενήργησαν άμβλωση, προκαλεί αγανάκτηση και αποτροπιασμό. Αντί να υπάρξει ομόθυμη καταδίκη της σύλληψης, διάφοροι –πολιτικοί και πολίτες- κατακεραυνώνουν τις γυναίκες που τερματίζουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν ή να βρίσκονται στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνικοοικονομική της θέση. Αρέσκονται μάλιστα, να περιγράφουν με λεπτομέρειες τη διαδικασία της άμβλωσης προκειμένου να προκαλέσουν συναισθήματα και ευκολότερη χειραγώγηση. Τόσο άσχετοι με το ζήτημα είναι όλοι αυτοί που νομίζουν ότι οι γυναίκες προχωρούν σε άμβλωση ελαφρά τη καρδία και απερίσκεπτα. Αντίθετα, ως ΑΚΕΛ και Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ επισημαίνουμε τα εξής:

Ποτέ και πουθενά δεν μειώθηκαν ή εξαλείφθηκαν οι αμβλώσεις επειδή απαγορεύτηκαν με νόμους και ποινές φυλάκισης. Η νομοθετική απαγόρευση των αμβλώσεων το μόνο που πετυχαίνει είναι να οδηγεί γυναίκες να προχωρούν σε αμβλώσεις χωρίς τις απαραίτητες υγειονομικές εγγυήσεις και προδιαγραφές ασφάλειας ή να αναζητούν σκευάσματα που δεν υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους. 50 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο λόγω μη ασφαλών αμβλώσεων.

Το ΑΚΕΛ μαζί με το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ αναγνωρίζουν χωρίς περιστροφές τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας και ειδικότερα το δικαίωμα της να αποφασίζει για το σώμα της. Κάθε γυναίκα είναι ελεύθερη να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε άμβλωση με βάση τις αντιλήψεις, τα πιστεύω της και τα δεδομένα της ζωής της. Αυτό είναι μια επιλογή που ανήκει στην ίδια τη γυναίκα και όχι στο κράτος, σε πολιτικούς ή στην εκκλησία.

Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζουμε ότι για εμάς, το ιδανικό μέσο άσκησης του δικαιώματος της γυναίκας στην επιλογή, αν και πότε θα γίνουν μητέρες είναι ο οικογενειακός προγραμματισμός και η αντισύλληψη –όχι η άμβλωση.  Συνεπώς, θα έπρεπε όλοι και όλες να συμφωνήσουμε ότι ο κυριότερος στόχος είναι να συμφωνήσουμε  πώς θα μειώσουμε ή και να εξαλείψουμε τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Πρέπει λοιπόν να αναβαθμίσουμε τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία και να την εντάξουμε παιδαγωγικά προσαρμοσμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη σε όλο το φάσμα του Αναλυτικού Προγράμματος, ακόμα και από την προσχολική ηλικία. Έτσι θα έχουν οι νέες και οι νέοι σωστη ενημέρωση για την αντισύλληψη και θα τους προστατεύουμε από κιδνύνους και κακοτοπιές. Εδώ κρίνεται το κράτος και εδώ φαίνονται οι υποκρισίες πολλών. Ας απαντήσουν οι πολέμιοι των δικαιωμάτων της γυναίκας. Ας απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας τι έπραξε και τι δεν έπραξε σε σχέση με τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία. Ας απαντήσει η κυβέρνηση αν έχει ανταποκριθεί η Κύπρος στη σύσταση που μας έγινε πριν δύο χρόνια από την αρμόδια Επιτροπή CEDAW του ΟΗΕ σχετικά με την έλλειψη συγκεκριμένων σύγχρονων μεθόδων γυναικείας αντισύλληψης στην χώρα μας που να είναι σε κόστος προσιτό σε όλες τις γυναίκες.

Υπενθυμίζουμε ότι το Φεβρουάριο του 2015, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και της ΠΟΓΟ, είχε κατατεθεί πρόταση νόμου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τις αμβλώσεις, η οποία συνυπογράφεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ και τους βουλευτές Στέλλα Κυριακίδου του ΔΗΣΥ και τους τέως βουλευτές Ρούλλα Μαυρονικόλα της ΕΔΕΚ και Ρίκκο Μαππουρίδη του ΔΗΣΥ. Mε την Πρόταση Νόμου εισηγούμαστε: 1. Η άμβλωση με ελεύθερη επιλογή της γυναίκας επιτρέπεται μόνο εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί ο τρίτος μήνας κύησης. 2. Τίθενται χρονικοί περιορισμοί για όλες τις άλλες περιπτώσεις (βιασμός, σοβαρή αναπηρία εμβρύου) που δεν υπάρχουν σήμερα και ρυθμίζονται νέες περιπτώσεις (πολλαπλή κύηση που απειλεί τη βιωσιμότητα άλλων εμβρύων). 3. Να απαγορευθεί η διαφήμιση φαρμάκων για έκτρωση, με σαφή, βέβαια, διάκριση από τη διαφώτιση από κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού και γιατρούς. Είναι φανερό ότι η ρύθμιση που προτείνουμε ούτε θα αυξήσει ούτε θα μειώσει τις αμβλώσεις. Θα εξορθολογίσει το νομοθετικό πλαίσιο και θα τερματίσει το κρυφτό πίσω από το δάκτυλο μας. Επισημαίνουμε επίσης ότι ως ΑΚΕΛ και ΠΟΓΟ, έχουμε ως αίτημα να γίνουν δωρεάν οι υπηρεσίες άμβλωσης στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος υγείας υψηλής ποιότητας.

Παρά τις επανειλημμένες, δημόσιες και μη, εκκλήσεις από πλευράς ΑΚΕΛ και ΠΟΓΟ, η Πρόταση Νόμου δεν προωθήθηκε για συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών όπου προεδρεύει ο ΔΗΣΥ και ούτε προωθήθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι προφανές ότι για άλλη μια φορά, κάποιοι υπέκυψαν στις αξιώσεις του Αρχιεπισκόπου και των πιο συντηρητικών κύκλων της κυπριακής κοινωνίας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy