Η βουλευτής της Επαρχίας Αμμοχώστου, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικώντης Βουλής, Σκεύη Κουκουμά, καταδίκασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρας να απαγορεύσει την διεξαγωγή της θεατρικής παράστασης «Cock». Σε δήλωση της είπε πως «στη δική μας αντίληψη προκύπτουν δύο κύρια ζητήματα, αυτό της Ελευθερίας της Τέχνης, αλλά και της ομοφοβίας».

Για την ελευθερία της Τέχνης ανέφερε πως «δόθηκαν αγώνες και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε να ξεφύγουμε από τις εποχές που η τέχνη, ο πολιτισμός και η ελευθερία έκφρασης βρισκόταν υπό τον έλεγχο και την έγκριση της Εκκλησίας ή των συντηρητικών κοινωνικών στερεοτύπων», σημειώνοντας πως «η τέχνη είναι ελεύθερη και κρίνεται από το ίδιο το θεατή, από την κοινωνία για την ποιότητα της, το μήνυμα της και το βαθμό που καταφέρνει να συγκινήσει και να ευαισθητοποιήσει».

Σε σχέση με την ομοφοβία, η κ. Κουκουμά είπε πως είναι εκείνη που εμπόδισε και την παράσταση στη Σωτήρα, για να προσθέσει πως «αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η αλήθεια είναι ότι ομοφοβικές αντιλήψεις θα βρούμε σε όλο το φάσμα της κοινωνίας».

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «τα δημόσια πρόσωπα, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, τα κόμματα οφείλουν –εφόσον διακηρύσσουν σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα- να αντιπαρατίθενται με την ομοφοβία, το ρατσισμό και το σεξισμό». «Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί χώροι που φαίνεται να την ανέχονται ή/και να την καλλιεργούν. Αναλογιστείτε απλώς από πού προέρχονται όλα τα απαράδεκτα κρούσματα σεξισμού και ομοφοβίας στην πολιτική ζωή που απασχόλησαν την δημόσια συζήτηση τα τελευταία χρόνια. Αναλογιστείτε ποια πολιτική φιλοσοφία κυριαρχεί στο ΔΣ της Σωτήρας και ποια στο ΔΣ της Δερύνειας το οποίο πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει τη φιλοξενία της παράστασης στο δήμο του».