Πρόταση νόμου για τη δημιουργία τράπεζας μητρικού γάλακτος και στην Κύπρο επεξεργάζεται η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά με σκοπό την προαγωγή και προστασία του μητρικού θηλασμού, την επεξεργασία και τον ποιοτικό έλεγχο του δωρηθέντος μητρικού γάλακτος και τη διάθεσή του σε όποιο βρέφος το έχει ανάγκη.

Με σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα και έναν λειτουργικό νόμο που θα ρυθμίζει το θέμα, η κ. Κουκουμά ζήτησε και έλαβε από την Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ενημερωτικό σημείωμα για το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος (European Milk Bank Association-EMBA), λειτουργούν σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη 225 Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος, ενώ προγραμματίζεται η δημιουργία άλλων 16.

Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα άλλων χωρών, η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος μπορεί να είναι ανεξάρτητος οργανισμός ή να αποτελεί μονάδα εντεταγμένη σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Δέκτες του δωρηθέντος μητρικού γάλακτος μπορούν να είναι όλα τα βρέφη/νεογνά που πρέπει να λάβουν μητρικό γάλα αλλά η μητέρα τους δεν μπορεί να τους χορηγήσει το δικό της για ιατρικούς κυρίως λόγους ή δεν μπορεί να παράγει δικό της.