Σκάφη και χορηγίες για εκπομπές μαγειρικής στο Sigma με τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό

Σε αγορές σκαφών και χορηγίες για… εκπομπές μαγειρικής, διοχετεύθηκαν μεταξύ άλλων τα κονδύλια τα οποία έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο για το μεταναστευτικό. Όπως παραδέχθηκε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, από το 2014 εγκρίθηκαν 102 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν ακόμη 18,4 εκατ. ευρώ, τα οποία διοχετεύθηκαν ως εξής:

• 49 εκατ. ευρώ (από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας) για την αγορά τριών σκαφών της λιμενικής Αστυνομίας και για δημιουργία κέντρου μεταναστευτικής ροής και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.
• 39 εκατ. ευρώ για την υποστηρικτική λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής στην Κοφίνου, τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής για ασυνόδευτους ανήλικους, προγράμματα ένταξης και εκμάθησης ελληνικής γλώσσας των μεταναστών και τη δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης μεταναστών.
• 9 εκατ. ευρώ για δράσεις όπως η δημιουργία μοναδικού σημείου επαφής για ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη μέλη και η εκπαίδευση για ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της αστυνομίας.
• 5 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της στελέχωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και βελτίωση του Πουρνάρα.
• 18,4 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της στελέχωσης της Νομικής Υπηρεσίας (1,2 εκατ. ευρώ) και της Υπηρεσίας Ασύλου και του Τμήματος Μετανάστευσης (3,6 εκατ. ευρώ), καθώς και επέκταση του Πουρνάρα (13,6 εκατ. ευρώ). Αναφέρεται επίσης ότι το 2019 η Κυπριακή Δημοκρατία διέθεσε από εθνικούς πόρους 29 εκατ. ευρώ ως εξής: 11 εκατ. ευρώ για επιδόματα ενοικίου και κουπόνια σε αιτητές ασύλου, 8 εκατ. ευρώ για κατόχους προστασίας δικαιούχους ΕΕΕ και 9 εκατ. ευρώ για το κόστος διαμονής σε ασυνόδευτους.

1,3 εκατ. ευρώ στο Sigma

88240508 495166337835137 7099158719232999424 n

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα κονδύλια από την ΕΕ διοχετεύθηκαν σε 22 έργα, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται. Όπως προκύπτει από έρευνα της εφημερίδας μας στα στοιχεία τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, μεγάλο μέρος των χρημάτων διοχετεύτηκε σε διοικητικές δομές του κράτους, αντί στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που προκαλούν ερωτηματικά, όπως η παραχώρηση χορηγίας ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στο Sigma για το εξής έργο: «Τηλεοπτική Εκπομπή Μαγειρικής: Γνωριμία του Πολιτισμού Τρίτων Χωρών μέσω της Γαστρονομίας».

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου