Σκάλωσε ο καθαρισμός και η αξιοποίηση του οικισμού «Βερεγγάρια»

Η κυβέρνηση καλείται για μια ακόμα φορά να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις της

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Ζήτημα χρόνου θεωρείται η πλήρης αποκατάσταση του πρώην οικισμού «Βερεγγάρια» στα Πολεμίδια, οπότε και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της αξιοποίησης της περιοχής. Αυτό είχε εξαγγελθεί πριν από έναν και πλέον χρόνο από την κυβέρνηση, όταν είχε ολοκληρωθεί και ένα μεγάλο μέρος των εργασιών που είχε αναλάβει ο εργολάβος με βάση το σχετικό συμβόλαιο που είχε υπογραφεί με την κυβέρνηση και προνοούσε τον καθαρισμό και την απομάκρυνση από την περιοχή όλων των κατασκευών από αμίαντο.

Πέρασε όμως τόσος καιρός και ακόμα η περιοχή δεν έχει καθαριστεί κι αυτό λόγω κάποιων διαφωνιών που φαίνεται ότι συνεχίζουν να εκκρεμούν με τον εργολάβο και αφορούν κατά κύριο λόγο οικονομικές διαφορές με το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να καθαριστεί πλήρως η περιοχή και να κινηθούν οι διαδικασίες αξιοποίησής της, τόσο από τον τοπικό δήμο όσο και από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, γεγονός που προκαλεί τις δικαιολογημένες αντιδράσεις τόσο των Τοπικών Αρχών όσο και γενικότερα των πολιτών, όχι μόνο των Πολεμιδιών αλλά της μείζονος Λεμεσού.

Το πρόβλημα που υπάρχει επανέφερε για μια ακόμα φορά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος με σχετική επιστολή του στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσο, ζητά την παρέμβασή του ώστε το συντομότερο να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο προχώρησε στην κατακύρωση προσφοράς για αποψίλωση των αμιάντων στον οικισμό, στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και συμβολαίου. «Δυστυχώς όλα τα μπάζα, ξυλεία και άλλες ακαθαρσίες αφέθηκαν στον οικισμό με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζεται μια τριτοκοσμική εικόνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου.

Την απαράδεκτη αυτή εικόνα, όπως επισημαίνει ο βουλευτής, συμπληρώνει και η ξηρή βλάστηση, οπότε είναι κατανοητό για πόσο επικίνδυνη κατάσταση έχουμε να κάνουμε, τόσο από πλευράς ανάπτυξης ποντικιών και άλλων ερπετών αλλά και από πλευράς φωτιάς. «Λογικά το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο σας θα έπρεπε να προχωρήσει στον πλήρη καθαρισμό του χώρου και να κατεδαφίσει τις περιφράξεις ώστε να ανοίξει ο οικισμός», υποδεικνύει ο Γιώργος Γεωργίου, τονίζοντας την ανάγκη «να προχωρήσετε άμεσα στην εφαρμογή και εκτέλεση του master plan της περιοχής, όπως προβλέπει το τοπικό σχέδιο της περιοχής και οι συμφωνίες με το ΤΕΠΑΚ».

Να θυμίσουμε ότι στη διάρκεια που ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ήταν δήμαρχος Πολεμιδιών, το Δημοτικό Συμβούλιο ετοίμασε και ενέκρινε το δικό του όραμα για τον τρόπο ανάπτυξης του «Βερεγγάρια», που αφορούσε αξιοποίηση του οικισμού από το κράτος και το ΤΕΠΑΚ στο πλαίσιο του Γ’ Πόλου ανάπτυξης του Πανεπιστημίου για τη δημιουργία αθλητικών χώρων, κολυμβητήριου, φοιτητικών εστιών και κέντρου καινοτομίας και έρευνας. Παράλληλα, ο δήμος είχε θέσει εξ αρχής το αίτημα να αποκτήσει δικό του χώρο για τις δημοτικές υπηρεσίες, για χώρους στάθμευσης και το κύριο και ουσιαστικό ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, πνεύμονα πρασίνου, ως αντιστάθμισμα του ακρωτηριασμού που υπέστη η περιοχή όλα αυτά τα χρόνια.

Χρονοδιαγράμματα και εξαγγελίες που δεν τηρήθηκαν

Το έργο της αποξήλωσης και απομάκρυνσης των δεκάδων τόνων αμιάντου από τον οικισμό «Βερεγγάρια» ξεκίνησε μετά από χρόνιες πιέσεις προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις τον Ιανουάριο του 2018 και σύμφωνα με τους αρχικούς προγραμματισμούς οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί αρχές του 2019.

Οι κατεδαφίσεις περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων:

  • 200 περίπου οικιστικές μονάδες
  • Σχολικά κτίρια και χώρους αναψυχής, γραφεία, εργαστήρια και καταστήματα
  • Δεξαμενές νερού και άλλες μεταλλικές κατασκευές
  • Πισίνες και συναφείς εγκαταστάσεις
  • Βιολογικό σταθμό επεξεργασίας λυμάτων με όλες τις σχετικές υποδομές
  • Εξωτερικά δάπεδα όλων των τύπων από αυλές οικοδομών, γήπεδα, πλατείες, πεζόδρομους και γενικά υπαίθριων χώρων
  • Δίκτυα αγωγών αποχέτευσης λυμάτων, υδροδότησης και ηλεκτροδότησης

Σύμφωνα, δε, με εξαγγελία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τον πλήρη καθαρισμό της περιοχής, η οποία καλύπτει έκταση 80.000 τ.μ., θα παραχωρηθεί στο ΤΕΠΑΚ για να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες 450 κλινών, ανοικτοί χώροι αθλοπαιδιών και πρασίνου, κέντρο καινοτομίας και έρευνας, καθώς και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες που θεωρούνται αναγκαίες για την κάλυψη σημαντικών αναγκών και καλύτερης λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, μέρος της περιοχής οικισμού προορίζεται να δοθεί στο Δήμο Πολεμιδιών, ο οποίος στα δικά του σχέδια αξιοποίησης περιλαμβάνει τη δημιουργία μεγάλου πάρκου, ενώ κάποια έκταση θα χρησιμοποιηθεί για αναπτύξεις που θα καλύπτουν κτιριακές και άλλες ανάγκες του δήμου.

Από αγγλική πόλη στη διάθεση του κράτους

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η έκταση του «Βερεγγάρια», που βρίσκεται στο κέντρο των Πολεμιδιών, αγοράστηκε από τους Άγγλους την περίοδο 1950 – 1960 για τη στέγαση των οικογενειών των Άγγλων που υπηρετούσαν στη στρατιωτική Βάση Ακρωτηρίου. Η γη άνηκε τόσο σε Ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους κατοίκους της περιοχής.

Ο οικισμός κτίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και στέγασε περισσότερες από 500 οικογένειες. Πέραν από τις κατοικίες, περιελάμβανε κολυμβητήριο, βιβλιοθήκη, χώρους ψυχαγωγίας, εκκλησία και άλλες υποδομές που καθιστούσαν τα «Βερεγγάρια» μια μικρή σύγχρονη πόλη, δομημένη βέβαια με βάση τα αγγλικά πρότυπα εκείνης της εποχής.

Στο πέρασμα των χρόνων γενικώς υπήρξε συμβίωση των κατοίκων των Πολεμιδιών με τους Άγγλους, χωρίς προβλήματα και συγκρούσεις. Μετά το 1960, με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολλοί Ελληνοκύπριοι εργάζονταν σε διάφορες υπηρεσίες στον οικισμό μέχρι και το 1998, οπότε οι Βρετανικές Βάσεις ενημέρωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα εγκαταλείψουν τον οικισμό. Η επανάκτηση της περιοχής από την Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μετά από πολύχρονες διαβουλεύσεις με τους Άγγλους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy