Στο σκαμνί η κυβέρνηση για τους χαριστικούς πύργους – Πασιφανές το σκάνδαλο

Πασιφανές το σκάνδαλο μέσα από την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

 

Η γενική εκτίμηση που επικρατεί ότι ανεξέλεγκτα και με σκοτεινές διαδικασίες παρέχονται άδειες για ανέγερση πύργων, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, αλλά και επιβεβαίωση σχετικών καταγγελιών, μέσα από Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της εμπλοκής της κυβέρνησης σε ένα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο.

Με αφορμή την Έκθεση η οποία αναφέρεται σε εταιρεία που ενώ υπέβαλε το 2011 αίτηση για πολεοδομική άδεια ανέγερσης κτιρίου 12 ορόφων, το 2017 και μετά από συνοπτικές διαδικασίες άλλαξε η αίτηση και δόθηκε άδεια για κατασκευή πύργου 29 ορόφων, το ΑΚΕΛ θέτει σειρά ζητημάτων που προκύπτουν σε σχέση με τις χαριστικές άδειες για την ανέγερση, τουλάχιστον του συγκεκριμένου πύργου στη Λεμεσό.

Αμείλικτα ερωτήματα από το ΑΚΕΛ

Με σχετική δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, Γιώργος Λουκαΐδης, καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που τίθενται σε σχέση με τα ευρήματα της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που αφορούν αυθαίρετες ενέργειες, χαλαρώσεις και χαριστικές άδειες που δόθηκαν για την ανέγερση του εν λόγω πύργου. Ειδικότερα, καλείται η κυβέρνηση να απαντήσει:

– Πώς και γιατί η άδεια που χορηγήθηκε για 12 ορόφους κατέληξε σε αδειοδότηση κτιρίου 29 ορόφων;

– Πώς και γιατί παραχωρήθηκε τροποποιητική άδεια μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα;

– Πώς και γιατί παραχωρήθηκε άδεια κατά παράβαση των όσων προβλέπονται στο τοπικό σχέδιο Λεμεσού;

– Πώς και γιατί δεν ζητήθηκε η υποβολή της προβλεπόμενης περιβαλλοντικής μελέτης για ένα αντίστοιχο έργο;

Αναμένουμε, αναφέρει ο κ. Λουκαΐδης, τις απαντήσεις της κυβέρνησης του Συναγερμού, καθώς και του τέως δημάρχου της Γερμασόγειας.

Πολιτική κάλυψη και προκλητική τελετή εγκαινίων από τον Πρόεδρο

Εξάλλου, το Κίνημα Οικολόγων σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η άμεση εμπλοκή των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ακόμη ένα σκάνδαλο, τονίζουν την επιβεβλημένη αναγκαιότητα για υπερψήφιση της πρότασης για οικονομική ανεξαρτησία του Γενικού Ελεγκτή. Κάνοντας λόγο για χαριστικές παράνομες παρεκκλίσεις και για πολιτική κάλυψη αλλά και «προκλητική τελετή εγκαινίων από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πριν ακόμα αδειοδοτηθεί η οικοδομή», οι Οικολόγοι ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτική της ανεξέλεγκτης παροχής ορόφων σε επενδυτές και να προχωρήσει σε ένα γενικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό χωροθέτησης των ψηλών κτιρίων.

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.