Στο σκαμνί ξανά η Κύπρος για τα λογισμικά κατασκοπείας

Συνέρχεται την Πέμπτη η Εξεταστική Επιτροπή PEGA

Μπορεί στην Κύπρο οι αρμόδιοι να επιχειρούν να θάψουν το σκάνδαλο με τα λογισμικά κατασκοπείας, αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα. Αυτή τη βδομάδα, μάλιστα, αναμένεται να γίνει συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σε δύο επίπεδα: την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 στην Ολομέλεια με αφορμή τη συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου (βλέπε κάτω) και την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 με αφορμή τη συνεδρία της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης, γνωστής ως PEGA.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, «ο διάλογος (στην Ολομέλεια) αναμένεται να επικεντρωθεί στα πορίσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου του 2022, στις εκθέσεις και πορίσματα των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών επί του θέματος, καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις σε κάποια κράτη-μέλη». Σημειώνεται ακόμη ότι «άλλα θέματα που είναι επίσης πιθανό να έχουν εξέχουσα θέση στη συζήτηση περιλαμβάνουν τις εν εξελίξει νομοθετικές εργασίες σχετικά με το νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των στρατηγικών αγωγών προς αποθάρρυνση της συμμετοχής («SLAPPs»), καθώς και τις αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και το έργο της Επιτροπής PEGA του Κοινοβουλίου».

Υπενθυμίζεται ότι η προκαταρκτική έκθεση της PEGA παρουσιάζει την Κύπρο ως κόμβο εξαγωγών για τη βιομηχανία παρακολουθήσεων, διαψεύδοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί του αντιθέτου. Περιλαμβάνεται μάλιστα εκτενής αναφορά στην υπόθεση με το μαύρο βαν και αφήνονται σαφείς αιχμές για κουκούλωμα της υπόθεσης. Αναφέρεται επίσης ότι ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν, για τον οποίο υπάρχουν αποδείξεις ότι το γραφείο του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενήργησε προς το Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να μεσολαβήσει για προσφορά στην Ολλανδία. Μάλιστα, η έκθεση βάζει στο κάδρο το Κυπριακό αναφέροντας ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στο Κραν Μοντανά στα τέλη του 2017 και φέρεται να είχε μαζί του λογισμικό κατασκοπείας», ενώ γίνεται αναφορά σε συλλογή στοιχείων από περισσότερες από 100 χιλιάδες συσκευές, καθώς και σε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από περισσότερους από 600 πολίτες.

Σημειώνεται ότι η εισηγήτρια της έκθεσης της PEGA, ευρωβουλευτής Σοφία ιν ‘τ Βελντ, ερωτηθείσα πρόσφατα για τα σημεία της έκθεσης που αφορούν την Κύπρο και τα οποία σκοπεύει να επαναφέρει, αναφέρθηκε στον Ταλ Ντίλιαν και την περίπτωση του μαύρου βαν, καθώς και στο θέμα των εξαγωγών κατασκοπευτικού λογισμικού. Άφησε μάλιστα σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι απαντήσεις από τη Λευκωσία αναφέρονται μόνο στο περιεχόμενο της νομοθεσίας, «αλλά δεν υπάρχουν απαντήσεις για την πραγματική κατάσταση». Υπέβαλε επίσης το ερώτημα πώς γίνεται να υπάρχει νομοθεσία και θεσμοί οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των εξαγωγών, αλλά να συνεχίζουν οι εξαγωγές από την Κύπρο;

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy