Σκάνδαλο 52 εκ. ευρω – Καταγγελίες για αγορά από την κυβέρνηση δύο πύργων από μεγαλοντιβέλοπερς


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Σκάνδαλο 52 εκατ. ευρώ και καταγγελίες φωτιά για τους δύο πύργους που συμφώνησε να αγοράσει η κυβέρνηση από μεγαλοντιβέλοπερς 

Γενικός Ελεγκτής: «Με τη μίλλα μας τηγανίζουμε το βλαντζί μας»

 

Σε νέες σοβαρές καταγγελίες προέβη χθες ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε σχέση με τις συμφωνίες τις οποίες έκανε η κυβέρνηση με μεγαλοντιβέλοπερς για αγορά δύο πύργων στο κέντρο της Λευκωσίας για στέγαση κρατικών υπηρεσιών έναντι 52 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αφορά τον 16ώροφο πύργο Μετροπόλιταν στη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού στο κέντρο της Λευκωσίας, τον οποίο η κυβέρνηση συμφώνησε να αγοράσει έναντι 25,4 εκατ. ευρώ για να μεταστεγαστεί εκεί η διοίκηση του Υπουργείου Εργασίας, η οποία σήμερα βρίσκεται σε ιδιόκτητα κτίρια, και το 6ώροφο Nicosia City Center κοντά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο η κυβέρνηση συμφώνησε να αγοράσει έναντι 27 εκατ. ευρώ για να μεταστεγαστούν εκεί άλλες κρατικές υπηρεσίες, οι περισσότερες από τις οποίες επίσης βρίσκονται σε ιδιόκτητα κτίρια.

«Αυτό που συμβαίνει είναι σκανδαλώδες. Η σύστασή μας είναι να απορρίψετε το αίτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδ. Μιχαηλίδης προς τους βουλευτές σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε το θέμα.

Αναφερόμενος στο Μετροπόλιταν, ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε τα ακόλουθα:

• Ο ιδιοκτήτης ζήτησε 26,2 εκατ. ευρώ, αλλά το Κτηματολόγιο εκτίμησε την αξία του πύργου στα 20,4 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συμφώνησε να τον αγοράσει για 25,4 εκατ. ευρώ (21,3 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ).

• Το Τμήμα Δημοσίων Έργων εκτίμησε την κατασκευαστική αξία του πύργου στα 12,6 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση αντί να ανεγείρει ιδιόκτητο κτίριο σε κρατική γη (που υπάρχει αρκετή), προτίμησε να αγοράσει πύργο από μεγαλοντιβέλοπερ στη διπλάσια τιμή.

• Ο πύργος κτίστηκε για άλλο σκοπό και μάλιστα με πολεοδομικές χαλαρώσεις. «Δηλαδή δόθηκαν δώρα και τώρα η κυβέρνηση θα τα αγοράσει πίσω. Με τη μίλλα μας τηγανίζουμε το βλαντζί μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γενικός Ελεγκτής. Ανέφερε επίσης ότι για να αξιοποιηθεί το κτίριο από το κράτος θα πρέπει να δοθούν και άλλες χαλαρώσεις (να μετατραπεί ένας όροφος από γυμναστήριο σε γραφεία και να κλείσουν βεράντες), αλλά και να βρεθούν χώροι στάθμευσης για το κοινό, αφού δεν υπάρχουν αρκετοί.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε να κατατεθούν στοιχεία όσον αφορά τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται πίσω από τις πιο πάνω συμφωνίες.

Κίνδυνος διασπάθισης δημόσιου χρήματος

Είναι πιο σωστό σε κρατική γη το κράτος να προχωρεί και να κτίζει κυβερνητικά κτίρια και όχι να ενοικιάζει, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση της κυβέρνησης να αγοράσει δυο μεγάλα κτίρια από ντιβέλοπερς.

Όπως επισήμανε ο κύριος Δαμιανού με βάση τα στοιχεία του γενικού ελεγκτή για το κτίριο εντός του πυρήνα της Λευκωσίας οι αριθμοί δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές και υπάρχει κίνδυνος διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Η επιτροπή οικονομικών, είπε, ζήτησε να ενημερωθεί για τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση για να διαφανεί ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτών των κτιρίων. Μάλλον, πρόσθεσε ο κύριος Δαμιανού, υπάρχει σκοπιμότητα και αυτά τα κτίρια ενοικιάστηκαν για να επωφεληθούν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η βουλή, είπε, σχημάτισε την εικόνα ότι κάτι πάει πολύ λάθος και ο γενικός ελεγκτής συνέστησε να απορριφθούν τα κονδύλια που ζήτησε η κυβέρνηση.

Ο βουλευτής των οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης επισήμανε ότι το θέμα συζητήθηκε και στην επιτροπή θεσμών και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν το κράτος ήταν ντιβέλοπερ θα πτώχευε με τον τρόπο που ενεργεί. Φαίνεται, είπε, ότι γίνεται διασπάθιση δημόσιου χρήματος και το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει την αποδέσμευση των κονδυλίων για αγορά των κτιρίων.

Ελ. Υπηρεσία: Πρόκειται για κραυγαλέα διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Κάποιος που διαθέτει κρατική γη και δεν την εκμεταλλεύεται δεν νομιμοποιείται να προβεί σε αγορά κτιρίων ή γης και μάλιστα πολύ περισσότερα από την αξία τους, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης. Τόνισε ότι εάν εγκριθεί το κονδύλι από τη βουλή θα πρόκειται για κραυγαλέα διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Ειδικότερα, είπε, για το ένα κτίριο οι αριθμοί δείχνουν ότι η αξία του είναι πολύ μικρότερη από ότι ζητά ο ιδιοκτήτης.

Το κτηματολόγιο το εκτίμησε για 20,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τμήμα δημοσίων έργο είπε ότι εμείς σας το κτίζουμε με 12,6 εκατομμύρια και ο εργολάβος ζητά 26 εκατομμύρια.
Ο φορολογούμενος πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί με πολύ λιγότερα χρήματα, επισήμανε. Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι η αγορά του κτιρίου για το υπουργείο εργασίας στο κέντρο της Λευκωσίας δεν το καταστήσει εύκολα προσιτό για τους πολίτες.

Για το κτίριο κοντά στο Πανεπιστήμιο ο κύριος Πετρίδης είπε ότι οπ φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει 3 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από την αξία του.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.