Σκάνδαλο «Χρυσών» διαβατηρίων: Από τα χαστούκια στις βροντές πέρασε η Κομισιόν

Αυστηρό τελεσίγραφο με ρητή προειδοποίηση για παραπομπή της χώρας στο δικαστήριο για παραβίαση του δικαίου της ΕΕ!

Από τα χαστούκια στις βροντές πέρασε η Κομισιόν για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, αφού χθες έστειλε αυστηρό τελεσίγραφο με ρητή προειδοποίηση για παραπομπή της Κύπρου στο δικαστήριο με την κατηγορία της παραβίασης του δικαίου της ΕΕ!

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η ασυνήθιστα αυστηρή γλώσσα την οποία έχει χρησιμοποιήσει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, η οποία φέρει τον ακόλουθο τίτλο με κεφαλαία γράμματα: «Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΛΤΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ “ΠΩΛΟΥΝ” ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΑΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ»! Μάλιστα για την Κύπρο αναφέρεται ρητά πως έχει προθεσμία μόνο δύο μηνών και ότι «εάν η απάντηση (της Κυβέρνησης) δεν είναι ικανοποιητική, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο», ενώ για την περίπτωση της Μάλτας οι επισημάνσεις είναι πιο ήπιες, αφού αναφέρεται απλά ότι «η Επιτροπή μπορεί να προβεί στο επόμενο βήμα της διαδικασίας και να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη για το θέμα».

Επίτροπος: «Οι ανησυχίες δεν έχουν απαντηθεί από τις κυπριακές Αρχές»

Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση της Κομισιόν συνοδεύεται με γραπτή δήλωση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρεντέρς, ο οποίος επίσης χρησιμοποιεί ασυνήθιστα αυστηρή γλώσσα, αφού καταγγέλλει δημόσια ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στις ανησυχίες της ΕΕ, αλλά αντίθετα συνεχίζει να μοιράζει «χρυσά» διαβατήρια.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος ανέφερε τα ακόλουθα: «Προσφέροντας ιθαγένεια με αντάλλαγμα προκαθορισμένες πληρωμές και επενδύσεις, η Κύπρος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που υπέχει από τις συνθήκες. Το να γίνεται κανείς υπήκοος κράτους-μέλους σημαίνει ότι γίνεται και πολίτης της ΕΕ. Η σύνδεση αυτή δεν πρέπει να λησμονείται. Η Κύπρος δεν δέχεται νέες αιτήσεις, αλλά εξακολουθεί να διεκπεραιώνει τις εκκρεμείς αιτήσεις. Μέχρι σήμερα, οι ανησυχίες μας δεν έχουν απαντηθεί από τις κυπριακές Αρχές και ως εκ τούτου απαιτείται περαιτέρω δράση».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ενώ η Κύπρος κατάργησε το σύστημά της και σταμάτησε να δέχεται νέες αιτήσεις από την 1η Νοεμβρίου 2020, συνεχίζει τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων. Ως εκ τούτου», προστίθεται, «η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα (χθες) να προβεί στο επόμενο βήμα της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Κύπρου, αποστέλλοντας αιτιολογημένη γνώμη». Αναφέρεται επίσης ότι «η Επιτροπή θεωρεί ότι οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν στην προειδοποιητική επιστολή δεν απαντήθηκαν από την Κύπρο».

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η Κύπρος και η Μάλτα, με τα συστήματα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές στο πλαίσιο των οποίων χορηγούν την ιθαγένειά τους ως αντάλλαγμα για προκαθορισμένες πληρωμές ή επενδύσεις, «δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει της αρχής της καλόπιστης συνεργασίας (άρθρο 4 παράγραφος 3 της ΣΕΕ) και του ορισμού της ιθαγένειας της Ένωσης όπως ορίζεται στις Συνθήκες (άρθρο 20 της ΣΛΕΕ). Επισημαίνεται επίσης ότι «το Δικαστήριο της ΕΕ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι οι κανόνες σχετικά με την απόκτηση της ιθαγένειας κράτους μέλους πρέπει να διασφαλίζουν ότι “λαμβάνεται δεόντως υπόψη το δίκαιο της ΕΕ”».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.