Σκάνδαλο CYPRA: «Aόρατο» χέρι διέρρευσε στην εταιρεία έκθεση εξέτασης για άδεια κατά παρέκκλιση

  • Νέα σκανδαλώδης υπόθεση και αμείλικτα ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση με το σφαγείο του συζύγου της Γενικής Λογίστριας
  • Εκτεθειμένος ο τέως Υπουργός Εσωτερικών και νυν Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αλλά και ο διάδοχός του Νίκος Νουρής
  • Επιχειρούν να ανατρέψουν στο Υπουργικό Συμβούλιο τον όρο για την παραχώρηση 200 χιλ. ευρώ στην κοινότητα Κάτω Μονής ως αντισταθμιστικό μέτρο
  • Εγείρεται θέμα και για τουρκοκυπριακά τεμάχια 

 

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Νέα αμείλικτα ερωτήματα προκύπτουν για τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση με το σφαγείο Cypra, του συζύγου της Γενικής Λογίστριας, σε σχέση με τη διαχείριση της αίτησης την οποία υπέβαλε για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας από το Υπουργείο Εσωτερικών, η αίτηση της εταιρείας εξετάστηκε από το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, το οποίο μάλιστα διαβίβασε στο Υπουργείο σχετική έκθεση από τον Σεπτέμβριο του 2019. Παρά ταύτα, αντί η υπόθεση να προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη των αποφάσεων ως είθισται, ένα αόρατο χέρι διέρρευσε παράτυπα στην εταιρεία τις προϋποθέσεις οι οποίες τίθενται στην έκθεση.

Σκοπός της πιο πάνω διαρροής φαίνεται ότι είναι η ανατροπή της έκθεσης του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων και ιδιαίτερα της προϋπόθεσης η οποία τέθηκε για την παραχώρηση 200 χιλ. ευρώ από την εταιρεία στην κοινότητα Κάτω Μονής, ως αντισταθμιστικό μέτρο. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, για τη νέα σκανδαλώδη υπόθεση υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις από τα ανώτερα δώματα του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και της κυβέρνησης ευρύτερα.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης

 

Καμιά έρευνα για τη διαρροή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι οποίες δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση, η διαρροή έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών επί της θητείας του Κωνσταντίνου Πετρίδη (σ.σ.: ο οποίος στη συνέχεια μετακόμισε στο Υπουργείο Οικονομικών και τον διαδέχθηκε ο Νίκος Νουρής). Μάλιστα οι πληροφορίες μας αναφέρουν υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου και του νομικού συμβούλου της εταιρείας Cypra, η οποία επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι έγινε διαρροή, αλλά παράλληλα φωτογραφίζει και την πηγή της διαρροής, η οποία έγινε παράτυπα και ίσως παράνομα. Επίσης, η αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου και του νομικού συμβούλου της εταιρείας Cypra συνεχίστηκε και επί της θητείας του Νίκου Νουρή.

Παρά ταύτα δεν έγινε ποτέ έρευνα για τη διαρροή, αλλά ούτε υποβλήθηκε οποιοδήποτε παράπονο ή καταγγελία στην Αστυνομία, όπως έγινε πρόσφατα με τη διαρροή των εγγράφων για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, τα οποία δημοσιεύτηκαν από τον Al Jazeera. Αντίθετα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η υπόθεση κουκουλώθηκε.

«Κάτι άκουσα»

Όπως πληροφορούμαστε, η έκθεση του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων δεν είναι αρνητική ως προς την παραχώρηση της πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση προς την εταιρεία. Ωστόσο περιλαμβάνεται εισήγηση για να τεθούν σειρά προϋποθέσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται εισήγηση όπως η άδεια να είναι προσωρινής φύσης για τρία χρόνια, με δυνατότητα επανεξέτασης του θέματος σε διάστημα έξι μηνών, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ληφθούν μέτρα για επίλυση των προβλημάτων και ιδιαίτερα για τις εκροές που προκαλούν αφόρητη δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, περιλαμβάνεται εισήγηση όπως επιθεωρηθούν οι κατασκευές οι οποίες έγιναν, για διαμονή των αλλοδαπών εργαζόμενων στο σφαγείο. Ακόμη, περιλαμβάνεται εισήγηση για διευθέτηση θεμάτων που αφορούν τ/κ τεμάχια (σ.σ.: και αυτό το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργού Εσωτερικών). Επιπρόσθετα, περιλαμβάνεται εισήγηση για την καταβολή 200 χιλ. ευρώ από την εταιρεία προς την κοινότητα Κάτω Μονής, ως αντισταθμιστικό μέτρο. Αυτή φαίνεται ότι είναι η ρήτρα η οποία ενόχλησε περισσότερο την εταιρεία Cypra, αλλά και τα ανώτατα δώματα του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης ευρύτερα.

Σημειώνεται ότι το θέμα της καταβολής 200 χιλ. ευρώ ως αντισταθμιστικό μέτρο εγέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπέβαλε συγκεκριμένη ερώτηση προς τις κρατικές υπηρεσίες. Ειδικότερα, ρώτησε «κατά πόσο η Cypra πήρε παρεκκλίσεις από το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων, υπό τον όρο να καταβάλει 200 χιλ. ευρώ ως αντισταθμιστικά μέτρα, αλλά στη συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο διέγραψε την πιο πάνω υποχρέωση της εταιρείας». Παρά ταύτα, οι εκπρόσωποι των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τις πληροφορίες. Ο μόνος ο οποίος προέβη σε σχετικό σχόλιο ήταν ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος είπε ότι «κάτι άκουσα».

Επισημαίνεται επίσης ότι έντονες αντιδράσεις υπάρχουν και από άλλες κοινότητες οι οποίες γειτνιάζουν με το σφαγείο Cypra, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, για αυτές δεν γίνεται εισήγηση για καταβολή ποσού από την εταιρεία ως αντισταθμιστικό μέτρο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής

Ροκανίζουν το χρόνο για να σπάσουν τις αντιδράσεις των κοινοτήτων

Όπως πληροφορούμαστε, ο λόγος που το θέμα δεν έχει οδηγηθεί ακόμη στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει ήδη σχεδόν δυόμισι χρόνια από την έκθεση του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων, είναι ότι επιχειρείται να ανατραπεί η έκθεση του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων και ιδιαίτερα η εισήγηση για την καταβολή 200 χιλ. ευρώ από την εταιρεία προς την κοινότητα Κάτω Μονής. Μάλιστα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταλεί πίσω στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων η έκθεση και στη συνέχεια να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις για την ανατροπή της. Το σκεπτικό πίσω από αυτή την ενέργεια είναι να πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο «καθαρός» φάκελος, ώστε να μη δημιουργηθούν υποψίες για ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας από την κυβέρνηση.

Αναπάντητο το ερώτημα για τη Ρέα Γεωργίου

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται περίεργη διαχείριση από την κυβέρνηση στοιχείων και εγγράφων που αφορούν την εταιρεία σφαγείο Cypra, του συζύγου της Γενικής Λογίστριας Ρέας Γεωργίου.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, δεν έχει διευκρινιστεί πώς έφτασε στα χέρια της Γενικής Λογίστριας η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου το 2017 σε σχέση με την εγγυητική την οποία έδωσε η εταιρεία προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Η Ρ. Γεωργίου είπε ότι καθημερινά λαμβάνει μεγάλη αλληλογραφία για διάφορα θέματα. Ωστόσο η απάντηση δεν έπεισε τους βουλευτές. Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί τι οδηγίες δόθηκαν από τη Ρ. Γεωργίου και γιατί η επιταγή, η οποία είχε κατατεθεί ήδη στο λογαριασμό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, αποσύρθηκε με εντολές του Γενικού Λογιστηρίου. Στην έρευνα η οποία έγινε τότε, ο λειτουργός του Γενικού Λογιστηρίου, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα, είπε ότι κλήθηκε από τη Ρ. Γεωργίου στο γραφείο της και του ανέφερε ότι «λόγω της ιδιάζουσας σχέσης της με τον ιδιοκτήτη της ενάγουσας εταιρείας δεν θα ήθελε να εμπλακεί η ίδια προσωπικά». Σημείωσε ωστόσο ότι «για όλες τις ενέργειές του κρατείτο συνεχώς ενήμερη η Γενική Λογίστρια, η οποία και συμφωνούσε».

Χρωστά χιλιάδες στο κράτος, αλλά διεκδικεί και αποζημιώσεις

 

Η εταιρεία Cypra βρίσκεται πίσω από την καταγγελία στην Κομισιόν, η οποία έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο κλείσιμο του σφαγείου Κοφίνου. Το παράδοξο είναι ότι το 2013, που έκλεισε το σφαγείο Κοφίνου, η Cypra είχε χρέη προς το κράτος ύψους 970 χιλ. ευρώ. Μάλιστα το κράτος έκανε τέσσερα χρόνια να κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας για τις υπό αναφορά οφειλές (σ.σ.: η αγωγή καταχωρήθηκε το 2019), ενώ με βάση έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο τέλος του 2019 η εταιρεία είχε οφειλές προς το κράτος ύψους 224 χιλ. ευρώ.

Παράλληλα, όμως, η εταιρεία διεκδικεί αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 23,6 εκατ. ευρώ ως «ειδικές ζημιές από καθαρά διαφυγόντα κέρδη». Η αγωγή σχετίζεται με το Σφαγείο Κοφίνου.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy