Σκάνδαλο διαβατηρίων: 70% με παράνομες ή/και παράτυπες διαδικασίες

Από τα  6.779 διαβατήρια τα 3.609 αφορούν μέλη των οικογενειών των επενδυτών και διευθυντικά στελέχη εταιρειών «τα οποία πολιτογραφήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου», ενώ άλλα 1.078 αφορούν πρόσωπα τα οποία δεν ικανοποιούσαν τα κριτήρια.

Πολιτικές ευθύνες καταλογίζει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το 70% δόθηκε με παράνομες ή/και παράτυπες διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της Ερευνητικής, Μύρωνας Νικολάτος, παραδίδοντας χθες το πόρισμά του στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, έκανε λόγο για «μαζική παρανομία» και «ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, θεσμών και αξιωματούχων». Αναφέρθηκε επίσης σε «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που βαραίνουν κυρίως αιτητές-επενδυτές και επιχειρηματίες, αλλά και παρόχους ή και συνεργάτες τους», καθώς και σε «ενδεχόμενες πειθαρχικές ή δεοντολογικές ευθύνες».

Από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Δόθηκαν 6.779 «χρυσά» διαβατήρια από το 2007 μέχρι τον Αύγουστο του 2020, εκ των οποίων τα 6.546 (ποσοστό 97%) μετά το 2013, επί της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Σημειώνεται ότι την περίοδο 2007 – 2013 έγιναν μόνο 233 πολιτογραφήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως επενδυτές, οι οποίοι ήδη ζούσαν και δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο.

• 3.609 διαβατήρια (ήτοι ποσοστό 53%) αφορούν μέλη των οικογενειών των επενδυτών και διευθυντικά στελέχη εταιρειών, «τα οποία πολιτογραφήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου», όπως επισημαίνεται.

• 1.078 διαβατήρια (ήτοι ποσοστό 16%) αφορούν πρόσωπα τα οποία δεν φαίνεται να ικανοποιούσαν όλα τα τυπικά κριτήρια.

• 2.092 διαβατήρια (ήτοι ποσοστό 31%) αφορούν πρόσωπα τα οποία ικανοποιούσαν όλα τα ουσιαστικά και τυπικά κριτήρια.

• Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε από το 2015 γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά «συνέχισε την ίδια πρακτική μέχρι το 2020».

• Η Ερευνητική Επιτροπή εισηγείται την εξέταση της ενδεχόμενης ανάκλησης πολιτογραφήσεων σε 85 υποθέσεις, για τις οποίες προκύπτουν ποινικά ή άλλα αδικήματα από τους αιτητές. Ωστόσο, για τις χιλιάδες πολιτογραφήσεις που έγιναν καθ’ υπέρβαση του νόμου, αναφέρεται ότι το ζήτημα της ανάκλησης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, αφού δυνατόν να δημιουργήθηκαν κεκτημένα δικαιώματα, δυνάμει του Κυπριακού ή του Ενωσιακού Δικαίου.

Ο Μ. Νικολάτος σημείωσε ότι «η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών επαφίεται στους επηρεαζόμενους και γενικά στην πολιτική ζωή του τόπου». Επίσης, για τις ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες κάλεσε όλους τους αρμόδιους να αξιοποιήσουν πλήρως τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα και να προχωρήσουν καθηκόντως στην αναζήτηση και τιμωρία όσων ευθύνονται, ανάλογα με τον τύπο και το βαθμό της ευθύνης τους.

ΑΚΕΛ: Προκλητικό να ζητά τα ρέστα η Κυβέρνηση

Το να ζητά και τα ρέστα η κυβέρνηση δείχνει το μέγεθος της αναλγησίας και της προκλητικότητας που επιδείχθηκε από αυτήν στο θέμα των χρυσών διαβατηρίων και δεν χρειάζεται κανένα πόρισμα για να καταδείξει τις πολιτικές ευθύνες, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόγραμμα για κατ εξαίρεση πολιτογραφήσεων για σκοπούς επενδύσεων και το μετέτρεψε σε πρόγραμμα μαζικής παραχώρησης διαβατηρίων.

Ο κύριος Στεφάνου σημείωσε ότι προκύπτουν και ποινικές ευθύνες από το γεγονός ότι παραβιάζονταν ακόμα και οι χαλαροί κανονισμοί που υπήρχαν. Πρέπει, είπε, να ψάξουμε και πιο βαθιά το γιατί από το 2015 που υπάρχει γνωμάτευση της γενικής εισαγγελίας η οποία επαναλήφθηκε το 2016 και προειδοποιούσε για την παραχώρηση διαβατηρίων και ακόμα γιατί όταν το 2019 το ίδιο έκαμε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση απάντησε ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των αντιπάλων της Κύπρου. Μέχρι σήμερα οι κυβερνώντες σφυρίζουν αδιάφορα είπε, σημειώνοντας πως όταν υποδεικνύεις μια παρανομία δεν σημαίνει ότι είσαι τοξικός, όπως έχει κατηγορήσει η κυβέρνηση το ΑΚΕΛ. Σημείωσε ότι όλο αυτό το θέμα έχει προκαλέσει πολυεπίπεδη ζημιά στην Κύπρο αλλά και στην κοινωνία που δεν εμπιστεύεται πλέον το πολιτικό σύστημα.

Σιζόπουλος: Να δώσουν εξηγήσεις τα κόμματα

Δεν αποδίδονται πολιτικές ευθύνες αλλά μπορούν να καταλογιστούν με βάση το πόρισμα Νικολάτου για τα χρυσά διαβατήρια, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Πρόσθεσε ότι το πόρισμα πρέπει να μελετηθεί προτού εξαχθούν συμπεράσματα και να αξιολογηθεί. Υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΚ από το 2014 είχε δημόσια τοποθετηθεί και είχε ζητήσει διερεύνηση του προγράμματος για τα Χρυσά Διαβατήρια και το είχε επαναφέρει το 2016 και το 2018 στη βουλή. Πρόσθεσε ότι όλοι, ακόμα και τα κόμματα θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις γιατί δεν ζήτησαν εξηγήσεις νωρίτερα για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Επίσης, διερωτήθηκε θέμα προκύπτει και γιατί δεν δίνονται απαντήσεις σε ποιους και υπό ποιες συνθήκες δόθηκαν διαβατήρια της κυπριακής δημοκρατίας σε αξιωματούχους του ψευδοκράτους.

ΔΗΚO: H κυβέρνηση συμπεριφέρεται και ομιλεί με θράσος 

Από το 2015 όταν υπήρχε η πρώτη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας και το ΔΗΚΟ άρχισε να εκφράζει επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής του κατά τα άλλα χρήσιμου προγράμματος πολιτογραφήσεων, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του κόμματος Χρύσης Παντελίδης.

Υπάρχει, είπε, η πτυχή της προβληματικής εφαρμογής η οποία για κάποια χρόνια διέλαθε της προσοχής του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με το θέμα το 2015 όταν είχε στα χέρια της τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας.

Ο κύριος Παντελίδης υπενθύμισε μάλιστα ότι πριν από 4 μήνες ο πρόεδρος είχε πει ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής ότι δεν γνώριζε για τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας. Κατήγγειλε την κυβέρνηση συμπεριφέρεται και ομιλεί με θράσος γιατί οι δικές της αποφάσεις ήταν παράνομες κατ εξακολούθηση. Είπε ότι το ΔΗΚΟ αναμένει να δοθεί το πόρισμα στη δημοσιότητα, το οποίο επιρρίπτει ευθύνες και στον γενικό εισαγγελέα και στον βοηθό του, οι οποίοι ήταν υπουργοί την περίοδο που διερευνά το πόρισμα. Τόνισε ακόμα ότι συνεχίζει να αποτελεί σκάνδαλο και προκύπτει θέμα για το πως θα γίνει η αξιολόγηση από αυτούς..

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.