Σκάνδαλο διαβατηρίων: «Οι αιτήσεις αποστέλλονταν στο γραφείο του υπουργού»

Ο ΓΔ του ΥΠΕΣ επί Χάσικου είπε ότι δεν θυμάται να είχε δει τις επιστολές της Νομικής Υπηρεσίας για τις παρανομίες

Οι αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια αποστέλλονταν στο γραφείο του υπουργού, δήλωσε χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών επί Σωκράτη Χάσικου.

Ο Κ. Νικολαΐδης είπε πως όταν διορίστηκε στα πρώτα στάδια παρέλαβε διάφορες αιτήσεις, τις οποίες έστειλε στον υπουργό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αιφνιδιαστικά σταμάτησαν να τους στέλνουν αιτήσεις, αφού αποστέλλονταν απευθείας στο γραφείο του υπουργού. «Έτσι ασκούσα επιτελικό έργο, εποπτικό ρόλο. Εξέταζα αν οι αιτήσεις προχωρούσαν ομαλά ή αν είχε καθυστερήσεις», ανέφερε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών. Κατονόμασε επίσης τη Χριστίνα Καούλλα ως την υπεύθυνη λειτουργό, η οποία χειριζόταν τις αιτήσεις. Όπως είπε, η Χρ. Καούλλα έκανε τους ελέγχους για την εκπλήρωση των κριτηρίων, ενώ έβλεπε και το θέμα των οικονομικών κριτηρίων, που ήταν προϋπόθεση, και στη συνέχεια οι φάκελοι στέλνονταν στον ΓΔ του Υπ. Οικονομικών για έλεγχο της «καθαρότητας» του αιτητή.

Σε ερώτηση του μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής Δήμητρας Καλογήρου σε σχέση με δύο επιστολές οι οποίες είχαν αποσταλεί στο γραφείο του από τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, ο Κ. Νικολαΐδης είπε πως δεν θυμάται να είχε δει τις επιστολές.

Σημειώνεται ότι στις υπό αναφορά επιστολές η Νομική Υπηρεσία είχε επισημάνει τις παρανομίες, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις της Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ, η πρώην διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου και Πληθυσμού και Μετανάστευσης, Άννυ Σιακαλλή, είπε ότι την περίοδο που ήταν υπό την εποπτεία της το επενδυτικό πρόγραμμα μπορεί να έγιναν λάθη ή παραλείψεις, αλλά όχι σκόπιμα. Ανέφερε επίσης ότι δεν έγινε αλλαγή ονόματος πολιτογραφηθέντος επί των ημερών της, παρ’ όλο που υπήρξαν αιτήσεις. Για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, ανέφερε, θεωρούσε ότι θα έπρεπε να υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι και πρώτα θα έπρεπε να άλλαζε το όνομα στη χώρα του και μετά στην Κύπρο. Ανέφερε επίσης ότι «κυκλοφορούσε η φήμη ότι ήμουν ρατσίστρια».

Από την πλευρά του ο διοικητικός σύμβουλος της KPMG, Τάσος Γιασεμίδης, είπε ότι ο οίκος απέρριψε πέραν των 30 εν δυνάμει πελατών και ότι ποτέ δεν διαφήμισε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αγαθό. Ανέφερε επίσης ότι η KPMG κατέθεσε περίπου 220 αιτήσεις, εκ των οποίων μία αποσύρθηκε, μία άλλαξε πάροχο κατά τη διάρκεια της εξέτασης και τέσσερις δεν προχώρησαν επειδή κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι επενδυτές συσχετίζονταν με τον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι εκκρεμούν πάνω από 35 αιτήσεις που έγιναν από την εταιρεία.

Όπως είπε, η KPMG είχε στήσει κεντροποιημένο τμήμα το οποίο επόπτευε τις διαδικασίες. Ανέφερε επίσης πως σε περίπτωση που προέκυπταν ζητήματα γινόταν αναφορά στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης ρίσκου και πως έγιναν και καταγγελίες προς τη ΜΟΚΑΣ από την εταιρεία. Ακόμη, ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν έστειλαν επιστολές να ζητήσουν παρεκκλίσεις από τα κριτήρια, αλλά μόνο για σκοπούς επίσπευσης για ανθρωπιστικούς λόγους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy