Σκάνδαλο Συνεργατισμού: Δεν κλήθηκε ποτέ για κατάθεση ο Χάρης – Προς κουκούλωμα οι αστικές ευθύνες

Σε δύο μήνες εκπνέει η προθεσμία η οποία προνοείται από τη νομοθεσία (τρία χρόνια) για την κατάθεση αγωγών εναντίον των υπευθύνων.

Σε σκάνδαλο μεγατόνων εξελίσσονται και οι έρευνες σε σχέση με τις αστικές ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και τις συνεπακόλουθες ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες φορτώθηκαν στους φορολογούμενους.

Όπως αποκαλύφθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, μέχρι στιγμής οι Διωκτικές Αρχές δεν έχουν διερευνήσει τις ενδεχόμενες αστικές ευθύνες, οι οποίες καταλογίζονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Γεώργιο Αρέστη.

Ως εκ τούτου, το θέμα οδηγείται προς παραγραφή, αφού σε δύο μήνες εκπνέει η προθεσμία η οποία προνοείται από τη νομοθεσία (τρία χρόνια) για την κατάθεση αγωγών εναντίον των υπευθύνων.

Δεν κλήθηκε για κατάθεση ο «μεγάλος υπεύθυνος» Χάρης Γεωργιάδης

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου από τους εκπρόσωπους της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, φαίνεται ότι ο τέως Υπουργός Οικονομικών και νυν αν. πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, δεν κλήθηκε ποτέ για κατάθεση από τις Διωκτικές Αρχές, παρά το γεγονός ότι στο πόρισμα Αρέστη κατονομάζεται ως ο «μεγάλος υπεύθυνος» για την κατάρρευση του Συνεργατισμού!

Εσωτερικό θέμα της ΚΕΔΙΠΕΣ

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, η Γενική Εισαγγελία έχει αποφανθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει δικαίωμα να κινηθεί νομικά εναντίον του οποιουδήποτε για αστικά αδικήματα, τα οποία αφορούν την κατάρρευση του Συνεργατισμού, καθώς ήταν ο μεγαλομέτοχος. Ο μόνος ο οποίος μπορεί να κινηθεί νομικά, πρόσθεσε, είναι η ΚΕΔΙΠΕΣ. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Γενική Εισαγγελία επικοινώνησε με την ΚΕΔΙΠΕΣ για το θέμα, αλλά τους αναφέρθηκε ότι εξετάζεται από δική της Επιτροπή Ελέγχου σε συνεργασία με τον ιδιώτη δικηγόρο τους.

Σημειώνεται ότι και η ΚΕΔΙΠΕΣ ελέγχεται από την κυβέρνηση, αφού είναι 100% θυγατρική της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ), η οποία ανήκει στο κράτος.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας αν και αρνήθηκε να απαντήσει στις επανειλημμένες ερωτήσεις των βουλευτών κατά πόσον κλήθηκαν για κατάθεση ο Χάρης Γεωργιάδης και άτομα τα οποία συνδέονται μαζί του, όπως ο Νικόλας Χατζηγιάννης και ο Γιάννος Σταυρινίδης, ανέφερε ότι η Αστυνομία εξετάζει ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα και αναμένει οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για συγκεκριμένους φακέλους. Δηλαδή δεν έκανε καμιά αναφορά στα ενδεχόμενα αστικά αδικήματα, ενώ διά της άρνησής του να απαντήσει άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τα πιο πάνω πρόσωπα δεν κλήθηκαν για κατάθεση.

 

Χλωμό και για τα ποινικά αδικήματα

Πέραν από την επικείμενη παραγραφή των αστικών αδικημάτων για το σκάνδαλο της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, φαίνεται ότι είναι χλωμό και το ενδεχόμενο ποινικών διώξεων, με εξαίρεση ίσως τις υποθέσεις οι οποίες καταγγέλθηκαν παλαιότερα από την ίδια τη Συνεργατική και οι οποίες αφορούν πιστωτικές διευκολύνσεις σε συγκεκριμένα ΣΠΙ.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, δυόμισι χρόνια μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει τις έρευνές της σε σχέση μόνο με δύο πτυχές που αφορούν την Altamira και τις εταιρικές κάρτες.

Μάλιστα το θέμα παραμένει στάσιμο αφού οι φάκελοι διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία και ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το χειρισμό τους. Αναφέρθηκε επίσης ότι βρίσκονται υπό διερεύνηση ακόμη πέντε υποθέσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Οι πέντε υποθέσεις είναι οι ακόλουθες: Διαγραφές 63 εκατ. ευρώ που αφορούν 19 περιπτώσεις ΜΕΔ, πιστωτικές διευκολύνσεις σε 16 περιπτώσεις, παράνομες υπερχρεώσεις τόκων, χειρισμός κονδυλίων για διαφημίσεις, αγορά υπηρεσιών ύψους 37 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή Ελέγχου αποφάσισε όπως από τώρα και στο εξής να καλεί τις διωκτικές Αρχές σε συνεδρία ανά δεκαπενθήμερο, ώστε να εξετάζει την πρόοδο των υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ημερομηνίας 10 Μαΐου 2019, έκανε ρητή αναφορά σε ποινικές ευθύνες μετά το 2013 και ζήτησε όπως η διερεύνηση «να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό». Παρά ταύτα δυόμισι χρόνια μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού δεν έχει οδηγηθεί στο δικαστήριο καμιά υπόθεση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy