Σκανδαλώδης ανταλλαγή χαλίτικου με ιδιωτική γη στη Γερμασόγεια

Έδωσε τεμάχιο αξίας 927,8 χιλ. ευρώ και πήρε τεμάχιο 2,2 εκατ. ευρώ

Η περίπτωση παραχώρησης κρατικής γης με αντάλλαγμα ιδιωτικό τεμάχιο πολύ μικρότερης αξίας τέθηκε, μετά από σχετική καταγγελία, στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και χαρακτηρίστηκε «σκανδαλώδης», αφού θεωρείται ότι έβλαψε το δημόσιο συμφέρον. Με βάση τα δεδομένα που περιέλαβε στη διερεύνησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, το 2005 αγοράστηκε από ιδιωτική εταιρεία έκταση γης στην περιοχή Αγίου Αθανασίου και υποβλήθηκε αίτηση για την ανέγερση αριθμού πολυκατοικιών με 78 συνολικά διαμερίσματα. Ωστόσο, μετά από μελέτη που έγινε προέκυψε ότι θα δημιουργούνταν προβλήματα λόγω νερών που θα συσσωρεύονταν από παρακείμενο χείμαρρο. Το 2010 στην παρουσία του Τμήματος Πολεοδομίας και του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού εξετάστηκε η πολεοδομική αίτηση της εν λόγω εταιρείας, καθώς και τα σχέδια για δημιουργία λίμνης κατακράτησης ομβρίων υδάτων και αποφασίστηκε να προωθηθεί ως λύση η ανταλλαγή του συγκεκριμένου ιδιωτικού τεμαχίου με ίσης αξίας κρατική γη και παράλληλα να κινηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία λίμνης κατακράτησης των ομβρίων.

Η συμφωνία με την εταιρεία και η απόφαση του Υπουργικού

Το 2016 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αίτηση που είχε υποβάλει το 2013 η εταιρεία για ανταλλαγή του τεμαχίου της έκτασης 7.570 τ.μ. με κρατική γη 13.500 τ.μ. με όρο να αποσύρει η εταιρεία αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον της Δημοκρατίας. Η συμφωνία κυβέρνησης – εταιρείας έκλεισε, με την αξία του κρατικού τεμαχίου που ανήκει πλέον στον ιδιώτη να ανέρχεται στα 2.207.300 ευρώ, ενώ η αξία της ιδιωτικής γης που δόθηκε ως αντάλλαγμα να φτάνει μόλις τις 927.800 ευρώ. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2016 για ανταλλαγή της συγκεκριμένης ιδιωτικής γης με κρατική γη φαίνεται να στερείται νομικής βάσης, αφού δεν συνάδει με τους περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Διάθεση) Κανονισμούς του 1989. Αναφέρεται επίσης ότι στο κρατικό τεμάχιο που παραχωρήθηκε στον ιδιώτη περιλαμβάνεται λωρίδα γης με απότομη κλίση, εμβαδού περίπου 3.000 τ.μ., η οποία «ενδεχομένως να δόθηκε ώστε κατά τη μελλοντική ανάπτυξη του τεμαχίου αυτή να παραχωρηθεί ως χώρος πρασίνου και έτσι να μείνει ανέπαφο το υπόλοιπο τεμάχιο με την αμφιθεατρική θέα και τη μεγάλη αξία ανά τετραγωνικό μέτρο».

Δημιουργείται προηγούμενο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι στις περιπτώσεις που κάποιο ιδιωτικό τεμάχιο χρειάζεται για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας, η συνήθης πρακτική είναι η απαλλοτρίωση και όχι η ανταλλαγή με κρατική γη. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν λήφθηκε νομική συμβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ εκφράζεται προβληματισμός κατά πόσο το κράτος όφειλε να αναθεωρήσει τη χρήση της ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε άλλες περιοχές, πιο νωρίς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αγωγών ή και άλλων επιβαρύνσεων για το κράτος. Επίσης στην έκθεσή της η Υπηρεσία θέτει το ερώτημα κατά πόσο η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δημιουργεί προηγούμενο, ώστε το κράτος να οφείλει πλέον να αποζημιώνει ιδιώτες για τεμάχια τα οποία εμπίπτουν σε συγκεκριμένη ζώνη, π.χ. οικιστική ζώνη, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κάνουν χρήση της γης τους ως τέτοιας.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy