Σκάνερ αξίας €1 εκατ. θέλει ο Καρούσος για εντοπισμό προβλημάτων στο οδικό δίκτυο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - Roadscanners RDLS - Roadscanners

Ανιχνευτή ο οποίος θα σκανάρει το οδικό δύκτιο για να διαπιστωθούν προβλήματα ασφάλειας, οδοποιίας ή ρηγμάτων στο υπόστρωμα, με κόστος πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ αποκτά σύντομα το υπουργείο Μεταφορών.

Με αυτό το όργανο το υπουργείο θέλει να λύσει το πρόβλημα παραλαβής καινούργιων δρόμων οι οποίοι χρειάζονται σύντομα επιδιορθώσεις λόγω κακών υποδομών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, το Πολυδύναμο Σύστημα Επιθεώρησης Οδοστρώματος, όπως ονομάζεται, αποτελεί, όπως δήλωσε στον Φιλελεύθερο ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, μία σύγχρονη λύση για την αποτύπωση του οδικού δικτύου. Χρησιμοποιείται στις πλείστες χώρες για καταγραφή του οδικού δικτύου με αυτοματοποιημένο τρόπο. Η καταγραφή γίνεται από εξοπλισμό σε ειδικά διαμορφωμένα οχήματα (τύπου βαν) τα οποία κινούνται σε κανονική ταχύτητα ώστε να μην απαιτείται το κλείσιμο των δρόμων.

Οι κύριες μετρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, που θα καταγράφονται από το Σύστημα θα είναι:

– Η ομαλότητα του δρόμου που συνδέεται με την άνεση των οδηγών και την προστασία των αυτοκινήτων από φθορά.

– Η μακρο-υφή του ασφαλτοτάπητα που είναι δείκτης για τη μέτρηση της ολισθηρότητας σε ψηλές ταχύτητες.

– Οι επιφανειακές ζημιές του ασφαλτοτάπητα (ρηγμάτωση, λακκούβες κ.λπ.) που συσχετίζονται με τη γενικότερη φθορά του οδοστρώματος.

– Φωτογράφιση του οδικού δικτύου, των πινακίδων και του λοιπού παρεμφερούς εξοπλισμού.

Για τη διενέργεια των μετρήσεων, όπως εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών, θα υπάρχει εγκατεστημένος στο όχημα ειδικός εξοπλισμός που συνίσταται από λέιζερ, φωτογραφικές, υπολογιστές, αισθητήρες και άλλα εξαρτήματα.

Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι πως θα επιτρέπει στο Τμήμα Δημοσίων Έργων να ελέγχει την ποιότητα των έργων (αυτοκινητόδρομων) κατά τη φάση της κατασκευής τους, καθώς και κατά τη διάρκεια της περιόδου ευθύνης ελαττωμάτων.

Το κόστος του Συστήματος ανέρχεται σε €1.029.618 εκ των οποίων οι €790.998 αφορούν στην αγορά και οι €238.619 την πενταετή συντήρηση/εγγύηση, ενώ το χρονοδιάγραμμα παράδοσης είναι δέκα (10) μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.