Σκάβε – ξήλωνε και στην οδό Στασικράτους

Εκ των υστέρων θυμήθηκαν τους βυθιζόμενους κάδους!

Η έλλειψη σωστού προγραμματισμού και συντονισμού από πλευράς του Δήμου Λευκωσίας οδηγεί και πάλι σε οδική ταλαιπωρία και αναστάτωση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, οι υπηρεσίες του δήμου ετοιμάζονται να ξηλώσουν ξανά την οδό Στασικράτους σε έντεκα σημεία για να τοποθετηθούν βυθιζόμενοι κάδοι. Γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις και επιπρόσθετες καθυστερήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι βυθιζόμενοι κάδοι είχαν τοποθετηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, σε πιλοτική βάση, επί δημαρχίας Ελένης Μαύρου. Δυστυχώς η προσπάθεια εκείνη δεν είχε συνέχεια στη Λευκωσία τη σκυτάλη όμως πήραν άλλες πόλεις.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση μεταξύ του Δήμου Λευκωσίας και του εργολάβου για το πότε θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα στη λεωφόρο Μακαρίου. Ο εργολάβος πιέζει να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα, ενώ ο δήμος ζητά να ξεκινήσουν μετά τις γιορτές του Πάσχα, 19 Απριλίου 2020 και αφού προηγουμένως ανοίξει για την κυκλοφορία ο δρόμος στη λεωφόρο Ομήρου -εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Ο δήμος, έχοντας την κακή εμπειρία με τα προηγούμενα έργα, έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τον εργολάβο όπως το έργο στη λεωφόρο Μακαρίου γίνει σε τέσσερις φάσεις και ταυτόχρονη τμηματική παραλαβή και παράδοση στην κυκλοφορία.

Τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν σε πρώτη φάση από τα φώτα τροχαίας που βρίσκονται στην οδό Σπύρου Κυπριανού και Διγενή Ακρίτα -ένα κομμάτι στην οδό Μακαρίου μέχρι τις οδούς Άννης Κομνηνής και Ήρας. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει συνέχεια στην οδό Μακαρίου – Μπουμπουλίνας – Γρηγ. Ξενόπουλου – Αγ. Ελένης. Η τρίτη φάση συνεχίζει στην οδό Μακαρίου μέχρι τις οδού Στασάνδρου – Αρνάρδας. Η τέταρτη φάση είναι το τελευταίο κομμάτι της οδού Μακαρίου μέχρι τις οδού Ευαγόρου και Αναστάσιου Λεβέντη.

Τρέχουν και θέλουν εγκαίνια για την Πλ. Ελευθερίας

Στο μεταξύ, ο Δήμος Λευκωσίας προχωρεί στην προκήρυξη προσφορών για τη συντήρηση της Πλατείας Ελευθερίας, για τον καθαρισμό της, αλλά και για την ενοικίαση των χώρων αναψυχής -καφετέρια, περίπτερο κ.λπ. Η πρώτη προσπάθεια του Δήμου να ενοικιάσει τους χώρους αναψυχής δεν  βρήκε ανταπόκριση με αποτέλεσμα αυτή τη φορά οι προσφορές να βγουν ως πακέτο.

Αναμένονται επίσης από το εξωτερικό να έρθουν και τα υπόλοιπα παγκάκια για να τοποθετηθούν, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλές μικρές κατασκευαστικές εργασίες και επιδιορθώσεις σε πολλά σημεία του έργου, όπως σε υδάτινα στοιχεία, κολώνες, εσωτερικούς χώρους και άλλες επιμέρους εργασίες. Αναμένεται επίσης να φθάσουν υλικά από την Κίνα και Πορτογαλία για το κουβούκλιο γυαλιού, το οποίο θα τοποθετηθεί στον ανελκυστήρα στην Τάφρο Νταβίλλα.

Ετήσια συντήρηση €500.000

Η Πλατεία Ελευθερίας αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, να ολοκληρωθεί τους επόμενους 2-3 μήνες. Βεβαίως τα χρονοδιαγράμματα έχουν ανατραπεί τόσες φορές που κανείς δεν τολμά να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα γίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επίσπευση των έργων για να γίνουν τα εγκαίνια αρχές Μαρτίου, κάτι βέβαια ανέφικτο και ως εκ τούτου φαίνεται να γίνεται προγραμματισμός για εγκαίνια του έργου αρχές Ιουνίου 2020. Το κόστος υπολογίζεται ότι θα αγγίξει περίπου τα 50 εκ. ευρώ, ενώ είχε ξεκινήσει από 17 εκ. ευρώ. Η συντήρηση του έργου εκτιμάται ότι θα κοστίζει περίπου €500.000 ετησίως.

Εξάλλου, σύμφωνα με την τελευταία συμφωνημένη ημερομηνία για τις καθυστερήσεις του έργου, ο εργολάβος οφείλει προς τον Δήμο Λευκωσίας πέραν των 4 εκ. ευρώ ως πέναλτι για τις καθυστερήσεις (το συμβόλαιο προέβλεπε €6.000 την ημέρα) αλλά ο εργολάβος φαίνεται να προβάλλει μεγαλύτερες απαιτήσεις για καθυστερήσεις και για επιπρόσθετες εργασίες. Προκύπτει διαφορά μεταξύ εργολάβου και αρχιτέκτονα και δεν αποκλείεται επειδή τα ποσά είναι μεγάλα, τα πράγματα να οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Ελένη Κωνσταντίνου