Σκεφτείτε ρε τη μάνα σας. Τα μωρά σας!

Έχουν γεμίζει τα νεκροταφεία με μικρές φωτογραφίες και μεγάλες σκιές. Μάνες που ούτε να τις αντικρίσεις δεν μπορείς! Μωρά που κρατούν το χέρι της μάνας τους χαμένα και μεγαλώνουν ανάμεσα σε λευκούς σταυρούς και μαρμάρινες πλάκες.

Του Τάσου Αναστάση

Έχω χάσει το μέτρημα. Πόσες φορές να έχουμε γράψει για την ασφάλεια στους δρόμους; Πόσες φορές άραγε να έχουμε πει για τα κράνη, τις ζώνες την ταχύτητα, το ποτό;

Όπως κάθε τι άλλο, η έγνοια μας για την ασφάλεια και το θάνατο στους δρόμους διαρκεί όσο και ένα δελτίο των 20:20.

Μερικά δακρύβρεχτα ρεπορτάζ, μερικές εκστρατείες ασφάλειας από διάφορες εταιρίες για να κινητοποιήσουν τον κόσμο, προβεβλημένα άτομα που να διαφημίζουν την ασφάλεια με ψεύτικους μώλωπες και γάζες σε ένα κακοφτιαγμένο στουντιακό νοσοκομείο και άιντε μερικές εβδομάδες οδικής ασφάλειας από την Τροχαία.

Όταν σβήσουν τα φώτα όμως, όταν βρουν άλλα θέματα να ασχολούνται οι ιστοσελίδες και τα δελτία του θανάτου, το δράμα των οικογενειών με τα μαύρα είναι εκεί.

Θέλετε να δείτε τι συμβαίνει όταν τελειώσουν τα ψηφιακά δάκρυα στο facebook; Όταν ξεχαστούν τα πρόσωπα των νεκρών από το διαδίκτυο;

Έχουν μαυρίσει σπίτια. Έχουν διαλυθεί οικογένειες. 

Έχουν γεμίσει τα νεκροταφεία με μικρές φωτογραφίες και μεγάλες σκιές. Μάνες που ούτε να τις αντικρίσεις δεν μπορείς! Μωρά που κρατούν το χέρι της μάνας τους χαμένα και μεγαλώνουν ανάμεσα σε λευκούς σταυρούς και μαρμάρινες πλάκες.

Τι άλλο να γράψουμε; Τι άλλο πρέπει να δείτε για να πειστείτε; 

Σε τέσσερα χρόνια έχουν πεθάνει στην άσφαλτο 250 άτομα! Χωρίς να υπολογίζονται οι θάνατοι του 2019.

Σκεφτείτε ρε τη μάνα σας. Σκεφτείτε τα μωρά σας που θέλουν να μεγαλώσουν δίπλα από εσάς και όχι τις φωτογραφίες σας.

Για κάποιους είναι δυστυχώς αργά. Το νήμα της ζωής τους κόπηκε απότομα και βίαια. Εσύ όπως που διαβάζεις αυτές τις γραμμές μπορείς ακόμα να αλλάξεις τις οδικές σου συνήθειες.

Τη στιγμή που θα πατήσεις λίγο γκάζι παραπάνω, που θα αυξήσεις ταχύτητα να προλάβεις το κόκκινο, να στρίψεις παράνομα γιατί δεν βλέπει κανένας, την ώρα που δεν θα βάλεις το κράνος ή την ώρα που δεν θα δώσεις προτεραιότητα στο πεζό και στον οδηγό μοτοσικλέτας, σκέψου πολύ καλά.

Πόσους θα πληγώσεις όταν δεν θα πάεις σπίτι;

Πόσους;

 

Tasos Anastasi on Twitter

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.