Παράθυρα/Ορίζοντας

Skepsou Anthropako, από μαθητές του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας

Στο πλαίσιο των φετινών παγκύπριων σχολικών αγώνων θεάτρου το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας παρουσίασε τη θεατρική παράσταση Skepsou Anthropako (Σκέψου Ανθρωπάκο) σε σκηνοθεσία του καθηγητή Θεατρολογίας Ραμίρο Ραμίρεζ. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το έργο του Aυστριακού φιλόσοφου και ψυχαναλυτή Βίλχεμ Ράιχ «Άκου Ανθρωπάκο».

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα: «Έξι ηθοποιοί στη σκηνή προσπαθούν να πετύχουν μια θεατρική παράσταση, η οποία συνδυάζει ειδικά εφέ, ακροβατικά, κουκλοθέατρο, μίμηση (παντομίμα) και χορό, για να κεντρίσουν, να ξυπνήσουν και να ζωντανέψουν όλες τις αισθήσεις με απώτερο σκοπό να αφυπνίσουν τις κοιμώμενες συνειδήσεις και να επιτευχθεί η επιτακτική αλλαγή: Σκέψου Ανθρωπάκο.

1. Scaled

Συντελεστές

Σκηνοθεσία και τεχνική επιμέλεια: Ramiro Ramirez (καθηγητής Θεατρολογίας)

Βοηθός Σκηνοθέτης: Μαρία Αναστασιάδου Β21, Σκηνικά: Xρήστος Μπητς Γ61, Τεχνική υποστήριξη: Αλέξανδρος Μέττας (καθηγητής Τεχνολογίας), Κατασκευή αντικειμένων: Άννα Τουρμπάτου B61, Εμμανουέλα Μπασιά Β61, Αγγελική Δεληκάρη Β61, Άθως Πιερή Β10, Θεόδωρος Γεωργίου Β10, Γιάννης Χρίστου Γ10, Μάριος Κυριάκου Γ10,

Κουστούμια: Αρμάνδος Αντωνιάδης Γ61, Άννα Φιλιππίδου Γ31, Μουσική επιμέλεια: Φάνης Χρήστου Γ32, Κίνηση: Έλενα Σωτηριάδου Γ41, Μαρία Αναστασιάδου Β21, Μακιγιάζ: Παρασκευή Λαμπρή Γ41, Σχεδιασμός Αφίσας: Μάρκος Παπανδρέου A22

Στη σκηνή: Έλενα Σωτηριάδου, Αρμάνδος Αντωνιάδης, Χρήστος Μπητς, Άννα Φιλιππίδου, Φάνης Χρίστου, Μαρία Αναστασιάδου

2.Hp Riqfq Scaled

Η θεατρική παράσταση έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και συνιστά μια διαδρομή στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου που συχνά νομίζει πως είναι κυρίαρχος του εαυτού του, ενώ στην πραγματικότητα έχει υποταχθεί.
Οι ηθοποιοί απευθύνονται στο κοινό σε τόνο επιτακτικό θέτοντας ερωτήματα τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, προτρέπουν τους θεατές να σκεφτούν όσα συμβαίνουν γύρω τους και συνάμα να αντισταθούν σ’ αυτή την ηθική κατάπτωση.
Ραμίρο Ραμίρεζ

3. O3Tmpuhg Scaled

 

Ο άνθρωπος είναι η βάση της κοινωνίας. Η θεατρική παράσταση Σκέψου Ανθρωπάκο είναι η αναπαράσταση της σύγχρονης κοινωνίας. Με τη συμμετοχή μου στην παράσταση αυτή αποκόμισα και έμαθα πολλά. Ένα από αυτά είναι πως πρέπει στην κοινωνία που ζούμε να μην είμαστε «μαριονέτες» αλλά άνθρωποι σκεπτόμενοι και ενεργοί.
Έλενα Σωτηριάδου
Η θεατρική μας παράσταση, ως αναπαράσταση της πραγματικότητας, επιδιώκει και φιλοδοξεί να ζωντανέψει, να διεγείρει τις αισθήσεις και το μυαλό μας, ώστε να αντιληφθούμε την αλλοτρίωσή μας.
Αρμάνδος Αντωνιάδης
 Η θεατρική παράσταση Σκέψου Ανθρωπάκο με ενθουσίασε, με συγκλόνισε. Συναισθήματα έντονα, σκέψεις δυνατές ξύπνησαν και με δίδαξαν πώς πρέπει ο άνθρωπος να μάθει να μιλά, να σκέφτεται, να εκφράζεται και να ζει όχι όπως οι άλλοι γύρω του τον κατευθύνουν, αλλά όπως πρέπει, όπως ταιριάζει στην ανθρώπινη ιδιότητά του.
Χρήστος Μπητς
Είχαμε μια δύσκολη πορεία, για να καταφέρουμε να στήσουμε την παράσταση. Ήταν για μας μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλιώτικη. Έντονα συναισθήματα, πολλά μηνύματα. Κέντρο ο άνθρωπος, ο άνθρωπος που πρέπει να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να απελευθερωθεί απ’ όλα όσα τον αλλοιώνουν και τον αποπροσανατολίζουν.
Άννα Φιλιππίδου
Κάθε κοινωνία, κάθε άνθρωπος έχει δύο όψεις: τη θετική και την αρνητική. Στη θεατρική παράστασή μας εστιάζουμε στην αρνητική πλευρά του ανθρώπου με στόχο να περιορίσουμε τα μειονεκτήματά μας και να βελτιωθούμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία. Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται πρωτίστως να αντιληφθούμε, αλλά και να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τα μειονεκτήματά μας.
Φάνης Χρίστου
Η αξία της ΑΓΑΠΗΣ έχει δυστυχώς χαθεί. Η κοινωνία εκμεταλλεύεται το συναίσθημα αυτό ή καλύτερα το βάζει στο περιθώριο, δίνοντας έμφαση μόνο στα υλικά αγαθά. Έτσι από τη ζωή των ανθρώπων χάθηκε, η στοργή, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά. Φτώχυνε ο άνθρωπος. Ξέχασε πώς είναι να είσαι άνθρωπος. Καιρός όμως να σκεφτεί και να προβληματιστεί και να ακολουθήσει τον σωστό δρόμο που οδηγεί στην πραγματική ευτυχία.
Μαρία Αναστασιάδου

4. Qaicak1W Scaled

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.