Σκεύη Κουκουμά: Η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για τις κατεχόμενες περιουσίες

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου


Συζήτηση για το ζήτημα του Αρχείου Προσφύγων είχε στη συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Μέσα από το Μητρώο υπάρχει η δυνατότητα να αντιστοιχηθούν οι περιουσίες που είχε η κάθε οικογένεια  στα κατεχόμενα μαζί με την βοήθεια που πήραν από τα διάφορα προσφυγικά σχέδια. Η Επιτροπή αναφέρθηκαν και άλλα ζητήματα όπως και των διαφιλονικούμενων κατεχόμενων περιουσιών.

Μετά το τέλος της συνεδρίας το ΑΚΕΛ διά της Βουλευτής του κας. Σκεύης Κουκουμάς τοποθετήθηκε για τα ζητήματα των Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί στη συνεδρία ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών έχει προχωρήσει με συγκεκριμένη φόρμουλα επεξεργασίας των δεδομένων του Αρχείου Προσφύγων για να σχεδιαστούν διάφορα σενάρια στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών. Τους επόμενους θα διαφανεί η πολιτική βούληση εκ μέρους της Κυβέρνησης, εφόσον δεν υπάρχει έστω η τυπική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2020 για την λειτουργία τέτοιου σχεδίου.

Στην δική μας αντίληψη το Αρχείο Προσφύγων θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών αλλά όχι να συνδεθεί απόλυτα και εξ ολοκλήρου το σύνολο της προσφυγικής πολιτικής με το μέγεθος της περιουσίας στα κατεχόμενα.

Στην συνεδρία αναφέρθηκαν επίσης και τα ζητήματα των διαφιλονικούμενων κατεχόμενων περιουσιών που αντιστοιχούν σε 0,68% των ακίνητων περιουσιών της Επαρχίας Κερύνειας και 1,15% των κατεχόμενων ακίνητων περιουσιών της Επαρχίας Αμμοχώστου ενώ ταυτόχρονα 19,8% των κατεχόμενων περιουσιών παραμένουν αδήλωτες.

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα στο ζήτημα της στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών εφόσον όπως αναφέρθηκε από το κτηματολόγιο, υπάρχουν περιπτώσεις πώλησης κατεχόμενων περιουσιών οι οποίες δεν κατατίθενται στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ενώ σε άλλες κάποιες περιπτώσεις  κατατίθενται στο «κτηματολόγιο» των κατεχομένων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε για το τον αριθμό των κατεχόμενων περιουσιών που έχουν πωληθεί.