Θέα

ΣΚΙΕΣ

O Γερμανικός Εξπρεσιονισμός στον Κινηματογράφο και η Κληρονομιά του

Το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου διοργανώνουν την έκθεση ΣΚΙΕΣ, O Γερμανικός Εξπρεσιονισμός στον Κινηματογράφο και η Κληρονομιά του. Η έκθεση στην Αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μια διαδραστική έκθεση, η οποία συνδυάζει και παρουσιάζει εκθέματα, φωτογραφικό υλικό, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ομιλίες και εργαστήρια μέσα σε ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο και εμπνευσμένο από την αισθητική του εξπρεσιονισμού. Η μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο κινηματογραφικό «Πλατό», εμπνευσμένο από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό.

Ο γερμανικός εξπρεσιονισμός ως κίνημα τέχνης εμφανίζεται στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε αρχικά από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, επηρέασε το θέατρο, την αρχιτεκτονική και τέλος τον κινηματογράφο, βρίσκοντας την μεγαλύτερη άνθησή του σε μια κατεστραμμένη και σε απόγνωση Γερμανία. Ο γερμανικός εξπρεσιονισμός θεωρείται το πρώτο και ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Προβολές: Faust (1926), Σκην. Paul Wegener, 12/11 (19:30), Τhe Hands of Orlac (1924), Σκην. Robert Wiene, 16/11 (19:30), Metropolis (1927), Σκην. Fritz Lang, 19/11 (19:00)

Η βουβή ταινία Metropolis, με την προβολή της οποίας θα ολοκληρωθούν οι δράσεις της έκθεσης στις 19/11, θα συνοδεύεται από ζωντανή, ηλεκτρονική μουσική από τους μουσικούς Παναγιώτη και Isel.

Συντονισμός Έκθεσης: Κατερίνα Λουί Νικήτα, Επιμελητές: Αλεξία Roider, Ιωακείμ Μυλωνάς