Σκληραίνει κι άλλο τις θέσεις του ο Οζερσάι

«Να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη “δύο κρατών” κατά τις διαπραγματεύσεις»

 

Ο «υπουργός εξωτερικών» και «υποψήφιος» για τις «προεδρικές εκλογές», Κουντρέτ Οζερσάι, είπε ότι αν θέλουν να ριζώσουν (οι Τουρκοκύπριοι) σε αυτά τα χώματα και να διατηρηθεί η ταυτότητά τους, πρέπει να υπερασπιστούν την ύπαρξη του «κράτους» τους. Μιλώντας σε «προεκλογική» συγκέντρωση στην κατεχόμενη Πάνω Ζώδια, ο κ. Οζερσάι, σύμφωνα με τη «Χακικάτ», ισχυρίστηκε ότι είναι γι’ αυτό το λόγο που πρέπει να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη «δύο κρατών» κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στην κατεχόμενη Μόρφου είπε ότι η Μόρφου έζησε αδικίες και σε πολλά άλλα θέματα λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει από το 1974, όχι μόνο σε θέματα υποδομών. Αυτή η αβεβαιότητα ήταν η αιτία τόσο για μετανάστευση όσο και για μη πραγματοποίηση επενδύσεων στην περιοχή. Σχετικά με το άνοιγμα της περίκλειστης κατεχόμενης Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο Οζερσάι ανάφερε ότι χρειάζεται κάποιος ο οποίος θα ετοιμάσει τη διεθνή κοινότητα γι’ αυτό το άνοιγμα, με το οποίο θα αναπτυχθεί η οικονομία, θα μειωθεί η ανεργία και θα μετατραπεί η περιοχή σε ελκυστικό κέντρο.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι αν κερδίσει τις «προεδρικές εκλογές» θα υπερασπιστεί αυτά που αποκάλεσε δικαιώματα και συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο και θα διαπραγματευτεί το διαμοιρασμό αυτών των δικαιωμάτων. «Είναι εφικτή η συνεργασία στο φυσικό αέριο χωρίς να αναμένεται η λύση», υποστήριξε. «Ο Νότος δεν είναι έτοιμος να μοιραστεί τη διοίκηση και τον πλούτο», είπε τέλος ο κ. Οζερσάι.