Σκληρή μάχη για τα ρωσικά κεφάλαια – Και πολιτικές προεκτάσεις από τυχόν ακύρωση της συμφωνίας

Και πολιτικές προεκτάσεις από τυχόν ακύρωση της συμφωνίας

Στη Μόσχα κυπριακή αποστολή για τη συμφωνία διπλής φορολογίας Και πολιτικές προεκτάσεις από

Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί σήμερα και αύριο στη Μόσχα από την αποστολή του Υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, προκειμένου να τροποποιηθεί η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας και να αποφευχθεί ο μείζων κίνδυνος που δεν είναι άλλος από τον επαναπατρισμό των ρωσικών κεφαλαίων… Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ, οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος έχουν καθοριστεί στις 10 και 11 Αυγούστου (σήμερα και αύριο) στη Μόσχα.

Η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς τη διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο από τις 3 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας ότι το ρωσικό υπουργείο θεώρησε ανέφικτες τις προτάσεις της Κύπρου για τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σχετικά με τροποποιήσεις της ρωσο-κυπριακής συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, που αφορούν την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου για μερίσματα και πληρωμές τόκων σε 15%. Η κυπριακή πλευρά επιδιώκει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για εξεύρεση συμφωνίας με διπλωματικές και πολιτικές επαφές, θεωρώντας ότι δεν συμφώνησαν σε ναυάγιο των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν.

Το θέμα είχε συζητηθεί και κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, εμπειρογνώμονες στη Ρωσία εκτιμούν ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν τελικά μια νέα φορολογική συμφωνία, σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί σε δημοσίευμα της ρωσικής Kommersant. Η Ρωσία πρότεινε στις κυπριακές Αρχές να αυξήσουν το φόρο επί των τόκων και των μερισμάτων στο 15%, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και υφυπουργός Οικονομικών Αλεξέι Σαζάνοφ, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ. Προτείνεται εξαίρεση για θεσμικές επενδύσεις. Οι ρωσικές Αρχές σκοπεύουν να ωθήσουν ρωσικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως υπεράκτιες να μεταβούν σε ρωσικούς «υπεράκτιους» προορισμούς -σε ειδικές διοικητικές περιοχές στην Πριμόριε και στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. «Έχουμε προτείνει την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου στο 15% στις περισσότερες πληρωμές με τη μορφή τόκων και μερισμάτων από τη Ρωσία στην Κύπρο, αφήνοντας μια εξαίρεση μόνο για θεσμικές επενδύσεις. Όπως τραπεζικά δάνεια, ομολογιακά δάνεια και άμεσες επενδύσεις δημοσίων εταιρειών με μερίδιο συμμετοχής άνω του 15%», δήλωσε ο κ. Sazanov σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα Vesti με θέμα «Ρωσία 1».

Επιστολή για αναθεώρηση παρόμοιας συμφωνίας στάλθηκε και στην Ολλανδία. Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί των μερισμάτων και των τόκων στο 15%. «Η Κύπρος είναι η νούμερο ένα δικαιοδοσία όπου πραγματοποιούνται πληρωμές σε σχέση με τις διαρθρώσεις διακράτησης με τη μορφή τόκων και μερισμάτων, η Ολλανδία είναι νούμερο δύο… Αναμένουμε απάντηση από αυτές τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Alexey Sazanov (RIA Novosti). Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών, στην Κύπρο μεταφέρθηκαν 14 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 και 21 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Η Ρωσία θα διατηρήσει συνθήκες διπλής φορολογίας (DTT) με τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Alexei Sazanov, αυτές οι χώρες συμφώνησαν στους όρους αναθεώρησης των συμφωνιών που πρότεινε η Ρωσία. Ο φορολογικός συντελεστής των μερισμάτων βάσει συμφωνιών και με τις δύο χώρες είναι 5%, επί τόκων – 5% βάσει του DTT με τη Μάλτα και 0% με το Λουξεμβούργο. Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε την αύξηση όλων των επιτοκίων στο επίπεδο της Ρωσίας – 15%.

 

Και πολιτικές προεκτάσεις από τυχόν ακύρωση της συμφωνίας

Οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία έχουν επιδεινωθεί τελευταία λόγω και της αμερικανικής νομοθεσίας που θέλει την Κύπρο ως αντιρωσικό εφαλτήριο… Αν ακυρωθεί και δεν καταστεί δυνατή η τροποποίηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, όπως επιθυμεί η Μόσχα, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να επιδεινωθούν αυτές οι σχέσεις ακόμα περισσότερο. Σε μια στιγμή που γιορτάζονται φέτος στις 18 Αυγούστου τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – ΕΣΣΔ.

Οι πιο τολμηροί αναλυτές μιλούν ακόμα και για ενδεχόμενη ακύρωση της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο, αν τελικά ακυρωθεί η συμφωνία. Κάτι που μπορεί να πέσει στα μαλακά γιατί όπως αναφέρουν πηγές από τη Μόσχα ο κ. Λαβρόφ για μήνες δεν πραγματοποιεί επισκέψεις στο εξωτερικό, λόγω κορονοϊού. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα συνάντησης του Ρώσου ΥΠΕΞ είτε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είτε με τον Κύπριο ομόλογο του, Χριστοδουλίδη, κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Να υπενθυμίσουμε χρονολογικά τα γεγονότα γύρω από τη συμφωνία: Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 25 Μαρτίου ανακοίνωσε την απόφασή του για επαναδιαπραγμάτευση παρόμοιων Συμφωνιών με άλλες χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Άρα η Κύπρος γνώριζε για την επιθυμία της Ρωσίας, από τις 25 Μαρτίου, τουλάχιστον. Ακολούθησαν κάποιες διαβουλεύσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, όπως έχει ανακοινωθεί από ρωσικής πλευράς…

Στις 30 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Κύπρου τηλεφώνησε στον Πούτιν. Ούτε στο λακωνικό ανακοινωθέν της ρωσικής Προεδρίας, ούτε στις μακροσκελείς δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε αναφορά στη Συμφωνία

 

 

 

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy