Σκληρότερες κυρώσεις για τη Ρωσία και περισσότερα όπλα για ουκρανικό στρατό, αξίωσε ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αξίωσε να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις στη Ρωσία και να σταλούν περισσότερα όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα δεν αρκούν για να σταματήσουν τη Ρωσία και να τερματίσουν τον πόλεμο, υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή.

“Χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις. Χρειάζονται σκληρότερες κυρώσεις”, επέμεινε. Ταυτόχρονα, απαίτησε περισσότερα όπλα “με τα οποία θα μπορέσουμε να νικήσουμε στο πεδίο της μάχης”, λέγοντας πως αυτά θα είναι οι σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός κάνει το παν για να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς. Ακόμη, χαρακτήρισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών “λογική” και “απόλυτα δίκαιη”.

Η κατάσταση στην Μποροντιάνκα — μια κωμόπολη βορειοδυτικά του Κιέβου — τον έλεγχο της οποίας ανέκτησαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους εισβολείς, είναι “πολύ πιο φρικτή” από ό,τι στην Μπούτσα, όπου σφαγιάστηκαν άμαχοι, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Ζελένσκι.

“Υπάρχουν περισσότερα θύματα” σε αυτήν τη μικρή κωμόπολη σε σύγκριση με την Μπούτσα – που βρίσκεται επίσης βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας – τόνισε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

“Κάθε έγκλημα θα εξιχνιαστεί και κάθε εκτελεστής θα βρεθεί”, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας. Νωρίτερα, η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα ανακοίνωσε, μέσω Facebook, ότι 26 πτώματα ανακαλύφθηκαν από διασώστες στα ερείπια δύο βομβαρδισμένων πολυκατοικιών στην Μποροντιάνκα, μια κωμόπολη που είχε πληθυσμό περίπου 13.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Υπογράμμισε ότι η Μποροντιάνκα είναι “η πιο κατεστραμμένη πόλη στην περιοχή του Κιέβου” και εξέφρασε φόβους για τον τελικό απολογισμό των θυμάτων εκεί.

Ο Πρόεδρος της γιγαντιαίας ρωσικής βιομηχανίας αλουμινίου Rusal κάλεσε χθες Πέμπτη να διενεργηθεί έρευνα για τους θανάτους αμάχων στην Μπούτσα, τους οποίους χαρακτήρισε έγκλημα και να τερματιστεί η “αδελφοκτόνος” σύρραξη που μαίνεται από την 24η Φεβρουαρίου. Αν και η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μπέρναρ Ζένεφελντ, Ολλανδός πολίτης, δεν θίγει το ποιος ευθύνεται για τους θανάτους αμάχων στο προάστιο αυτό του Κιέβου, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο μεγάλη ρωσική εταιρεία να σχολιάζει δημόσια τη σύρραξη, που το Κρεμλίνο αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Συνολικά 4.676 πολίτες εγκατέλειψαν χθες τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω “ανθρωπιστικών διαδρόμων”, όπως δήλωσε κορυφαία αξιωματούχος της ουκρανικής Κυβέρνησης. Η Αντιπρόεδρος της ουκρανικής Κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Telegram ότι μεταξύ αυτών ήταν 1.205 κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει πάνω από εκατό επιθέσεις εναντίον υγειονομικών δομών στην Ουκρανία και αξίωσε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση στη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

“Ως σήμερα, ο ΠΟΥ έχει επαληθεύσει 103 επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών υγείας, με 73 νεκρούς και 51 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων υγειονομικών και ασθενών”, τόνισε ο επικεφαλής του οργανισμού, που είναι μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτηρίζοντας “μαύρο” τον απολογισμό αυτό.

Από τις επιβεβαιωμένες επιθέσεις, οι 89 έπληξαν υγειονομικές εγκαταστάσεις και οι περισσότερες άλλες υπηρεσίες διακομιδής, κυρίως ασθενοφόρα. “Είμαστε σοκαρισμένοι από τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον των υπηρεσιών υγείας”, συνέχισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, υπενθυμίζοντας πως αποτελούν “παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια χωριστής συνέντευξης Τύπου στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, ο Χανς Κλούγκε, στηλίτευσε το γεγονός ότι ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας βρίσκονται εκτός της εμβέλειας των υπηρεσιών υγείας. “Ο ΠΟΥ μπόρεσε να παραδώσει υλικό που επιτρέπει να σωθούν ζωές σε αρκετές πληγείσες περιοχές, όμως είναι αλήθεια πως ορισμένες παραμένουν πολύ δύσκολο” να προσπελαστούν, αναγνώρισε. “Νομίζω πως η προτεραιότητα, ξεκάθαρα, είναι η Μαριούπολη”, πρόσθεσε.

Με ψηφοφορία στο Κογκρέσο, οι ΗΠΑ ακύρωσαν επίσημα χθες Πέμπτη το προτιμησιακό εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε βάρος των δύο κρατών.

Σε συντονισμό με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανήγγειλε το μέτρο τον περασμένο μήνα, προκειμένου “να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία στην παγκόσμια σκηνή”, όμως η απόφαση όφειλε να επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Εξασφάλισε ευρεία υποστήριξη και από τα δύο κόμματα και στα δύο σώματα του αμερικανικού κοινοβουλίου.

Εξάλλου, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε δύο κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, την United Shipbuilding Corp και την Alrosa, δραστηριοποιούμενες αντίστοιχα στη ναυπήγηση πλοίων και στην εξόρυξη διαμαντιών, στερώντας τους κάθε πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσινγκτον, χθες Πέμπτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy