Σκόπιμη και συνεχιζόμενη απραξία κυβέρνησης ΔΗΣΥ σε βάρος της ΑΗΚ

«Ασήκωτες ευθύνες, εγκληματικές αποφάσεις»

Συνδικαλιστικές οργανώσεις: Μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και φούσκωμα των λογαριασμών ρεύματος

«Ασήκωτες ευθύνες» στην κυβέρνηση για το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας επιρρίπτουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ. Παράλληλα, καταγγέλλουν το αρμόδιο Υπουργείο για εγκληματικές αποφάσεις, οι οποίες οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση σημαντικών εργασιών της ΑΗΚ και τη συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους, ενώ προειδοποιούν ότι είναι «ορατός ο κίνδυνος ολικής σβέσης στο αμέσως επόμενο διάστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΕΠΟΠΑΗ ΟΗΟ-ΣΕΚ, Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ-ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ-ΠΟΑΣ) σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• «Είναι ασήκωτες οι ευθύνες του Υπουργείου για το σημερινό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας».

• «Το Υπουργείο αντί να παραδεχθεί την ανυπαρξία ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής και με την περιστασιακή του δραστηριότητα στον τομέα, θέτει σε κίνδυνο στο σύντομο μέλλον την κατάρρευσή του και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου».

• «Συνεχίζεται η παρεμπόδιση της Παραγωγής ΑΗΚ από το να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και της Προμήθειας ΑΗΚ από το να προμηθεύεται φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ».

• «Ενώ η ΑΗΚ υποχρεώθηκε να καταβάλει 43 εκατ. ευρώ για τις υποδομές έλευσης του φυσικού αερίου, δύο χρόνια μετά της ζητούν να αποσύρει συμβατική παραγωγή για να της επιτραπεί η συμμετοχή στις ΑΠΕ».

• «Το Υπουργείο κατά καιρούς με σοβαροφανείς περιστασιακές εξαγγελίες, αλλάζει τις αποφάσεις στρατηγικής (του Οργανισμού), για τις οποίες ουδέποτε του ζητήθηκε να λογοδοτήσει».

• «Το Υπουργείο Ενέργειας έκνομα προωθεί παράταση της λειτουργίας (των παλαιών μονάδων του Η/Σ Δεκέλειας) μέχρι το 2029, χωρίς ταυτόχρονη απόφαση για αντικατάστασή τους, στηριζόμενο σε έωλες και ευφάνταστες και σίγουρα κοστοβόρες λύσεις».

• «Σκόπιμα αφήνεται υποστελεχωμένη η ΑΗΚ, ούτως ώστε, σε κάποιο κατοπινό στάδιο, να επιβεβαιωθούν οι άδικοι και αστήρικτοι σήμερα ισχυρισμοί του Υπουργείου».

• Παρατηρείται «εγκληματικά συστηματική αφαίρεση της τεχνογνωσίας από τον Οργανισμό». Επίσης, οι κυβερνώντες «προτρέπουν την Αρχή να συνεργαστεί με ανύπαρκτους εργολάβους», ενώ παράλληλα «προωθείται η αποξένωση του ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων από την ΑΗΚ».

Βασανιστικά ερωτήματα

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θέτουν τα ακόλουθα βασανιστικά ερωτήματα:

• Γιατί η κυβέρνηση εμποδίζει την ΑΗΚ να εγκαταστήσει ΑΠΕ ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής;
• Γιατί το Υπουργείο δεν αντέδρασε, όταν για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις, η ΑΗΚ μείωνε καθ’ υπόδειξη του τις τιμές, ενώ την ίδια ώρα αφήνονταν οι επιχειρήσεις ΑΠΕ να πραγματοποιούν ουρανοκατέβατα υπερκέρδη, λόγω της αύξησης του καυσίμου; Μπορούσε να βάλει πλαφόν για να περιορίσει τα κέρδη και τα υπερκέρδη ΑΠΕ. Γιατί δεν το έπραξε;
• Ενώ το αρμόδιο Υπουργείο ζήτησε ολοκληρωμένο σχεδιασμό από την ΑΗΚ, για υλοποίηση έργων ΑΠΕ, όταν αυτός ο σχεδιασμός παρουσιάστηκε, το ίδιο το Υπουργείο απαιτεί, για να τις επιτρέψει, την απόσυρση Συμβατικών Μονάδων Παραγωγής, χωρίς να λάβει υπόψιν τις συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.