Στο σκοτάδι παραμένει η τουριστική βιομηχανία για επαναδραστηριοποίηση του τουριστικού τομέα για τους Κύπριους

Το άνοιγμα των ξενοδοχείων και για τους Κύπριους αναμένουν οι εμπλεκόμενοι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας.

Μιλώντας στον Άστρα η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου Χρυσαίμιλη Ψηλογένη δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για την ημερομηνία επαναδραστηριοποίησης του τουριστικού τομέα για τους Κύπριους.

Τόνισε ότι οι Κύπριοι αναμένουν το άνοιγμα των ξενοδοχείων ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να ξεφύγουν από την ρουτίνα τους, λέγοντας ότι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για διακοπές εντός, λόγω του ότι στα ταξίδια στο εξωτερικό θα πρέπει πλέον να συνυπολογίζεται το κόστος των PCR tests, όπως και το ενδεχόμενο της καραντίνας στην επιστροφή.

Όσον αφορά τις κρατήσεις των τουριστών, η κ. Ψηλογένη ανέφερε ότι είναι ελάχιστες κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για την αγορά της Αγγλίας και της Ρωσίας. Όπως είπε, η παράταση για το τι ακριβώς θα γίνει με τους Βρετανούς μετά τον Ιούνη αλλά και με τους εμβολιασμένους τουρίστες από τη Ρωσία με το εμβόλιο του Sputnik-V το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δημιουργούν μια αβεβαιότητα.

Η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ μιλώντας για τα τα πρωτόκολλα που υπάρχουν, ανέφερε ότι από πέρσι τηρούνται στο έπακρο και ότι οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να εφαρμόσουν ακόμη πιο αυστηρά από αυτά που τους ορίζονται από το Υπουργείο Υγείας. Η κ. Ψηλογένη εξήγησε ότι αν δεν τηρούνται τα μέτρα στα ξενοδοχεία και βρεθούν κρούσματα θα είναι επιζήμιο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αφού θα πρέπει να μείνουν κλειστές για κάποιες μέρες.

Κλείνοντας δήλωσε πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός της πρώτης γραμμής των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ώστε να δοθεί το μήνυμα ενός ασφαλούς και υγιούς προορισμού. Όπως ανέφερε είναι ένα αίτημα που θέτουν εδώ και καρό, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι ανοιχτά για τους Κύπριους, έχει αντίκτυπο και για τις κρατήσεις των τουριστών. Ανέφερε ότι υπάρχει αμφιβολία τόσο από πλευράς Κυπρίων, όσο και από πλευράς τουριστών με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κρατήσεις αυτή τη στιγμή ούτε για το καλοκαίρι.

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι εάν η Κύπρος δεν δώσει το μήνυμα ότι τα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά, δεν πρόκειται να προσελκύσει τουρίστες.

Όσον αφορά τα πρωτόκολλα είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι κλειδωμένο που να αφορά τους Κύπριους, ούτε κάποια πληροφόρηση για το αν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις με αυτά που θα εφαρμόζονται για τους τουρίστες. Είπε ότι ανάμεσα στις προτάσεις τους προς τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή ήταν η διενέργεια rapid tests πριν τις διανυκτερεύσεις.

Παράλληλα ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε για τα επίπεδα των κρατήσεων αυτής της εποχής κατά τις προηγούμενες χρονιές, σημειώνοντας ότι ο Απρίλης αποτελούσε την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν με το Λατινικό και Ορθόδοξο Πάσχα, με τη ροή των κρατήσεων να ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.