«Σκοτεινές» πρακτικές σκοτώνουν την Τέχνη και το σεβασμό στην ποικιλομορφία του Θεάτρου

Το ΥΠΑΝ λογόκρινε ατάκα, στηριζόμενο σε ομοφοβικέςρατσιστικές αντιδράσεις

Δυστυχώς, ακόμη μια παρέμβαση έρχεται για να καταδείξει το πισωγύρισμα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού, αλλά και να ενισχύσει το κλίμα των τελευταίων ημερών με τη ρητορική μίσους που είδαμε εντός Βουλής και εκτός και με τον Γενικό Εισαγγελέα του κράτους, ενώ υπάρχει νομοθεσία να μην ενεργεί αναλόγως.

Αυτή τη φορά θύμα είναι η Τέχνη και το Θέατρο, καθώς υπήρξε λογοκρισία από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, μετά όμως που είχε προηγηθεί καλλιέργεια ενός αρνητικού σκηνικού και εκμετάλλευση από τους γνωστούς-άγνωστους. Πάντως επί του θέματος θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις τόσο ο ΘΟΚ, όσο και ο Υφυπουργός Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΥΠΑΝ προχώρησε σε επαναξιολόγηση της θεατρικής παράστασης για παιδιά «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» που παρουσιάζεται στον ΘΟΚ και αποφάσισε να «κόψει» την ατάκαερώτηση που ακούγεται στο έργο «Μπορεί ένα αγόρι να αγαπά ένα άλλο αγόρι και ένα κορίτσι ένα άλλο κορίτσι;»

Η συγκεκριμένη ατάκα έχει πλέον αφαιρεθεί, αφού το δίλημμα θα ήταν είτε αφαιρείται είτε κατεβαίνει το έργο. Η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου και οι Καλλιτέχνες Θεάτρου ΠΕΟ αντέδρασαν έντονα ζητώντας ανάλογες εξηγήσεις εκφράζοντας και τη δυσαρέσκειά τους για το θέμα.

Η Ένωση Ηθοποιών παραθέτει και το ιστορικό για το πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία σημειώνοντας πως πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένα ηχητικό βίντεο με τίτλο «ΑΦΩΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ».

Η παιδική παράσταση, η οποία αναφέρεται στο ηχητικό, είναι «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» του ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή και η ατάκα που πυροδότησε τις αντιδράσεις: «Μπορεί ένα αγόρι να αγαπά ένα άλλο αγόρι και ένα κορίτσι ένα άλλο κορίτσι;» «Στη βαθιά συντηρητική και πατριαρχική κοινωνία της Κύπρου, η ρητορική μίσους, η ομοφοβία και η τρανσφοβία δεν είναι άγνωστα φαινόμενα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως στο σχολικό περιβάλλον παιδιά στοχοποιούνται και γίνονται αντικείμενο χλευασμού και εκφοβισμού από συμμαθητές και συμμαθήτριές τους, λόγω της (υποτιθέμενης) σεξουαλικής τους ταυτότητας ή/και της έκφρασης ταυτότητας φύλου ή/και λόγω χαρακτηριστικών που παραπέμπουν στο ‘‘αντίθετο’’ από αυτά φύλο, σύμφωνα με τις έμφυλες στερεοτυπικές απεικονίσεις.

Το ηχητικό από μόνο του αποτελεί απόδειξη του πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να ενταχθεί το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν άπτεται των δικών μας αρμοδιοτήτων. Εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για την Τέχνη μας.

Το θέατρο, λοιπόν, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Την εξελίσσει και εξελίσσεται μαζί της, τη διαμορφώνει και διαμορφώνεται μαζί της. Το παιδικό θέατρο δε, μεταξύ άλλων, οφείλει και πρέπει να καλλιεργεί τον ψυχικό κόσμο των παιδιών, να εμπλουτίζει τη φαντασία τους, να ενισχύει την κριτική τους σκέψη, να τα φέρνει σε επαφή με τα συναισθήματά τους, να αποτελεί εργαλείο για την κατανόηση του εαυτού τους και του κόσμου γύρω τους. Ο κόσμος του θεάτρου είναι ένας κόσμος αποδοχής, αγάπης, σεβασμού, ποικιλομορφίας και συμπερίληψης», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου.

Επίσης, διερωτάται με ποια κριτήρια αξιολογούνται οι παραστάσεις για παιδιά από την εν λόγω Επιτροπή και πώς αυτά μπορούν να αλλάζουν λόγω αντιδράσεων με ομοφοβικό ή/και τρανσφοβικό ή/και ρατσιστικό περιεχόμενο που αποτελούν μάλιστα στην προκειμένη ποινικό αδίκημα;

Η ελευθερία της έκφρασης στην Τέχνη είναι όπως το οξυγόνο στον άνθρωπο, τονίζουν από την πλευρά τους οι Καλλιτέχνες Θεάτρου ΠΕΟ.

«Οι Καλλιτέχνες Θεάτρου ΠΕΟ, αλλά και ολόκληρη η θεατρική και καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι σε κάθε ετσιθελική φίμωση της ελευθερίας της Τέχνης, απέναντι σε κάθε μορφή οπισθοδρόμησης της κοινωνίας. Απέναντι σε κάθε μορφή φίμωσης και έλλειψης σεβασμού της διαφορετικότητας.

Απέναντι σε κάθε μορφή βίας και ρητορικής μίσους. Αναμένουμε τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας και διερωτώμεθα αν είναι ενήμεροι για τον οδηγό που αφορά βασικά θέματα ανταπόκρισης στην ομοφοβία και τρανσφοβία στην εκπαίδευση και είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Καθώς και του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου». «Η λογοκρισία μάς έκανε και πάλι αόρατους»

Επίσης, να σημειώσουμε ότι τη λύπη της εκφράζει για το όλο γεγονός μέσα από ανακοίνωσή της και η Accept LGBTI Cyprus, την ίδια ώρα όμως δεκάδες είναι οι αντιδράσεις από άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τα οποία επισημαίνουν ότι οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι πιο δυναμικές και δεν πρέπει να δέχονται να περιθωριοποιούνται με τέτοιον τρόπο.

Στην ανακοίνωσή της η Accept αναφέρει επίσης: «Δυστυχώς, η λογοκρισία μάς έκανε και πάλι αόρατους. Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας μάς εξαφάνισε και από το παιδικό θέατρο, γιατί μια μικρή μερίδα γονέων αντέδρασαν στο άκουσμα της αγάπης προς κάθε άτομο ανεξαρτήτως φύλου! Πρακτικές που γίνονται από χώρες της Μ. Ανατολής σε ταινίες κινηματογράφου. Εμείς, θέλουμε απλά να ευχαριστήσουμε τους συντελεστές του έργου που αποφάσισαν να μας ταξιδέψουν σε κόσμους συμπερίληψης και αγάπης προς όλους! Μάλιστα, όσοι παρακολούθησαν την παράσταση έχουν να πουν τα καλύτερα! Αγαπητοί μας… Μην πτοείστε! Συνεχίστε το όμορφό σας ταξίδι και είμαστε δίπλα σας στην προσπάθειά σας αυτή να σπείρετε την ορατότητα, την αγάπη και το σεβασμό που αξίζει η κάθε περιθωριοποιημένη ομάδα!»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy