Σκοτεινό το παρασκήνιο του κυπριακού ποδοσφαίρου – Με απραξία κουκούλωναν υποθέσεις

Διά της απραξίας, κουκούλωμα στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων

Αστυνομική επιχείρηση το 2016 εντόπισε στοιχηματική δραστηριότητα με εμπλοκή μεγαλοπαραγόντων του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η υπόθεση έμεινε στα συρτάρια της Αστυνομίας

Δεν είναι μόνο οι καταγγελίες των Ισπανών για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες που ξεχάστηκαν στα συρτάρια του Αρχηγείου Αστυνομίας από τον Μάρτιο του 2019, αλλά και υποθέσεις για τις οποίες υπήρξαν αστυνομικές επιχειρήσεις, εντοπίστηκαν στοιχεία και μαρτυρίες, αλλά κουκουλώθηκαν.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφ. Χαραυγή τον Σεπτέμβριο του 2016, μέλη του ΟΠΕ Λευκωσίας στις 18 Μαρτίου 2016 πραγματοποίησαν έρευνα σε τρία υποστατικά, κατά την οποία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τεκμήρια, ενώ από τις εξετάσεις που διερευνήθηκαν φαίνεται ότι τα συνολικά στοιχήματα για την περίοδο 2014-2016 ξεπερνούσαν το ποσό των €15 εκ. Έκτοτε, παρά το γεγονός ότι κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εντοπίστηκε παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα, ουδεμία ουσιαστική κίνηση έγινε από πλευράς των αστυνομικών Αρχών για εξιχνίαση της υπόθεσης. Αντίθετα, οι ανακριτές που χειρίζονταν την υπόθεση μετατέθηκαν και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται παράγοντες του κυπριακού ποδοσφαίρου και όπως είχαμε αποκαλύψει, είχαν εμπλοκή πρόεδροι μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Το θέμα αναδείχθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη, ο οποίος στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 έθετε προς τις αστυνομικές Αρχές τα εξής ερωτήματα:

– Είναι αλήθεια ότι έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά ίχνη πολύ μεγάλης στοιχηματικής δραστηριότητας τα οποία συνδέονται με δύο τουλάχιστον προέδρους σωματείων της πρώτης κατηγορίας και με άλλα γνωστά πρόσωπα στο χώρο του ποδοσφαίρου;

– Είναι αλήθεια ότι στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται τραπεζικοί λογαριασμοί, τα ποσά και τα παιχνίδια που έπαιζε ο καθένας εξ αυτών;

– Είναι αλήθεια ότι η στοιχηματική δραστηριότητα αφορά και παιχνίδια για τα οποία είχαν σταλεί παλαιότερα κόκκινοι φάκελοι;

– Είναι αλήθεια ότι οι ανακριτές του ΤΑΕ που ανέλαβαν τη διερεύνηση αντικαταστάθηκαν στην πορεία χωρίς όμως να είχαν προχωρήσει σε ουσιαστική διερεύνηση;

– Είναι αλήθεια ότι όντως κινδυνεύουν να χαθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη που συνδέουν τα εν λόγω πρόσωπα με τουλάχιστον αντιδεοντολογική και θεσμικά επιλήψιμη στοιχηματική δραστηριότητα;

Οι αστυνομικές Αρχές αντί απαντήσεων είχαν δηλώσει τότε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση και μέχρι σήμερα διερευνάται…!

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γ. Λουκαΐδης είχε στείλει και σχετική επιστολή στις 28 Νοέμβριου 2016 προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος με επιστολή του στις 24 Ιουλίου 2017, δηλαδή ένα σχεδόν χρόνο μετά την αστυνομική επιχείρηση, ενημέρωσε τον κ. Λουκαΐδη ως εξής: «Όπως έχουμε πληροφορηθεί από τον Αρχηγό Αστυνομίας η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης γίνεται με κάθε δυνατή επιμέλεια και χωρίς οποιαδήποτε ολιγωρία εκ μέρους των ανακριτών. Αναμένεται έλεγχος των οικονομικών δεδομένων που εξασφαλίστηκαν κατόπιν σχετικής έρευνας και έχουν σταλεί τέσσερα αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό και δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής απαντήσεις».

Ο κ. Λουκαΐδης επανήλθε με νέα επιστολή του προς τον Γ. Εισαγγελέα στις 13 Οκτωβρίου 2017, ζητώντας ενημέρωση για την υπό διερεύνηση υπόθεση, αφού στο μεταξύ δεν είχε γίνει καμία κίνηση από πλευράς των αστυνομικών Αρχών. Στην απαντητική του επιστολή ο Γενικός Εισαγγελέας, στις 31 Οκτωβρίου 2017, αναφέρει ότι μεταβιβάστηκε η επιστολή του κ. Λουκαΐδη προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, ζητώντας ενημέρωση. Από τότε και μέχρι σήμερα καμία άλλη ενημέρωση, με την υπόθεση να έχει προφανώς κουκουλωθεί… Με οδηγίες ποιου άραγε;

 

Υπάρχει το νομικό πλαίσιο αλλά δεν αξιοποιήθηκε

Υπάρχει το νομικό πλαίσιο για πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής στον αθλητισμό, ωστόσο είτε λόγω της διαπλοκής, είτε λόγω της ανεπάρκειας και του φόβου που επικρατεί, δεν έχει επιφέρει τα ποθητά αποτελέσματα για πάταξή τους.

Στον απόηχο των όσων συζητούνται δημόσια αναφορικά με τη διαφθορά και διαπλοκή, ιδιαίτερα στο χώρο του ποδοσφαίρου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών εξέτασε την κατάσταση που επικρατεί. Μέσα από τη διαδικασία διαφάνηκαν μια σειρά από προβλήματα.

Όπως κατέδειξε το ΑΚΕΛ, υπήρξε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση όσον αφορά τη σύσταση της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως προνοείται από το άρθρο 4 του νόμου για τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, ο οποίος δυστυχώς μπαίνει στον τρίτο χρόνο έναρξης ισχύος του. Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν, από το 2017 που ξεκίνησε να ισχύει ο νόμος για τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, μόλις τον Γενάρη του 2019 είχε συσταθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας. Τον Σεπτέμβρη του 2019 παραιτήθηκαν τρία από τα μέλη της, ενώ η Κυβέρνηση συμπλήρωσε το κενό τους μόλις πριν μερικές μέρες.

Επίσης, το κόμμα υπέδειξε την παραβίαση του άρθρου 14 που αφορά το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφέροντος. Το άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα στο ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι να συμμετέχουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες την ώρα που ασχολούνται διοικητικά με τον αθλητισμό. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, πρόσθεσε ότι η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχουν τέτοιοι και ότι θα έπρεπε να μη δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, ταυτόχρονα με την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό.

Την ίδια ώρα το κόμμα έθεσε σωρεία ερωτημάτων ιδιαίτερα προς την ηγεσία της αστυνομίας, αναφορικά με τους κόκκινους φακέλους και τις πρόσφατες έρευνες. Κάποιες από τις απαντήσεις, ανέφερε ο Άριστος Δαμιανού, είναι ικανοποιητικές και κάποιες δεν είναι πλήρεις διότι υπολείπονται στοιχεία που αναμένονται από τη Νομική Υπηρεσία.

Όμως, πρόσθεσε, η πικρή αλήθεια είναι ότι στο σύνολο 85 κόκκινων φακέλων ούτε και ένας μέχρι σήμερα δεν έχει οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ούτε έχει καταδικαστεί κάποιος για παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα ή διαπλοκή.

Επομένως, υπάρχει πρόβλημα το οποίο συνίσταται στο ότι υπάρχουν οι νόμοι και -είτε ένεκα διαπλοκής είτε ένεκα ανεπάρκειας είτε ένεκα φόβου που οδηγεί ανθρώπους να μην πηγαίνουν μέχρι τέλους με τις μαρτυρίες που δίνουν στην αστυνομία- το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την ποινική δίωξη και καταδίκη είναι μηδενικό. Με εξαίρεση μόνο μια υπόθεση που αφορά καταγγελίες του 2014 που έκανε ο Μάριος Παναγή.

Στις πρώτες 40 μέρες του χρόνου έφθασαν έξι κόκκινοι φάκελοι

Κ. Μιχαηλίδης: Όλοι οι φάκελοι περιλαμβάνουν την πιθανότητα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων

Από το 2011 έχουν σταλεί στην Αστυνομία 85 κόκκινοι φάκελοι, εκ των οποίων οι 9 αφορούσαν το 2011, οι 3 το 2012, οι 14 το 2013, οι 7 το 2014, οι 5 το 2015, οι 23 το 2016, οι 5 το 2017, οι 4 το 2018, οι 9 το 2019 και μέχρι σήμερα για το 2020 υπάρχουν άλλοι 6 φάκελοι, είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των φακέλων, είπε ότι οι 62 από αυτούς αρχειοθετήθηκαν ως μη αστυνομικής φύσεως υποθέσεις, αφού οι Αρχές δεν μπόρεσαν με βάση τις καταγγελίες που έγιναν και με βάση την κυπριακή νομοθεσία να στοιχειοθετήσουν ποινικές υποθέσεις εναντίον προσώπων. Για τους υπόλοιπους 23 φακέλους, αυτοί τελούν ακόμα υπό διερεύνηση, πρόσθεσε.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι «πολλοί βγαίνουν, λένε διάφορα, αλλά όταν κληθούν να τεκμηριώσουν, δυστυχώς, δεν παίρνουμε τις απαντήσεις ή τις καταθέσεις που χρειάζεται για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην διεθνής διαιτητής Μάριος Παναγή. Όπως είπε, από τις καταθέσεις του προέκυψαν 3 υποθέσεις, εκ των οποίων σε μία αθωώθηκε ο κατηγορούμενος. Σε άλλη υπόθεση, ο ύποπτος καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με διετή αναστολή, ενώ η τρίτη υπόθεση μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας έχει αποσυρθεί.

Ο Κύπρος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ο Μάριος Παναγή προέβη και σε νέες καταγγελίες σε ραδιόφωνο, αλλά αρνείται να καταθέσει στην Αστυνομία.

Σημείωσε ότι «δυστυχώς, σε όλες τις περιπτώσεις οι φάκελοι περιλαμβάνουν μέσα την πιθανότητα χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων».

«Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναφέρονται και κάποιοι συγκεκριμένοι αγώνες. Μπορεί να αναφέρονται και συγκεκριμένα ονόματα σε κάποιες περιπτώσεις, όμως δεν υπάρχει κάτι μέσα που να δείχνει, να στοιχειοθετεί συγκεκριμένα πράγματα. Ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να λέγεται π.χ. ότι ο αγώνας μεταξύ δύο ομάδων φαίνεται ότι παίχτηκαν μεγάλα ποσά και υπάρχει στοιχηματική δραστηριότητα τέτοια που στο τέλος το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δεν φαίνεται ότι πράγματι υπήρξε χειραγώγηση. Δηλαδή το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που δεν στοιχειοθετείτο το αδίκημα», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε κάποιες περιπτώσεις που φαινόταν ότι μπορεί να υπήρχε χειραγώγηση, «λόγω του ότι οι εταιρείες οι οποίες δημιουργούν τα στοιχήματα βρίσκονται οι περισσότερες στην Ασία, δεν μας απάντησαν σε αιτήματα νομικής αρωγής, με αποτέλεσμα ακόμα και μέχρι σήμερα να μην έχουμε απαντήσεις από το 2011».

 

Τι έκανε ο Ιωνάς σε σχέση με τα στημένα;

Σημαντικά ερωτήματα προκύπτουν σε σχέση με τη δηλωθείσα άγνοια του Υπουργού Δικαιοσύνης για το πρόβλημα χειραγώγησης των ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εκφράζοντας έντονη ανησυχία, για όλα αυτά τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, υπέδειξε ότι δεν νοείται να γίνουν σχετικές καταγγελίες από τον Γενάρη του 2019, να έχουν γίνει επαφές με την ισπανική Αστυνομία και να έχουμε καθυστερήσει ένα ολόκληρο χρόνο για να παραπέμψουμε το όλο ζήτημα στη Νομική Υπηρεσία και να ζητήσουμε άποψη για το πώς θα προχωρήσουμε.

Χειρότερο από όλα χαρακτήρισε το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε ενημερωθεί. Επίσης διερωτήθηκε τι έκανε ο προηγούμενος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου και ποιες ευθύνες έχει για όλη την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί.

Επιπρόσθετα ευχήθηκε η διερεύνηση να μην περιοριστεί στο παιχνίδι του Οθέλλου με την Αγία Νάπα καθώς τα προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι πολύ ευρύτερα και θα πρέπει να διερευνηθούν σε όλη τους την έκταση.
«Δεν πρέπει να μείνουμε απλά και μόνο στην κορυφή του παγόβουνου, πρέπει να πάμε μέχρι τη βάση του παγόβουνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ, δηλώνει ότι θα συνδράμει όπου είναι δυνατόν για να ξεδιαλύνει το ζοφερό τοπίο στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Προσθέτει ότι σκοπός είναι η ολική κάθαρση για να ζήσει και το κυπριακό ποδόσφαιρο καλύτερες μέρες.

Και σύσκεψη με τα κόμματα συγκαλεί ο Υπ. Δικαιοσύνης

Σύσκεψη μεταξύ των κομμάτων και της Αστυνομίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, προκειμένου να υποβληθούν εισηγήσεις και να ανταλλαγούν απόψεις για πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να δηλώνει ότι το κόμμα θα παρευρεθεί. Σημειώνεται ότι το κόμμα έχει ήδη δημοσιοποιήσει μια σειρά από προτάσεις για την πάταξη του φαινομένου αυτού.

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy