Σκοτώνουν το περιβάλλον, σκοτώνουν και την ειρήνη

Της Ελένης Κωνσταντίνου

 

Ο χρόνος είναι ο χειρότερος εχθρός στην περίπτωση του Κυπριακού. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά βλέπουμε ότι η Τουρκία προχωρεί στα σχέδιά της καταδεικνύοντας ότι αυτά που εξαγγέλλονται κατά διαστήματα δεν είναι πυροτεχνήματα, αλλά μια μικρή προειδοποίηση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, προς τη διεθνή κοινότητα, προς πάσα κατεύθυνση για το τι θα ακολουθήσει. Θυμόμαστε όλοι τι έγινε με τα Βαρώσια, πώς το είχε αξιολογήσει η κυβέρνηση και πού βρεθήκαμε σήμερα, να είναι ανοικτή η κλειστή πόλη σαν ατραξιόν για τουρίστες και αυτοί που νόμιμα τούς ανήκει να την επισκέπτονται για να «ρουφήξουν» λίγη από τη μυρωδιά των παιδικών και νεανικών τους χρόνων.

Σήμερα είμαστε ενώπιον ακόμη μιας δυσάρεστης εξέλιξης, για την οποία, ωστόσο, πέραν του ενός έτους είχαν ασχοληθεί τουρκοκυπριακές εφημερίδες, όπου έγραφαν για την παραχώρηση 88 στρεμμάτων γης στην Καρπασία στον κατοχικό στρατό.

Πλέον οι κατοχικές δυνάμεις περιέφραξαν με συρματόπλεγμα και τοποθέτησαν στρατιωτικές πινακίδες σε παραθαλάσσια περιοχή της χερσονήσου που παραχωρήθηκε με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» των κατεχομένων στη «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας», ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν και οικοδομικές εργασίες στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι προστατευόμενη περιβαλλοντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να υπενθυμίσουμε πως η Καρπασία έχει χαρακτηριστεί σαν μια υποψήφια για κήρυξή της σε περιοχή Natura 2000 όταν με τη λύση του Κυπριακού καταστεί δυνατή η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι προφανώς καταστροφική και μη συμβατή με τις σχετικές απαιτήσεις για τις περιοχές Νatura 2000, δυναμιτίζοντας έτσι την προοπτική για αποτελεσματική προστασία της χερσονήσου. Επιπλέον, πέραν από την περιβαλλοντική καταστροφή, είναι ακόμη μια ταφόπλακα στις προσπάθειες για ειρήνη, αφού πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα χρησιμοποιηθεί για κατασκευή ναυτικής βάσης από την Τουρκία για σκοπούς φιλοξενίας πολεμικών σκαφών, τα οποία θα συνοδεύουν πλωτά γεωτρύπανα που θα διενεργούν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή.

Αν δεν διαφανεί προοπτική σύντομης επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ κρίσιμη, τόσο για το μέλλον της Αμμοχώστου και της Καρπασίας όσο και για την επίλυση του Κυπριακού γενικότερα. Πριν μερικά χρόνια λέγαμε ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών για ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη θα προδιαγράφετο σε μεγάλο βαθμό και η συνέχεια, κι αυτό γιατί εάν επικρατούσε υποψήφιος που είχε στις προθέσεις του διχαστικές προτεραιότητες και δεν αποδεχόταν τις αρχές μιας ομοσπονδιακής λύσης, τότε τα πράγματα θα περιπλέκονταν ακόμα περισσότερο και η λύση του Κυπριακού θα απομακρυνόταν επικίνδυνα εις βάρος των συμφερόντων ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτό έγινε. Το ίδιο όμως ισχύει σήμερα και για τη δική μας πλευρά. Ανάλογα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα προδιαγραφεί και η συνέχεια.

Να παραθέσουμε χωρίς σχόλιο πως χθες ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Ερχιουρμάν και όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, στόχος είναι οι ενέργειες που θα συμβάλουν στη δημιουργία «οργανικών συνθηκών ειρήνης». Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την «αποφασιστικότητά» τους να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την οριστική επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.