Σκοτώθηκαν 4 άμαχοι και άλλοι 22 τραυματίες σε βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού στην πόλη Ντανιέτσκ

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν σε «μαζικούς» βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Κιέβου εναντίον της πόλης Ντανιέτσκ, της αυτοανακηρυγμένης πρωτεύουσάς τους.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, και άλλοι 22 άμαχοι τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν οι αυτονομιστικές αρχές στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες, η πόλη Ντανιέτσκ υποβλήθηκε χθες Δευτέρα σε «μαζικό βομβαρδισμό» από τις δυνάμεις του Κιέβου, με «ισχύ, ένταση και διάρκεια άνευ προηγουμένου» από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Μέσα σε δύο ώρες «σχεδόν 300 ρουκέτες και οβίδες του πυροβολικού» έπληξαν διάφορες συνοικίες, εξήγησαν.

Οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι μαιευτήριο της Ντανιέτσκ επλήγη από τα ουκρανικά πυρά, χωρίς πάντως να κάνουν λόγο για θύματα σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δημοσιοποίησαν φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται σπασμένα παράθυρα και έγκυες που έχουν καταφύγει σε διάδρομο.

Η Ντανιέτσκ είναι η πρωτεύουσα της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ, της μιας από τις δύο οντότητες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, η ανεξαρτησία της οποίας δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου. Χθες το πρωί, ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ντανιέτσκ άκουσε αρκετές εκρήξεις.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στη Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, κατηγόρησε χθες τις ουκρανικές δυνάμεις πως «ξεπέρασαν όλα τα όρια» και «βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές». Πρόσθεσε πως είναι «απαραίτητο» να κινητοποιηθούν «περισσότερες συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» για να υπερασπίσουν τη Ντανιέτσκ.

Στο Ντονμπάς –όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία– μαίνονται το τελευταίο διάστημα σφοδρές εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και αυτές της Μόσχας και των φιλορώσων αυτονομιστών, ειδικά στη Σεβεροντονιέτσκ, περίπου 150 χλμ. βόρεια της Ντανιέτσκ.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε χθες βράδυ ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να υιοθετήσει πιο καθαρή θέση στον πόλεμο της χώρας του με τη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε ο Καγκελάριος Σολτς να μας καθησυχάσει ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία. Αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσουν», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Το Βερολίνο δεν πρέπει να αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στη σχέση του με την Ουκρανία και αυτή με τη Ρωσία, έκρινε ακόμη ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

«Η Γερμανία άρχισε παραδόσεις όπλων αργότερα από τις γειτονικές μας χώρες. Αυτό είναι γεγονός», είπε με καταγγελτικό τόνο ο κ. Ζελένσκι. Στην αρχή, η Γερμανία και η Γαλλία υποστήριζαν την Ουκρανία μόνο πολιτικά και ρητορικά, ανέφερε.

Νωρίτερα χθες, ο Καγκελάριος Σολτς απέρριψε τις επικρίσεις πως η Γερμανία στέλνει με υπερβολική βραδύτητα βαριά όπλα στο Κίεβο. «Θα παραδώσουμε όλα τα όπλα που έχουμε εγκρίνει», διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς, υπενθυμίζοντας πως θα πρέπει προτού παραδοθούν να περάσουν από εκπαίδευση οι ουκρανοί μελλοντικοί χειριστές τους.

Πρόκειται «για βαρύ οπλισμό. Πρέπει να είσαι λοιπόν σε θέση να τον χρησιμοποιήσεις, πρέπει να εκπαιδευτείς γι’ αυτό», είπε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι Ουκρανοί στρατιωτικοί περνούν από εκπαίδευση στη γερμανική επικράτεια στον χειρισμό των οπλικών συστημάτων που θα παραλάβουν.

Νωρίτερα χθες, οι υπηρεσίες του κ. Σολτς απέφυγαν να επιβεβαιώσουν -ή να διαψεύσουν- την πληροφορία ότι ο Καγκελάριος θα ταξιδέψει στο Κίεβο μεθαύριο Πέμπτη μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Εξάλλου, στον πόλεμο εναντίον των στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία συμμετέχουν εθελοντές από συνολικά πενήντα πέντε χώρες, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για την Ουκρανία, μονάδα ξένων ενσωματωμένη στον ουκρανικό στρατό.

Εκπρόσωπος της μονάδας αυτής δήλωσε χθες Δευτέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι εθελοντές πήγαν στην Ουκρανία κυρίως από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, καθώς και από την Πολωνία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τα κράτη της Βαλτικής, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και τα σκανδιναβικά κράτη, ιδίως τη Φινλανδία.

Ο κ. Ζελένσκι έχει απευθύνει πρόσκληση σε εθελοντές από όλο τον κόσμο να πάνε να ενταχθούν σε αυτή που αποκαλεί διεθνή λεγεώνα για να πολεμήσουν τον ρωσικό στρατό, που εισέβαλε στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της μονάδας των ξένων Ντάμιεν Μαγκρού απέρριψε χθες την κατηγορία πως πρόκειται για μισθοφόρους. Οι εθελοντές είναι μέρος του ουκρανικού στρατού και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας, διαβεβαίωσε.

Η χρηματοδότηση καλύπτει «όλα τα έξοδα, για στέγη, μισθούς των στρατιωτών, όπλα και πυρομαχικά». Δυτικοί δωρητές επίσης χρηματοδοτούν τη δύναμη των ξένων, είπε ακόμη, επιμένοντας στο ότι τα κεφάλαια που δωρίζονται «δαπανώνται αποκλειστικά για τον εξοπλισμό των στρατιωτών μας».

Η Μόσχα, που χαρακτηρίζει μισθοφόρους τους ξένους μαχητές, λέει πως έχουν σκοτωθεί χιλιάδες στα πεδία των μαχών, ενώ πολλοί άλλοι έχουν αιχμαλωτιστεί.

Επιπρόσθετα, όλες οι γέφυρες προς την πολιορκούμενη πόλη Σεβεροντονέτσκ στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί, καθιστώντας αδύνατη την απομάκρυνση των αμάχων που παραμένουν εκεί, δήλωσε χθες ο τοπικός Κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι κάποια “πρόσβαση” στην πόλη παραμένει.

Ο Κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι έγραψε στην εφαρμογή Telegram ότι η Ρωσία δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης και ότι “ένα μέρος” της παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Το «ανθρώπινο κόστος» της μάχης για τη Σεβεροντονιέτσκ, πόλη στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, είναι «τρομακτικό», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους τις τελευταίες ημέρες, χωρίς πάντως σύμφωνα με το Κίεβο να την έχουν καταλάβει πλήρως.

«Το ανθρώπινο κόστος αυτής της μάχης είναι πολύ υψηλό για εμάς. Είναι απλά τρομακτικό», είπε ο κ. Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς, που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Η μάχη του Ντονμπάς θα παραμείνει σίγουρα στη στρατιωτική ιστορία ως μια από τις πιο σφοδρές στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

«Ως και 100 Ουκρανοί στρατιώτες» σκοτώνονται και «500 τραυματίζονται καθημερινά» στις μάχες με τον ρωσικό στρατό, δήλωνε την περασμένη Πέμπτη ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Ο κ. Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωνε την 1η Ιουνίου ότι ο στρατός του χάνει «από 60 ως 100» στρατιώτες την ημέρα.

«Είμαστε αντιμέτωπο με το απόλυτο κακό», είπε χθες βράδυ. Προτού προσθέσει: «δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προελάσουμε και να απελευθερώσουμε τη χώρα μας», καθώς οι περιοχές στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα τους που κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «αποκλειστεί από τον πολιτισμό» καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν κόψει «όλες τις επικοινωνίες» με τον έξω κόσμο.

Ο κ. Ζελένσκι για ακόμη μια φορά ζήτησε από τους Δυτικούς να προμηθεύσουν με «περισσότερα όπλα» τον ουκρανικό στρατό, την ώρα που οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Σεβεροντονιέτσκ και συνεχίζουν να σφυροκοπούν το ουκρανικό πυροβολικό.

Νωρίτερα χθες ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, δήλωνε ότι το «70-80% της πόλης» έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων και ότι «οι τρεις γέφυρες» που συνδέουν τη Σεβεροντονιέτσκ με τη δίδυμή της πόλη Λισιτσάνσκ έχουν πλέον«καταστραφεί».

Στο μεταξύ, πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία, δήλωσε ο Πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Αντριι Μέλνικ, αμφισβητώντας τη γερμανική «κουλτούρα καλωσορίσματος».

«Οι περισσότεροι Ουκρανοί φεύγουν από τη Γερμανία. Και νομίζω ότι πρέπει να σκεφτείτε τους λόγους. Νομίζω επίσης ότι είναι ξεκάθαρο γιατί δεν θέλουν να μείνουν εδώ», δήλωσε ο κ. Μέλνικ μιλώντας στην τηλεόραση της BILD.

Νωρίτερα, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, κατηγόρησε και πάλι τη Γερμανία για ολιγωρία στην αποστολή βαρέων όπλων στη χώρα του, τονίζοντας ότι το Βερολίνο «εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τις υποσχέσεις του».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι όταν ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκεφθεί το Κίεβο, θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι σημειώνεται πρόοδος σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις όπλων αλλά και την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαίοι Ένωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy