Σκουπιδότοπος η ακριτική Λευκωσία – Η πραγματικότητα πίσω από τη «βιτρίνα»

Του Γιάννη Κακαρή

Ενόχληση προκάλεσε η κίνηση του δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, να στείλει σχετικό έντυπο σε περιοχές, όπως στο Καϊμακλί, διαφημίζοντας ότι έγιναν «έργα».

Προφανώς ο δήμαρχος Λευκωσίας δεν έχει περπατήσει στις γειτονιές και τις περιοχές στο Καϊμακλί, ούτε και στην Παλλουριώτισσα, και φαίνεται να κινείται μόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ίσως να δίνει όλες του τις δυνάμεις για να ολοκληρωθεί η Πλατεία Ελευθερίας, αφού έχουν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια, έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ και δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου. Σε οδοιπορικό της «Χαραυγής» την περασμένη εβδομάδα στους δρόμους Καϊμακλίου και Παλλουριώτισσας, διαπιστώσαμε ότι οι κάτοικοι των δύο αυτών ακριτικών περιοχών ζουν σε υποβαθμισμένες συνθήκες και απειλείται ακόμη και η δημόσια υγεία.

Οι σχετικές φωτογραφίες από την περιοχή το επιβεβαιώνουν. Οι υποβαθμισμένες δύο αυτές περιοχές της πρωτεύουσας -είναι ντροπή για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να υπάρχουν τέτοιες εικόνες και συνθήκες σε κατοικημένες περιοχές έχουν επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο λόγω της φετινής βροχόπτωσης, αφού υπάρχει αυξημένη βλάστηση και χόρτα, αλλά και σοβαρό πρόβλημα κουνουπιών. Επιπρόσθετα, η κατάργηση των χώρων απόρριψης αποβλήτων, όπως ο χώρος στον Κοτσιάτη, και η έλλειψη τακτικής, συστηματικής και οργανωμένης συλλογής των στερεών αποβλήτων από τον Δήμο Λευκωσίας έχουν γεμίσει άδεια οικόπεδα, δρόμους και γειτονιές με άχρηστα ογκώδη αντικείμενα, προκαλώντας εστίες μόλυνσης, απειλώντας την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών.

Δυστυχώς, ο Δήμος Λευκωσίας έχει δώσει περισσότερη έμφαση σε έργα «βιτρίνας» στο κέντρο της πόλης, έχει δώσει οικονομικά κίνητρα σε επιχειρηματίες και άδειες για ψηλά κτίρια, ενώ δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια για την καθαριότητα της πόλης. Έχει επίσης συρρικνωθεί και το μόνιμο προσωπικό στο Τμήμα Καθαριότητας, δεν υπάρχουν σύγχρονα οχήματα για οδοκαθαρισμό και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Υπηρεσίας Καθαριότητας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Είναι θέμα πολιτικών πλέον αποφάσεων από πλευράς του δημάρχου Κ. Γιωρκάτζη εάν θα εξευρεθούν και αυξηθούν τα κονδύλια για την καθαριότητα της πόλης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δυο αυτές ακριτικές περιοχές που σήμερα μοιάζουν με σκουπιδότοπο.

Η πραγματικότητα πίσω από τη «βιτρίνα»

Με μια σύντομη περιήγηση στο ακριτικό Καϊμακλί και στην Παλλουριώτισσα, γίνεται αμέσως αντιληπτή η κατάσταση που επικρατεί. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος την πραγματικότητα πίσω από τη «βιτρίνα».

Σε κάθε δρόμο υπάρχουν στοίβες σκουπιδιών και ογκωδών μπάζων, αφού παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη συλλογή τους. Οικόπεδα που γειτνιάζουν με οικίες είναι καλυμμένα εξ ολοκλήρου με ξερή βλάστηση, δημιουργώντας τεράστιο κίνδυνο πρόκλησης ακόμη και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών στην πόλη, ενώ δημιουργήθηκαν και εστίες μόλυνσης και κουνουπιών.

Πολλοί δρόμοι έχουν τα χάλια τους… και ο δήμαρχος μιλά για «γειτονιές»

Η κ. Ανθή σημείωσε πως «παλαιότερα ξεκίνησαν να γίνονται κάποια έργα στην περιοχή, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια με τους ίδιους ρυθμούς την τελευταία πενταετία». Πολλοί δρόμοι έχουν τα χάλια τους πρόσθεσε, υποδεικνύοντάς μας μερικούς, από τους οποίους απουσιάζει μεγάλος όγκος οδοστρώματος, ενώ μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές «δημιουργούνται λίμνες και πλημμυρίζουν». Οι κάτοικοι των δύο ακριτικών περιοχών πιστεύουν ότι είναι προβληματικός ο τρόπος με τον οποίο ο δήμαρχος φαίνεται να βλέπει και να αντιμετωπίζει το Καϊμακλί και την Παλλουριώτισσα.

Όπως αναφέρθηκε στη «Χ» από τον κ. Χαράλαμπο, ο δήμαρχος χαρακτηρίζει το Καϊμακλί ως γειτονιά. Ακόμη και στον χαιρετισμό του δημάρχου που βρίσκεται στο διαφημιστικό έντυπο, ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρεται στο Καϊμακλί και το χαρακτηρίζει ως «γειτονιά». «Το Καϊμακλί δεν είναι γειτονιά», τονίζει ο κ. Χαράλαμπος, «αλλά μέρος της πρωτεύουσας. Ως εκ τούτου απαιτούμε να μας συμπεριφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται στην υπόλοιπη πρωτεύουσα και τα προβλήματά μας να έχουν την ίδια βαρύτητα». Ως χωματόδρομους χαρακτήρισε με τη σειρά της η κ. Μαρία μερικούς από τους δρόμους της περιοχής. Όπως ανέφερε, «υπάρχουν δρόμοι που έχουν πολλές λακκούβες δίνοντάς σου την εντύπωση ότι περνάς από χωματόδρομο».

Απειλείται η υγεία των κατοίκων

Λόγω της αδυναμίας του Δήμου Λευκωσίας να δώσει λύσεις μετά το κλείσιμο του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη, οι δρόμοι και συνοικίες έχουν μετατραπεί σε σκυβαλότοπους. Έτσι δημιουργούνται εστίες μόλυνσης, οι οποίες απειλούν την υγεία των κατοίκων.

Μάλιστα αρκετές στοίβες από μπάζα βρίσκονται σε πολύ μικρή ακτίνα από δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Συνομιλώντας με κατοίκους της περιοχής, ανέφεραν στη «Χαραυγή» ότι θα «πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα τα οποία δεν έγιναν και ούτε βρίσκονται στα άμεσα σχέδια του Δήμου για να γίνουν», θεωρώντας κοροϊδία το διαφημιστικό ενημερωτικό έντυπο με «έργα» που έστειλε ο δήμαρχος στους κατοίκους της περιοχής.

Ο κ. Κώστας επισημαίνει ότι ενώ αρκετοί κάτοικοι απευθύνονται στο Δημαρχείο με διάφορους τρόπους, δεν υπάρχει ανταπόκριση και η κατάσταση παραμένει η ίδια και χειροτερεύει. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ενώ θα έπρεπε για παράδειγμα να επιδιορθώνονται δέκα ή δεκαπέντε δρόμοι τον χρόνο που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και είναι επικίνδυνοι για οχήματα και πεζούς, γίνεται ένας -και αυτός μετά από πολλές διαμαρτυρίες…»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy