Σκύλοι ροµπότ στην Αυστραλία λαµβάνουν εντολές µε τηλεπάθεια

Ο στρατός της χώρας ανέπτυξε τεχνολογία που θυµίζει ταινία επιστηµονικής φαντασίας

Τα τελευταία χρόνια έκαναν την εµφάνισή τους ροµποτικά τετράποδα, οι δυνατότητες των οποίων προοδευτικά αυξάνονταν φτάνοντας στο σηµείο να µπορούν να είναι σε θέση να εκτελούν αποστολές έρευνας και διάσωσης ανθρώπων. Όπως ήταν αναµενόµενο, ο στρατιωτικός τοµέας δεν θα άφηνε ανεκµετάλλευτο ένα τέτοιο «εργαλείο».

Ο στρατός της Αυστραλίας ανέπτυξε µια τεχνολογία µε την οποία ένας στρατιώτης µπορεί να ελέγχει έναν ροµποτικό σκύλο όχι µε τηλεχειρισµό αλλά µε νοητικές εντολές.

Η τεχνολογία βασίζεται στο σύστηµα επαυξηµένης πραγµατικότητας Microsoft Hololens. Η τεχνολογία ενσωµατώθηκε σε ένα κράνος που διαθέτει οκτώ αισθητήρες, οι οποίοι εντοπίζουν και αποκωδικοποιούν τα εγκεφαλικά κύµατα του στρατιώτη που φοράει το κράνος και τα µεταφράζει σε κατανοητές εντολές, τις οποίες µεταδίδει στο ροµποτικό τετράποδο. Με αυτόν τον τρόπο ο στρατιώτης µπορεί να εκτελεί την αποστολή του χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από το τι συµβαίνει στο πεδίο της µάχης και φυσικά να έχει ελεύθερα τα χέρια του να κρατάει και να χρησιµοποιεί τον οπλισµό του. Ο στρατιώτης χειριστής του ροµποτικού σκύλου πρέπει απλά να σκεφθεί πού θα πρέπει να κινηθεί το ροµπότ και αυτό θα ανταποκριθεί στη σκέψη του.

Την τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστηµίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ και έκαναν τη σχετική δηµοσίευση στην επιθεώρηση της Αµερικανικής Εταιρείας Χηµείας. Το κράνος διαθέτει συστήµατα διεπαφής, ηλεκτροεγκεφαλογράφο, υπολογιστή και ένα ροµποτικό σύστηµα. Οι ερευνητές αναπτύσσουν το σύστηµα τα τελευταία δύο χρόνια και αφού δηµιούργησαν το πρωτότυπο, στη συνέχεια το αναβαθµίζουν συνεχώς.

Πηγή: naftemporiki.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy