Σλοβακία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο, διάδοχός του ο Πελεγκρίνι

Παραιτήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έπειτα από δύο εβδομάδες πολιτικής αναταραχής και μαζικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος Αντρέι Κίσκα αποδέχθηκε την παραίτηση του Φίτσο και ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Πέτερ Πελεγκρίνι, να αναλάβει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Φίτσο δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει στην πολιτική ως ενεργό μέλος του κυβερνώντος κόμματος. «Είπα στον πρόεδρο να μην ανησυχεί γιατί δεν θα εγκαταλείψω την πολιτική, θέλω να είμαι ένας ενεργός ηγέτης κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα στηρίζω τον νέο πρωθυπουργό και θα προωθώ τις προτεραιότητες που είναι σημαντικές για το Smer. Τον σαφή προσανατολισμό του υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Φίτσο ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, ώστε να αποκλιμακώσει την ένταση, εάν ο Πρόεδρος της Σλοβακίας, Αντρέι Κίσκα, δώσει στο κόμμα του, το Smer, το δικαίωμα να επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό.

Ο 27χρονος Κούτσιακ και η αρραβωνιαστικιά του δολοφονήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου λόγω της δημοσιογραφικής έρευνας που διεξήγαγε ο Κούτσιακ και σχετιζόταν με τη διαφθορά επιχειρηματιών με πολιτικούς δεσμούς. Κανείς δεν κατηγορήθηκε για τη διπλή δολοφονία.

Στο όνομα της δολοφονίας του δημοσιογράφου έγιναν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι ισχυρότερες των τελευταίων τριάντα ετών, από το 1989 που ανετράπη ο κομμουνισμός. Η κρίση δεν κατάφερε να εκτονωθεί παρά την προ ολίγων ημερών παραίτηση του στενού συνεργάτη του Φίτσο και υπουργού εσωτερικών της χώρας Ρόμπερτ Κάλινακ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.